Strežba z vizirji v Skopju. Foto: EPA
Strežba z vizirji v Skopju. Foto: EPA

Pendarovski je poudaril, da so takšno odločitev sprejeli, da bi lahko zagotovili učinkovito vladno upravljanje zdravstvenih in socialnoekonomskih učinkov zdravstvene krize in da nikakor ni povezana s predvolilnim obdobjem. V Severni Makedoniji so namreč že preložili predčasne parlamentarne volitve, ki so bile predvidene za 12. april.

Predsednik Pendarovski je razglasil že dve zaporedni obdobji izrednih razmer. Ustava sicer določa, da naj bi o izrednih razmerah odločil parlament, a ker je ta razpuščen, o tem odloči predsednik republike.

V Severni Makedoniji so sicer v zadnjih 24 urah našteli 35 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Pet bolnikov s covidom-19 je umrlo, 19 pa jih je okrevalo. Med umrlimi je bil tudi dojenček, ki so ga najprej skušali oskrbeti na otroški kliniki v Skopju, nato pa so ga na zahtevo staršev poslali v Švico.

Od začetka epidemije se je v Severni Makedoniji z novim koronavirusom okužilo 2164 ljudi, od tega jih je 1535 okrevalo, 131 umrlo. Aktivnih primerov okužb je v državi trenutno 498, skupno pa so opravili 28.804 testiranja.

Med okuženimi v Rusiji je več tisoč zdravstvenih delavcev, ki so se ob začetku epidemije pritoževali nad pomanjkanjem zaščitne opreme. Foto: Reuters
Med okuženimi v Rusiji je več tisoč zdravstvenih delavcev, ki so se ob začetku epidemije pritoževali nad pomanjkanjem zaščitne opreme. Foto: Reuters

V Rusiji novih 9000 okužb

Po vsem svetu so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri okoli šestih milijonih ljudi, od tega pri dveh milijonih v Evropi. Največje žarišče je trenutno v Rusiji, kjer so zadnji dan potrdili skoraj 9000 novih okužb.

V Rusiji je skupno okuženih več kot 396.000 ljudi, več okuženih je le še v Braziliji in ZDA. Potrdili so novih 181 smrtnih žrtev, skupno 4555, s čimer je Rusija na 15. mestu med državami v svetu.

V petek so za Moskvo v uradni statistiki več kot podvojili število smrtnih žrtev za april, na 1500, potem ko so uvedli dodatne preiskave vzrokov smrti. Epidemija v Moskvi se sicer umirja, raste pa število okuženih v drugih pokrajinah.

Pomoč zdravstvenim delavcem
Med okuženimi je več tisoč zdravstvenih delavcev, neuradno naj bi jih umrlo več kot 300, za Televizijo Slovenija poroča dopisnica Vlasta Jeseničnik. Zdravnikom v nekaterih severnokavkaških republikah, kjer so se razmere v zadnjih tednih poslabšale, so na pomoč priskočili kolegi iz Moskve.

Direktorji številnih bolnišnic po vsej državi so ob izbruhu epidemije opozarjali, da nimajo dovolj zaščitne opreme. Fundacija Ustvarjanje je za nakup mask, očal in zaščitnih oblačil za zaposlene v zdravstvenih ustanovah začela zbirati sredstva, doslej so zbrali več kot 700.000 evrov, pomoč pa so prejele bolnišnice v Moskvi in oddaljenih pokrajinah Jakutija, Orenburg in Kemerovsko.

50 projektov s cepivi
Rusija ob tem hiti z razvojem cepiva. Po navedbah Kremlja v državi poteka okoli 50 projektov s cepivi, v času treh tednov pa naj bi na izbranih prostovoljcih začeli prve preizkuse.

Eden izmed glavnih projektov poteka na državnem inštitutu Vektor v Sibiriji, kjer upajo, da bodo klinične preizkusi končali do septembra. Direktor inštituta Rinat Maksjutov je sporočil, da so bili preizkusi cepiva na živalih uspešni.

Odprtje hotelov v Avstriji

Avstrijski hoteli, med njimi legendarni petzvezdični hotel Sacher v središču Dunaja, znova lahko sprejemajo goste. Foto: Reuters
Avstrijski hoteli, med njimi legendarni petzvezdični hotel Sacher v središču Dunaja, znova lahko sprejemajo goste. Foto: Reuters

V Avstriji so se odprli hoteli, apartmaji in kampi. Pričakovanja v turizmu so velika, saj je za zdaj turistov malo, meje pa so po večini še zaprte. V hotelih veljajo strogi varnostni ukrepi. Odprli so se tudi muzeji in galerije, je za radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Da tujih turistov ne bi bilo, si sploh ne predstavljamo, pravi direktor hotela Sacher na Dunaju Matthias Winkler. Trenutno v njihovem hotelu veljajo strogi preventivni ukrepi. "Prvo pravilo je varnostna razdalja najmanj en meter, drugo je umivanje rok in razkuževanje. Ko gost odide, se soba zrači 24 ur," je pojasnil.

Dunajski kočijaži so ostali tako rekoč brez dela. Foto: Reuters
Dunajski kočijaži so ostali tako rekoč brez dela. Foto: Reuters

Več kot polovica hotelov je zaradi teh ukrepov še vedno zaprtih, odprti pa so večinoma prazni. To se pozna tudi gostincem in lastnikom trgovin. Tudi dunajskim kočijažem je težko, saj nimajo strank, a živijo od turizma.

V stolnici sv. Štefana v središču Dunaja so lani dnevno našteli okoli 20.000 turistov, zdaj niti 500, kar jim, kot je povedal župnik Toni Faber, prinaša veliko izgubo. "V zadnjih dveh mesecih smo imeli 800.000 evrov izgube, dobili smo podporo vlade, naši sodelavci so na skrajšanem delovnem času," je dejal Faber.

Odprti so tudi muzeji in galerije. V muzeju Leopold letno naštejejo pol milijona obiskovalcev, pravi direktor Hans Peter Wipplinger, 70 odstotkov iz tujine, a se zavedajo, da v prihodnjih mesecih hiša ne bo tako polna.

Za zdaj lahko prireditve obišče do 100 obiskovalcev.

Britanci so se ta konec tedna že odpravili v parke in plaže, še preden so se sprostili ukrepi, ki so jih oblasti sprejele za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Premier Boris Johnson je delno oživitev javnega življenja napovedal za ponedeljek 1. junij, vendar strokovnjaki opozarjajo pred prehitrim sproščanjem ukrepov, da ne bi izgubili nadzora na epidemijo, saj program sledenja še ni polno operativen. Velika Britanija je med bolj prizadetimi državami med epidemijo covida-19, ki je na Otoku zahteval več kot 38.000 žrtev.