"V tej pandemiji je pred nami še dolga pot," je na novinarski konferenci v Ženevi dejal Adhanom Ghebreyesus. Posebej so zaskrbljeni glede vse večjega števila primerov v državah z nizkimi ali srednjimi dohodki. Kot je dodal, so skoraj dve tretjini vseh najnovejših primerov zaznali v samo štirih državah.

Predsednik WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus opozarja, da boj s pandemijo še ni dobljen. Foto: Reuters
Predsednik WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus opozarja, da boj s pandemijo še ni dobljen. Foto: Reuters

Glede na zadnje podatke organizacije se je do zdaj po svetu potrjeno okužilo 4.789.205 ljudi, umrlo jih je 318.789. Glede na podatke nekaterih drugih organizacij in portalov, denimo Univerze Johnsa Hopkinsa, so te številke še nekoliko višje. Glede na število okuženih so najhuje prizadete države ZDA, Rusija, Brazilija in Velika Britanija. Največ ljudi je medtem umrlo v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji in Franciji.

Južna Koreja: Po dveh mesecih več sto tisoč dijakov znova sedlo v klopi

Medtem se je v Južni Koreji v okviru postopnega odpiranja šol, ki so bile zaprte zaradi pandemije novega koronavirusa, po več kot dveh mesecih v šolske klopi vrnilo več sto tisoč dijakov. Ob tem veljajo ukrepi ohranjanja fizične razdalje in večje higiene, ob vstopu v šole pa dijakom merijo telesno temperaturo.

V šole se je vrnilo okoli 440.000 dijakov zadnjih letnikov srednjih šol, ki bodo decembra opravljali sprejemne izpite na univerzah. Postopno se jim bodo v prihodnjih tednih v več fazah pridružili tudi drugi šolarji. Učenci nižjih razredov bodo zaradi velikega števila sicer izmenično nadaljevali tudi izobraževanje na daljavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po odprtju novo zaprtje

Kmalu po vnovičnem odprtju pa so 66 šol v kraju Inčeon blizu glavnega mesta Seul že zaprli, potem ko so pri dveh dijakih potrdili okužbo z novim koronavirusom, so sporočile lokalne oblasti.

Dijakom ob vstopu v šole izmerijo telesno temperaturo. Južna Koreja, ki je bila na začetku pandemije covida-19 po Kitajski najbolj prizadeta država, je šole zaprla na začetku marca. Foto: Reuters
Dijakom ob vstopu v šole izmerijo telesno temperaturo. Južna Koreja, ki je bila na začetku pandemije covida-19 po Kitajski najbolj prizadeta država, je šole zaprla na začetku marca. Foto: Reuters

Minister za izobraževanje Yoo Eun-hae je dejal, da skrbi zaradi manjših skupkov okužb še ostajajo in da ne morejo predvideti, kakšne razmere bodo nastale v šolah. Dodal je, da na ministrstvu deluje 24-urna služba za nujne primere in da bodo v primeru ugotovitve okužb v kateri izmed šol to tudi takoj zaprli.

Zdravstvene oblasti so medtem izrazile zaskrbljenost zaradi največjega dnevnega števila novih okužb z novim koronavirusom v zadnjih devetih dneh. V torek so potrdili 36 novih primerov okužbe, skupno jih je 11.110.

Oblasti so zaskrbljene predvsem zaradi skupkov okužb v Seulu, med katerimi je nov v glavni mestni bolnišnici Samsung, kjer so bile na testu v torek pozitivne štiri medicinske sestre. Trenutno iščejo vse, ki so bili v stiku z njimi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V glavnem mestu je sicer novo žarišče okužb v četrti z nočnimi klubi Itaevon, kjer so potrdili okužbo z novim koronavirusom že pri 193 ljudeh, potem ko je neki okuženi moški tam 2. maja obiskal več nočnih klubov.

Avstralija zaskrbljena zaradi kibernetskih napadov

Avstralska vlada je izrazila zaskrbljenost, ker, kot sta v skupni izjavi sporočila avstralsko zunanje ministrstvo ter njegov center za trgovinsko in kibernetsko varnost, "zlonamerni kibernetski akterji skušajo izkoristiti pandemijo v svojo korist".

Kot so sporočili, hekerji ob podpori nekaterih držav pogosto izvajajo napade na bolnišnice ter druge zdravstvene in raziskovalne ustanove, ki iščejo odgovore na pandemijo novega koronavirusa.

Avstralska vlada je pozvala "vse države k takojšnjemu končanju kibernetskih dejavnosti ali njihove podpore", je povedal avstralski veleposlanik za kibernetske zadeve Tobias Feakin, ki pa poimensko ni navedel držav.

Center za trgovinsko in kibernetsko varnost je opozoril, da verjetno iščejo "informacije in intelektualno lastnino, povezano z razvojem cepiva, zdravljenjem, raziskavami ter odgovori na pandemijo".

Medtem oblasti oznanjajo načrte za hitrejše obnavljanje javnega življenja, da bi pomagali gospodarstvu.

Zvezna država Novi Južni Wales, ki ima največ prebivalcev, bo z naslednjim mesecem dovolila potovanja oziroma bo znova odprla turistična območja ob južni obali, ki so jih pred epidemijo močno prizadeli že gozdni požari.

Avstralija je potrdila le nekaj več kot 7000 okužb in 100 smrti zaradi covida-19. Opravili so okoli 1,1 milijona testov med 25 milijoni prebivalcev. V zadnjih 24 urah so zaznali 11 novih okužb.