Foto: EPA
Foto: EPA

AstraZeneca bo Evropski uniji v prvem četrtletju dobavila 40 milijonov odmerkov cepiva, je po srečanju z direktorji farmacevtskih podjetij sporočila Ursula von der Leyen. Podjetje bo razširilo tudi svoje proizvodne zmogljivosti cepiva v Evropi.

AstraZeneca bo torej v prvem četrtletju v primerjavi s ponudbo iz prejšnjega tedna dobavila dodatnih devet milijonov odmerkov cepiva – skupaj 40 milijonov odmerkov. Distribucijo bo začela teden dni prej, kot je bilo načrtovano, je še sporočila predsednica komisije.

EU želi do konca poletja cepiti 70 odstotkov odraslih

Ursula von der Leyen je pozneje v pogovoru za nemško televizijo povedala, da bo položaj s cepivi v marcu in aprilu "težaven". Kljub temu si EU želi, da bi do konca poletje cepili 70 odstotkov odraslih prebivalcev Unije. Dodala je še, da sta se z britanskim premierjem Borisom Johnsonom dogovorila, da bosta EU in Združeno kraljestvo sodelovala pri delitvi proizvedenega cepiva.

Prejšnji teden je AstraZeneca napovedala, da bo v prvem četrtletju Uniji dobavila 31 milijonov namesto dogovorjenih 80 milijonov odmerkov cepiva, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Unija se je z AstraZeneco dogovorila za skupaj 400 milijonov odmerkov cepiva. Potem ko je podjetje napovedalo, da bo v prvem četrtletju tega leta Uniji dobavilo precej manj odmerkov, kot je predvidenih po pogodbi, se je med EU-jem in družbo razvnel oster spor. Komisija je vzpostavila tudi mehanizem, po katerem morajo proizvodni obrati v Uniji poročati o izvozu cepiva, ki ga lahko Bruselj tudi prepove. Mehanizem je kritizirala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Zamude pri vseh treh do zdaj odobrenih cepivih

Predsednica komisije je imela danes po zamudah pri dobavi vseh treh v EU-ju odobrenih cepiv – Pfizerja, Moderne in AstraZenece – virtualno srečanje z direktorji vseh farmacevtskih podjetij, s katerimi je Bruselj sklenil pogodbe za nakup cepiva. Poleg omenjenih so med podjetji še Johnson & Johnson, Sanofi-GSK ter CureVac.

Von der Leynova je z direktorji govorila o pripravljenosti Evrope na obrambo pred biološkimi tveganji. Pojav novih različic novega koronavirusa namreč povečuje neposredno nevarnost zmanjšane učinkovitosti pred kratkim odobrenih cepiv proti covidu-19, so sporočili iz Bruslja.

Evropska unija si prizadeva kratkoročno in srednjeročno povečati proizvodnjo cepiv, kar naj bi dosegli s širitvijo proizvodnih obratov. "V razpravi so bile raziskane zahteve za zelo hiter razvoj, proizvodnjo in regulativno odobritev cepiv za različice covida-19 v EU-ju," je po pogovorih sporočila komisija, ki je srečanje označila kot "zelo konstruktivno".

Agencija Hera za odzivanje na izredne zdravstvene razmere

Komisija bo v sodelovanju z zasebnim sektorjem ustanovila nov organ EU-ja za pripravljenost in odzivanje na izredne zdravstvene razmere (Hera), ki bo pomagal predvideti grožnje in pripravil odzive. Agencija Hera bo namenjena odzivanju na izredne zdravstvene razmere in naj bi zagotovila bolj strukturiran pristop k odzivanju na pandemijo.

V pogovoru so sodelovali tudi evropska komisarja Stella Kiriakides in Thierry Breton, posebna svetovalca predsednice komisije za koronavirus Peter Piot in Moncef Slaoui ter izvršna direktorica Evropske agencije za zdravila Emer Cook.

Italija razvija svoje cepivo

Italijanska vlada je vložila v razvoj cepiva 81 milijonov evrov. Foto: EPA
Italijanska vlada je vložila v razvoj cepiva 81 milijonov evrov. Foto: EPA

Italija je sklenila, da bo težave z nezanesljivimi dobavami cepiv poskusila vsaj delno rešiti z razvojem svojega. Za cepljenje proti covidu-19 bi zadoščal že en odmerek cepiva, ki se ga lahko hrani pri temperaturi med 2 in 8 stopinjami Celzija.

Kot je poročal RTV-jev dopisnik iz Rima Janko Petrovec, je uradni Rim namreč v preteklih dneh odločilno spodbudil njegov razvoj: z močno finančno injekcijo 81 milijonov evrov je vstopil v kapitalsko strukturo podjetja ReiThera, ki cepivo tudi razvija. Njegovi znanstveniki verjamejo, da bi lahko postopek, ki je po prvi fazi eksperimentiranja dal obetavne rezultate, zaključili do poletja. Petrovec dodaja, da je italijanska vlada v razvoj cepiva vložila prek svoje investicijske agencije Invitalia in si s tem zagotovila 30-odstotni delež tega farmacevtskega podjetja.

Prvi rezultati obetavni

Cepivo v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za nalezljive bolezni razvija podjetje ReiThera iz primestnega Castel Romana. "69 milijonov evrov naj bi šlo v raziskovalno delo, razvoj in postopke akreditacije cepiva, preostalih 12 milijonov pa v povečanje proizvodnje v tovarni, ki zaposluje komaj sto ljudi. ReiThera je že lani prejela osem milijonov evrov javnih sredstev za ta projekt," je še poročal Petrovec.

RTV-jev dopisnik dodaja, da je podjetje na začetku leta sicer že predstavilo rezultate prve faze razvoja cepiva, ki so bili obetavni. Preizkusili so ga na devetdesetih prostovoljcih, nihče od njih pa ni imel resnejših reakcij nanj. V drugi fazi načrtujejo cepljenje 1000 prostovoljcev, v tretji pa še 10.000.

Množična proizvodnja že poleti

Pri italijanskem cepivu naj bi predvidoma zadoščal en odmerek, hraniti pa ga bo mogoče pri temperaturi med 2 in 8 stopinjami Celzija. Če bo razvoj cepiva sledil časovnici brez večjih ovir, bo ReiThera začela množično proizvodnjo cepiva poleti. Ocenjujejo, da bi lahko proizvedli po deset milijonov odmerkov mesečno. Po trenutnih predvidevanjih naj bi cepivo prišlo na trg septembra.

Po besedah izrednega komisarja za boj z epidemijo Domenica Arcurija, ki je hkrati tudi direktor državne agencije Invitalia, bo uspešen razvoj cepiva zmanjšal odvisnost Italije od uvoza ‒ in to na področju, ki je osrednjega pomena pri zaščiti zdravja državljanov, je sklenil svoj prispevek Janko Petrovec.

Nemčija farmacevtskim podjetjem grozi s tožbo

Sorodna novica Zakaj je cepivo pri starejših od 65 let lahko manj učinkovito?

Zaradi zamud pri dobavi cepiva proti covidu-19 v zadnjih tednih narašča napetost med evropskimi voditelji in britansko-švedskim farmacevtskim gigantom AstraZeneca. Podjetje je sporočilo, da zaradi težav v belgijski tovarni EU-ju lahko v prvem četrtletju dobavi le četrtino dogovorjenih odmerkov cepiva.

Nemška vlada je zato farmacevtskim družbam, ki zamujajo z dobavo cepiv proti covidu-19 v Evropsko unijo in ne spoštujejo dogovorov, zagrozila s tožbami. "Nobeno podjetje ne more nekaznovano dajati prednosti drugim državam pred EU-jem," je za nemški časnik Die Welt dejal nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier.

Evropska komisija je v odziv na težave z dobavo cepiv proti covidu-19 v petek zvečer sklenila, da uvede mehanizem za zagotavljanje preglednosti pri njihovem izvozu iz EU-ja. Ta mehanizem bo omogočil "hitrejše cepljenje", je dejal Altmaier.