Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V ponedeljek je začel veljati nov mejni režim, ki je poostril prehode meja v države, ki so na rdečem seznamu. Čezmejni dnevni delovni migranti, tisti, ki mejo prehajajo zaradi izobraževanja, in dvolastniki zemljišč lahko v Slovenijo brez napotitve v karanteno vstopijo samo, če predložijo negativen izvid testa na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni.

Na rdečem seznamu so trenutno vse sosednje države razen nekaterih avstrijskih in italijanskih najbolj oddaljenih administrativnih enot (Predarlska, Sardinija in Sicilija).

Zaradi obveznih negativnih izvidov testov za prehod meje tudi za vsakodnevne migrante so v Sloveniji že pred začetkom novega mejnega režima omogočili brezplačno testiranje na novi koronavirus na meji z Italijo oz. v bližini mejnih mejnih prehodov s to državo, in sicer v kulturnih domovih Škofije in Kobarid ter v zabojnikih oz. šotorih na mejnih prehodih Solkan, Fernetiči in Rateče. Gre za priročen sistem testiranja, saj ga lahko vsi, ki test potrebujejo za prehod meje, opravijo tako rekoč na kraju samem.

V četrtek bo sicer začel veljati nov urnik testiranj in tako bo testiranje v Solkanu, Sežani in Škofijah potekalo trikrat tedensko (v torek od 8.00 do 18.00, v četrtek in petek od 8.00 do 16.00), v Kobaridu in Ratečah pa le ob torkih (od 8.00 do 16.00).

Zakaj brezplačno testiranje samo na meji z Italijo?

Meja z Italijo seveda ni edina, kjer mejo vsakodnevno prehajajo delovni in drugi migranti ali lastniki zemljišč v sosednji državi. Toda na mejah z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško organiziranega brezplačnega testiranja s hitrimi testi ni.

Zakaj ne oz. zakaj so številni obmejni prebivalci Slovenije "diskriminirani" v primerjavi s tistimi, ki živijo ob italijanski meji, smo povprašali ministrstvo za zdravje.

Kot so pojasnili za MMC, je brezplačno testiranje na razpolago za vse prebivalce Slovenije ali zaposlene v Sloveniji, pa tudi tiste, ki prihajajo v Slovenijo dnevno.

"Na zahodni meji so bile mobilne vstopne točke zagotovljene, ker so izvajalci testiranja na tem območju sporočali, da ne zmorejo sami izvesti vsega," pravijo na ministrstvu za zdravje.

Na drugih mejah premalo dnevnih migrantov?

Pri vzpostavitvi omenjenih točk za testiranje na zahodni meji je sodeloval tudi urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, na katerem pojasnjujejo, da prehajanje meja na preostalih treh mejah ni tako intenzivno na vsakodnevni ravni, kot je z Italijo. Ponekod pa matične države v nasprotju z Italijo zagotavljajo brezplačno testiranje.

"Ocenjuje se, da je dnevnih prehodov meje na slovensko-italijanski meji kar okoli 10.000. Številni med njimi so pripadniki slovenske manjšine v Italiji. Prizadevali smo si najti rešitve, ki bi bile do dnevnih migrantov, šolarjev, dvolastnikov in drugih čim prijaznejše. Trenutno je brezplačno testiranje predvideno ob vstopu v Republiko Slovenijo iz Republike Italije. V FJK je testiranje plačljivo in bi za številne družine in posameznike predstavljalo izdaten strošek. Zavedati se je treba, da je življenje na tem območju res prepleteno, ljudje za opravljanje čisto vsakdanjih obveznosti prehajajo mejo tudi po večkrat na dan (nekateri so zaposleni v sosednji državi, otroci dnevno obiskujejo šole, imajo svoje nepremičnine ipd.)," pravijo za uradu za Slovence po svetu.

Ob tem dodajajo, da na območju nobenega od drugih zamejstev prehajanje meja "ni tako intenzivno na vsakodnevni ravni, ponekod pa tudi matična država zagotavlja brezplačno testiranje".

"Vsaka od štirih meja je svoja specifika in pri vsaki je treba upoštevati številne različne dejavnike, kar upoštevamo tudi pri iskanju ustreznih rešitev, ki bi ljudem čim bolj olajšale življenje, hkrati pa zagotavljale maksimalno zaščito pred širjenjem virusa," so še dodali.