V Tokiu so zaznali nov rekord okužb. Foto: Reuters
V Tokiu so zaznali nov rekord okužb. Foto: Reuters

Več kot polovico naprav za pomoč pri dihanju, vključno z respiratorji, medtem izvozijo štiri države. To so Singapur, ki ima 18-odstotni tržni delež, ZDA s 16-odstotnim deležem ter Nizozemska in Kitajska s po 10-odstotnim deležem. Od 1. marca je Kitajska poleg 3,86 milijarde zaščitnih mask izvozila še 37,5 milijona zaščitnih oblek, 16.000 respiratorjev in 2,84 milijona testov za novi koronavirus.

Več držav, med njimi Nizozemska, Filipini, Hrvaška in Turčija, se je sicer v zadnjem času pritoževalo, da oprema iz Kitajske ne ustreza dovolj visokim standardom ali da ne deluje.

Kitajske zaščitne maske. Foto: Reuters
Kitajske zaščitne maske. Foto: Reuters

Nizozemska vlada je odpoklicala 600.000 mask, ker niso ustrezale standardom kakovosti, Španija pa je zavrnila več tisoč hitrih testov za novi koronavirus, potem ko so ugotovili, da niso zanesljivi. Ta teden je sicer Peking zaostril pravila za izdelavo medicinske opreme, namenjene izvozu.

  • Japonska: V Tokiu največ okužb v enem dnevu

V Tokiu so danes zaznali 143 dodatnih okužb, največ do zdaj v enem dnevu. Skupaj je tako število okuženih v japonski prestolnici preseglo 1000.

Današnje visoko dnevno število novih okužb sledi sobotnemu rekordu, ko so virus potrdili pri 118 ljudeh. V tokijskih bolnišnicah trenutno zdravijo 817 bolnikov s covidom-19, kapacitete pa so že blizu skrajnih meja. Skupaj so do zdaj na Japonskem potrdili 4219 okužb, umrlo je 95 ljudi.

Japonska je do zdaj med ukrepi proti širjenju epidemije prepovedala vstop v državo potnikom iz 73 držav. Vsi, ki se vračajo iz tujine, pa morajo v 14-dnevno samoizolacijo.

Zaradi naraščanja okužb je premier Šinzo Abe pod vse večjim pritiskom, naj zaostri ukrepe in uvede izredne razmere. To bi lahko odprlo pot do izolacije Tokia, ki pa bi se razlikovala od tovrstnih ukrepov v Evropi in ZDA. Lokalne oblasti na Japonskem lahko namreč prebivalce samo pozovejo, naj ostanejo doma, kar pa ni pravno zavezujoče. Oblasti se namreč sklicujejo na ustavo, ki prepoveduje oblastem poseganje v osebne svoboščine prebivalcev.

Japonski premier Šinzo Abe je pod vse večjimi pritiski. Foto: Reuters
Japonski premier Šinzo Abe je pod vse večjimi pritiski. Foto: Reuters

Analitiki menijo, da bi izolacija lahko povzročila ogromno škodo japonskemu gospodarstvu, ki je zaradi pandemije že sicer na robu recesije. Olimpijske igre, ki bi morale poleti potekati v Tokiu, so preložili na prihodnje leto, zaradi odpovedi dogodkov in zapiranja trgovin pa se je zmanjšala potrošnja.

  • Singapur: Rekordno število novih primerov

V Singapurju pa so zaznali 120 novih primerov okužb, kar je prav tako daleč največ v enem dnevu. Gre za 60-odstotno povečanje v primerjavi s soboto, ko je bil prav tako postavljen dnevni rekord.

Ob tem so oblasti odredile karanteno za skoraj 20.000 migrantskih delavcev v njihovih spalnih naseljih. Kar 116 od omenjenih 120 primerov je bilo okužb, ki so se lokalno prenesle in številne so bile povezane z dvema domovoma, v katerih so nastanjeni migrantski delavci, ki bodo zdaj 14 dni ostali v samoizolaciji v svojih spalnicah.

V Singapurju so do zdaj zaznali 1309 okužb, umrlo pa je šest ljudi.

  • Južna Koreja podaljšala ukrepe

Južna Koreja je sporočila, da bo za dodatna dva tedna podaljšala ukrepe, kot je omejevanje socialnih stikov, ki bi se morali izteči v ponedeljek. Oblasti so si za cilj postavile do 50 novih okužb na dan, preden razglasijo, da so virus uspešno zajezile. Za zdaj poročajo o okoli 100 in manj novih primerih dnevno.

  • Iran napoveduje omilitev ukrepov

Iran namerava konec prihodnjega tedna omiliti ukrepe za zajezitev koronavirusa, je napovedal iranski predsednik Hasan Rohani.

Od sobote bodo lahko svoja vrata ob upoštevanju strogih higienskih ukrepov znova odprle nekatere trgovine v iranskih pokrajinah. V prestolnici Teheran bo to mogoče šele teden pozneje, torej 18. aprila. Prostori, kjer se lahko zbere veliko ljudi, kot so športne dvorane, stadioni in bazeni, bodo ostali zaprti.

V Iranu, ki je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji novega koronavirusa na svetu, je sicer do zdaj zaradi covida-19 umrlo več kot 3600 ljudi, potrdili pa so 58.226 okužb.

Kako se ljudje po svetu odzivajo na pandemijo?