V ZD-ju Velenje opozarjajo, da zdravstveni inšpektorat v svojih izjavah za javnost našteva vse cepilne centre, pri katerih so bile od začetka cepljenja ugotovljene kakršnekoli neskladnosti. Kljub nadpovprečnim uspehom se velenjski ZD zaradi neskladnosti z začetka januarja tako še vedno pogosto znajde na
V ZD-ju Velenje opozarjajo, da zdravstveni inšpektorat v svojih izjavah za javnost našteva vse cepilne centre, pri katerih so bile od začetka cepljenja ugotovljene kakršnekoli neskladnosti. Kljub nadpovprečnim uspehom se velenjski ZD zaradi neskladnosti z začetka januarja tako še vedno pogosto znajde na "črnem seznamu". Foto: BoBo

Zdravstveni inšpektorat je od začetka cepljenja proti covidu-19 do 29. marca opravil 143 nadzorov nad izvajanjem nacionalne strategije in kršitve ugotovil pri 21 cepiteljih – med drugim pri NIJZ-ju, UKC-ju Ljubljana, v treh splošnih bolnišnicah in sedmih ZD-jih. Na seznamu kršilcev je v januarju pristal tudi Zdravstveni dom Velenje, kjer je v prvih dveh dneh cepljenja nekaj posameznikov do cepiva prišlo, čeprav niso spadali v prvo prioritetno skupino nacionalne strategije. Kot pojasnjujejo v velenjskem ZD-ju, so 25 oseb (med njimi 22 starejših od 60 let) cepili s šestim odmerkom iz stekleničke cepiv, za katerega so imeli takrat navodilo, da se ga načeloma ne uporablja, a so se sami odločili drugače, saj odmerka niso želeli zavreči.

"Res smo v prvih dveh dneh zaradi množice neznank pocepili tudi kakšno osebo, ki ni bila ravno na vrsti," ugotovitve inšpektorata komentira direktor velenjskega ZD-ja Janko Šteharnik. A kot zatrjuje, so v ZD-ju Velenje že tretji dan aktivno pristopili k uresničevanju nacionalne strategije cepljenja in vsak odmerek cepiva porabili za prioritetne skupine. V nasprotju z večino ZD-jev so se tudi odločili, da ne bodo zgolj čakali na prijave občanov, ampak so jih začeli klicati sami. Od januarja so tako s pomočjo študentov poklicali več kot 10 tisoč ljudi, starih nad 60 let, in jih povabili na cepljenje.

"Ni enako, če sedite doma, poslušate medije in mnogokrat nasprotujoče informacije in se odločate, ali se boste prijavili ali ne, ali pa, da vam zazvoni telefon, vas nekdo povabi na cepljenje, se z njim pogovorite in se odločite," pojasnjuje direktor ZD-ja Velenje, ki ključ do uspeha vidi v aktivnem pristopu. Prepričan je, da se je takšen pristop obrestoval, kar pa potrjujejo tudi podatki o deležu cepljenih v starostnih skupinah nad 60 let. "Pasivnost prijavljanja ne bo omogočila ustrezne precepljenosti prebivalstva," je prepričan Šteharnik, ki napoveduje, da bodo na aktiven način pristopili tudi k cepljenju mlajših od 60 let.

Primerjava med deležem cepljenih s prvim odmerkom v ZD-ju Velenje in državnim povprečjem po starostnih skupinah. Na območju celotnega ZD-ja Velenje je bilo sicer cepljenih 11,7 odstotka prebivalstva, na državni ravni je bilo cepljenih 11 odstotkov prebivalcev. (do vključno 28. marca). Vir: ZD Velenje/Ministrstvo za zdravje
Primerjava med deležem cepljenih s prvim odmerkom v ZD-ju Velenje in državnim povprečjem po starostnih skupinah. Na območju celotnega ZD-ja Velenje je bilo sicer cepljenih 11,7 odstotka prebivalstva, na državni ravni je bilo cepljenih 11 odstotkov prebivalcev. (do vključno 28. marca). Vir: ZD Velenje/Ministrstvo za zdravje

Na območju ZD-ja Velenje, ki pokriva občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki, je delež starostnikov, ki so do vključno 28. marca prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, od nacionalnega povprečja občutno višji v vseh starostnih skupinah nad 60 let. "Starejši od 60 let so v okolju, ki ga pokriva ZD Velenje, zaščiteni v odstotkih, ki bi na državni ravni verjetno pomenili marsikatero sprostitev ukrepov. In predvsem olajšanje v skrbi za morebitni zlom zdravstvenega sistema," je izpostavil direktor.

Sorodna novica Kacin odgovornost za gnečo pripisal županu. Janković: Naj raje poskrbi za tisto, za kar je zadolžen.

Uspešno delo v senci nepravilnosti z začetka leta

Čeprav so v velenjskem ZD-ju prepričani, da nacionalno strategijo cepljenja izvajajo v skladu z določili ter pri tem dosegajo nadpovprečne rezultate, opozarjajo, da se njihovo dobro delo vselej znajde v senci nepravilnosti z začetka cepljenja. "Na novinarskih konferencah vlade, kjer poroča Zdravstveni inšpektorat RS, je ZD Velenje vedno med poročanimi. Vedno s prizvokom, da se dogajajo nepravilnosti," opozarja Šteharnik, ki ob tem poudarja, da inšpektorat v izjavah za javnost ponavlja isti seznam kršilcev, na katerega so vključeni vsi, pri katerih so bile kadar koli ugotovljene neskladnosti. Ti se po njegovih navedbah v sklopu poročil o delu inšpektorata pojavljajo tudi po tem, ko so neskladnosti odpravljene.

"Od začetka januarja prihajajo, gledajo in ponavljajo iste zapise – sploh ne vemo več, kaj hočejo … Ker smo jim že ničkolikokrat dokazali, da smo edinstveni. Pa ne pomaga," je glede inšpekcijskega nadzora povedal direktor velenjskega ZD-ja. Po njegovih besedah so ZD zdravstveni inšpektorji od začetka izvajanja cepljenja obiskali štirikrat – neskladnosti so ugotovili le ob prvem nadzoru. Direktor ob tem dodaja, da vsaka zahteva podatkov ali napoved obiska zdravstvenega inšpektorata med sodelavci povzroči nemir in reorganizacijo že vnaprej planiranega delovnega procesa.

Za komentar smo prosili tudi Zdravstveni inšpektorat.

Kot so pojasnili, je bil v ZD-ju Velenje redni inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem Nacionalne strategije cepljenja opravljen 13. januarja 2021. "Ugotovljeno je bilo, da je zavezanec cepil posameznike, ki niso sodili v 1. skupino nacionalne strategije, v katero sodijo zdravstveni delavci in sodelavci, zaposleni in oskrbovanci v DSO-jih," so sporočili z inšpektorata.

Zaradi ugotovljenih neskladnosti je bila 20. januarja 2021 izdana upravna odločba, s katero je bilo velenjskemu domu naloženo, naj cepljenje opravlja v skladu z Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19.

Dodali so še, da je bil na podlagi prejetih prijav 10. marca 2021 opravljen tudi izredni inšpekcijski pregled. "Postopek je v teku, njegovega trajanja pa ne moremo predvideti," so zapisali na inšpektoratu in dodali, da zato trenutno o tem postopku ne morejo posredovati več informacij.

Direktorja Janka Šteharnika moti tudi to, da se nikjer ne poroča o pozitivnih vidikih delovanja cepilnega centra v ZD-ju Velenje. "Nikjer navedbe, da smo bili med redkimi cepilnimi centri, ki že od samega začetka nismo zavrgli niti enega odmerka cepiva proti covid-19. Da so naši podatki o izvedenem cepljenju še isti dan vneseni v elektronski register cepljenih oseb. In da za naš cepilni center ni razlik med dobavljenimi odmerki cepiva in vnesenimi podatki v ta register," je naštel.

V zdravstvenem domu zato menijo, da so zaradi nepravilnost, ki se je pripetila ob začetku cepljenja, deležni nekorektne obravnave v javnosti, medtem ko delo v nekaterih drugih cepilnih centrih, kjer je precepljenost prebivalstva nižja, ne poteka tako urejeno in transparentno. "Kot bi nekdo peljal skozi mesto 54 km/h in ga policija obravnava kot zločinca. Hkrati pa ob tem obravnavanju mimo vozijo s 100 km/h," je stanje s svoje perspektive povzel Šteharnik, ki za zdravstveni inšpektorat pripravlja dopis, v katerem bo opozoril na nekorektno obravnavo v javnih nastopih.