Tudi v Sloveniji je že mogoče izbirati med različnimi cepivi. Foto: Reuters
Tudi v Sloveniji je že mogoče izbirati med različnimi cepivi. Foto: Reuters

Vse več držav se odloča za mešanje cepiv različnih proizvajalcev. Na Danskem je bila takšna poteza nujna, saj so tamkajšnji strokovnjaki aprila zaradi redkih, a resnih neželenih stranskih učinkov pri cepljenju s cepivom AstraZenece cepivo tega proizvajalca nehali uporabljati.

Na Danskem je več kot 144.000 ljudi, predvsem zdravstvenih delavcev in zaposlenih v domovih za starejše, za prvi odmerek prejelo cepivo AstraZenece, za polno zaščito pa so jih drugič cepili s cepivom proizvajalcev Pfizer/BioNTech ali Moderna.

"Študija je pokazala, da se 14 dni po polnem cepljenju s cepivoma različnih proizvajalcev tveganje za okužbo z virusom SARS-CoV-2 zmanjša za 88 odstotkov v primerjavi z necepljenimi. To pomeni, da je mešanje cepiv visoko učinkovito," so sporočili z instituta. Spomnili so, da dva odmerka Pfizerjevega cepiva po njihovi študiji zagotavljata 90-odstotno učinkovitost.

Raziskava je bila objavljena prejšnji teden, potekala pa je od februarja do junija letos, ko je bila tako na Danskem kot na splošno v Evropi prevladujoča koronavirusna različica alfa. Zdaj se je že močno razširila različica delta, za katero pa na institutu niso mogli potrditi, da je kombiniranje cepiv enako učinkovito. Prav tako niso naredili zaključkov glede povezave med mešanjem cepiv in hospitalizacijami oziroma covidnimi smrtmi.