Vse več držav je začasno prekinilo letalske povezave z državami na jugu Afrike. Foto: EPA
Vse več držav je začasno prekinilo letalske povezave z državami na jugu Afrike. Foto: EPA

Mutacije virusov in nastanki novih različic so pričakovani. Pogosteje nastanejo tam, kjer je precepljenost najnižja in je aktivnih okužb veliko. "Hkrati pa moramo vedeti, da je subsaharska Afrika največje žarišče HIV-a in bolniki s HIV-om so, vemo, imunsko oslabljeni ter da je tam sočasno malarija," pravi virologinja in mikrobiologinja Tatjana Avšič Županc.

Po genomski analizi omikrona virologe najbolj skrbi 32 mutacij na beljakovini bodice S, "ki bi morda pomenile lahko tudi izogibanje te različice našemu imunskemu odzivu bodisi po prebolelosti ali po cepljenju in morda njeno še večjo prenosljivost in potencialno – in upajmo, da ne – povzročanje še kakšnih dodatnih kliničnih zapletov, kot jih že poznamo".

Kot pravi, se mutacije virusa dogajajo ves čas, v vsakem življenjskem ciklu virusa se zgodi veliko mutacij, ki pa sploh niso pomembne. "Le redke so tiste, ki ostanejo, kakršne koli že so genetske spremembe, ki na eni strani pomagajo virusu za njegovo preživetje. Virus se pač želi ohranjati v živi celici, saj brez nje ne more živeti. Po drugi nas bolj skrbijo mutacije, ki bi lahko bile za ljudi nevarnejše, se pravi večja kužnost, izogibanje imunskemu sistemu in potencialno, upajmo, da ne, povzročanje še kakšnih dodatnih zapletov."

Za podrobnejše informacije o omikronu bo treba še počakati, za zdaj je znano, da se lahko zelo učinkovito razmnožuje. "Bolj ko se virus lahko razmnožuje, lažje potem prodira tudi v druge organe," pravi virologinja.

Sorodna novica Prvi primeri v Italiji, Nemčiji, Veliki Britaniji. Izrael napovedal 14-dnevno prepoved vstopa tujcem

O sami biologiji virusa je za zdaj še prezgodaj govoriti, v nekaj tednih bo po njenih besedah več jasno. "Ko bomo imeli prvi primer pri nas, bomo v našem laboratoriju izolirali virus na celičnih kulturah in potem opazovali biologijo tega virusa ter seveda opazovali, kaj se bo dogajalo z bolniki."

Proizvajalci mRNA-cepiv pravijo, da lahko cepiva prilagodijo v nekaj tednih. Za zdaj sicer kaže, da so tudi obstoječa učinkovita, le odstotek zaščite bi lahko bil nižji. "Mislim, da lahko hitro pripravijo cepivo in ga prilagodijo novim različicam. Tehnologija je sorazmerno preprosta," pravi strokovnjakinja.

"Včeraj smo izvedeli, da je bila večina tistih, ki so v bolnišnici, necepljenih. Če še niste bili dvakrat cepljeni, svetujem, da se dvakrat cepite," je dejal Danny Altmann, profesor imunologije na Kraljevem kolidžu v Londonu (King's College).

In tudi tretji odmerek, poudarja Tatjana Avšič Županc. Medtem ko države strogo nadzirajo prihode z afriške celine, se Južna Afrika počuti kaznovano zaradi sposobnosti hitrega odkrivanja novih različic. Prihodi potnikov iz nekaterih drugih držav, kjer je nova različica prav tako že prisotna, namreč niso strogo nadzirani.

Kakšna je nova različica omikron?