Do nedelje je najmanj en odmerek cepiva prejelo okoli 50,4 odstotka vseh odraslih, kar je okoli 130 milijonov ljudi, kažejo podatki ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Delež cepljenih med rizičnimi skupinami in starejšimi od 65 let je 81 odstotkov, okoli dve tretjini pa jih je že zaščitenih pred virusom. V ZDA v povprečju na dan cepijo več kot tri milijone ljudi. Skupno so razdelili skoraj 210 milijonov odmerkov cepiva.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

V državi večinoma cepijo s cepivi proizvajalcev Moderna in Pfizer, začasno pa so opustili cepljenje s cepivom proizvajalca Johnson & Johnson, potem ko so zaznali posamezne primere krvnih strdkov.

Indija: Delhi v šestdnevno zaprtje

Indijske oblasti so danes potrdile 273.810 okužb, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število okužb je preseglo 15 milijonov, s čimer se je Indija približala ZDA, ki so daleč na 1. mestu lestvice držav po skupnem številu okužb. Tam so jih potrdili že več kot 32 milijonov. Na 3. mestu je Brazilija, sledita Francija, Rusija, nato Združeno kraljestvo.

V zadnjem dnevu se je število smrti s covidom-19 povečalo za 1619, kar je tudi nov dnevni rekord smrti. Skupno je s covidom-19 umrlo 178.769 ljudi.

Zaradi povečanja številk so v Delhiju oblasti odredile šestdnevno zaprtje. Kot je v nedeljo sporočil pristojni minister Arvind Kejriwal, je v mestu New Delhi na voljo manj kot 100 postelj na oddelkih za intenzivno nego.

Ob vse večjem naraščanju števila okužb se ob zapiranju aktivnosti številni Indijci iz mest vračajo v svoje domove na podeželju. Oblasti se bojijo, da se bo tako virus razširil še tja, kjer pa so zdravstvene kapacitite že tako veliko slabše kot v mestih. Foto: Reuters
Ob vse večjem naraščanju števila okužb se ob zapiranju aktivnosti številni Indijci iz mest vračajo v svoje domove na podeželju. Oblasti se bojijo, da se bo tako virus razširil še tja, kjer pa so zdravstvene kapacitite že tako veliko slabše kot v mestih. Foto: Reuters

Indijske bolnišnice imajo velike težave s pomanjkanjem postelj in zalogami kisika. A kljub naraščajočim številkam po državi še vedno potekajo množični politični shodi pred bližnjimi volitvami, svet so obšle tudi fotografije različnih festivalov, ki potekajo v tem času, na katerih se tare ljudi. Vlada premierja Narendre Modija je zaradi tega deležna ostrih kritik zaradi spopadanja z drugim valom pandemije. Nekateri politiki so zaradi slabšanja epidemioloških razmer napovedali prekinitev predvolilnih dejavnosti, medtem ko drugi vztrajajo pri njih. V Indiji so doslej razdelili 123,9 milijona odmerkov cepiv, kar je največ za ZDA in Kitajsko.

Sorodna novica "Bolniške postelje so še vedno zelo zasedene"

Hongkong je v nedeljo za dva tedna prekinil letalske povezave z Indijo, Pakistanom in Filipini.

Masovno vračanje delavcev iz mest na podeželje

Kot je pred nekaj dnevi poročal New York Times, se v zadnjih tednih, ko se število okužb močno povečuje, znova pojavljajo prizori, enaki tistim pred letom dni. Številni maloplačani Indijci, ki so šli s trebuhom za kruhom, se množično vračajo na podeželje na svoje domove.

Kaleem Ansari je delal v tovarni sandalov, ki so jo ravnokar zaprli. Takoj se je odpravil na železniško postajo, da bi se vrnil v svojo več kot 1600 kilometrov oddaljeno vas. Še dobro se spomni lanskega zaprtja. "Dobro vem, kaj se je zgodilo nazadnje. Takoj moram od tu."

Zaradi množičnega vračanja delavcev na podeželje in v revnejše predele države, kjer je zdravstvena oskrba slabša, se zdravstveni strokovnjaki bojijo še nadaljnjega širjenja bolezni. Možnosti za testiranje in karanteno so tam zelo omejene.

V zadnjih tednih se številni delavci vračajo v domače vasi. Foto: Reuters
V zadnjih tednih se številni delavci vračajo v domače vasi. Foto: Reuters

Ob lanskem zaprtju države, ki je bilo eno od najbolj strogih, je čez noč izginilo več milijonov služb in povzročilo največje selitve na kontinentu vse od ločitve Indije in Pakistana leta 1947, je še poročal New York Times. Več deset milijonov delavcev in njihovih družin je na vse mogoče načine, od vlakov do hoje, odšlo domov na podeželje, kjer so stroški življenja veliko nižji.

Tokrat se vlada ni odločila za tako strogo zaprtje, vendar pa se posamezna mesta odločajo za "lokalna" zaprtja, zaradi česar je pričakovati, da se bodo številni delavci znova odpravili v domače vasi. Že prejšnji teden so tako oblasti v zvezni državi Maharashtra, v kateri je tudi Mumbaj, prepovedale javno zbiranje in odredile zaprtje večine dejavnosti za dva tedna in pol.

Indija v hudem primežu epidemije