Foto: Reuters
Foto: Reuters

Epidemiologinja Maria Van Kerkhove je v tvitu opozorila na del nedavnega poročila WHO-ja, v katerem sicer pojasnjujejo smernice za zaščitne maske, in v katerem so predstavili tudi zadnje ugotovitve glede prenašanja koronavirusa: "WHO je nedavno objavil povzetek prenosa #COVID19, med njimi simptome, predsimptomatske in asimptomatske prenose. V tem povzetku smo zapisali: "Celovita študija prenosa z okuženih, ki nimajo simptomov, je manj mogoča, obstoječi podatki o prenosu okužb, ki jih navajajo države članice, pa nakazujejo, da zboleli brez simptomov veliko manj prenašajo virus kot tisti, ki razvijejo simptome."

Koronavirusna bolezen covid-19 je v osnovi bolezen dihal, ki ima različne simptome. Medtem ko je za nekatere lahko bolezen smrtna, drugi sploh ne razvijejo simptomov. Glede na trenutne dokaze se virus primarno širi kapljično, kar pa se najpogosteje zgodi, ko so si osebe blizu in pridejo v stik z okuženimi kapljicami, na primer prek kašljanja in kihanja. Mogoča je tudi posredna okužba prek predmeta, na katerem so kužne kapljice, ter nekaj drugih izjem.

Bolniki s simptomi imajo virus še tedne po začetku bolezni

Glede na trenutne dokaze je torej najverjetnejše širjenje okužbe pri osebah, ki so razvile simptome. Med bolniki s simptomi je mogoče RNK virusa izslediti še tedne po začetku bolezni, viabilen virus pa do osem dni od pojava prvih simptomov pri bolnikih z lažjo obliko bolezni, pri osebah s težjim potekom bolezni to običajno traja dlje časa. Kako verjetno je širjenje okužbe, pa je odvisno predvsem od količine prisotnosti viabilnega virusa.

Virus širijo tudi okuženi, ki še nimajo simptomov

Sorodna novica WHO posodobil smernice glede mask: priporoča jih na krajih, kjer je veliko ljudi

Virus pa lahko širijo tudi ljudje, ki so okuženi, ampak še niso razvili simptomov. Okužbo s koronavirusom se lahko sicer dokaže do tri dni pred razvojem simptomov. Ti se običajno razvijejo v petih do šestih dneh po okužbi, lahko pa inkubacijska doba traja tudi do 14 dni. Glede na raziskave so bolniki v povprečju najbolj kužni dan, preden razvijejo simptome.

Ker so torej ljudje kužni tudi v t. i. predsimptomatskem obdobju, pa je zanimiva raziskava kužnosti asimptomatskih bolnikov. Viabilen virus so v raziskavah odkrili pri asimptomatskih osebah in tistih, ki še ne kažejo simptomov. To pomeni, da lahko tudi osebe brez simptomov širijo koronavirus.

Asimptomatskih bolnikov med šest in 41 odstotkov

Glede na podatke članic WHO-ja je asimptomatskih bolnikov med šest in 41 odstotkov, v povprečju pa okoli 16 odstotkov. Pri WHO-ju opozarjajo, da članice morda niso točno definirale simptomov in da lahko zaradi tega pride do razhajanj.

Čeprav je težko obsežno raziskovati asimptomatske bolnike, pri WHO-ju glede na obstoječe informacije članic verjamejo, da asimptomatski bolniki manj verjetno širijo virus kot tisti, ki razvijejo simptome. To potrjuje več študij, v katerih so odkrili, da je okužbo širil naprej le manjši delež asimptomatskih bolnikov. Pri eni od kitajskih študij je na primer od 63 asimptomatskih bolnikov le devet bolnikov potrjeno okužilo drugo osebo.