Delavka razkužuje mrliško vežico v Houstonu v Texasu. Porast števila smrtnih žrtev so na jugu ZDA začeli zaznavati julija. Foto: Reuters
Delavka razkužuje mrliško vežico v Houstonu v Texasu. Porast števila smrtnih žrtev so na jugu ZDA začeli zaznavati julija. Foto: Reuters

Univerza Johnsa Hopkinsa je namreč na podlagi uradnih podatkov zveznih držav naštela 166.000 smrtnih primerov bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Zvezne države vsako leto zaostajajo s poročanjem o smrtih za nekaj tednov ali mesecev, zaradi česar je CDC izdelal analizo smrti od marca na podlagi preteklih zaostankov, o čemer je prvi poročal New York Times.

Analiza potrjuje že znano dejstvo, da se je pandemija v ZDA s severovzhoda, ki je bil najbolj prizadet aprila, razširila na jug in zahod ZDA. Enako so se pomikali tudi vzorci presežnega umiranja.

Aprila zvišanje števila smrti na severovzhodu

Severovzhod ZDA še vedno predstavlja več kot polovico presežnih smrtnih primerov, vendar je umiranje tam od aprila drastično padlo. Mesto New York je imelo na primer aprila sedemkrat več smrtnih primerov kot običajno prejšnja leta, višek pa so aprila poleg zveznih držav New York in New Jersey med drugim opazili v Illinoisu in Michiganu.

Julija povišanje smrtnih žrtev na jugu

Kalifornija je bila prva država, ki je ob izbruhu pandemije marca izdala ukaz prebivalstvu, naj ostane doma, potem pa je razveljavila ukrepe. Povečano smrtnost so začeli opažati julija.

Kar devet od 13 držav ameriškega juga je začelo naštevati presežek smrtnih primerov v juliju. Južna Karolina je od sredine julija doživela 1,6-kratno povečanje smrtnih primerov.

Izjema med južnimi državami je Louisiana, kjer so 1,7-kratno zvišanje zaznali aprila, kar je po mnenju analitikov posledica razširjenja okužb na festivalu Mardi Gras v New Orleansu.