Grčija spada med najpogostejše počitniške destinacije Evropejcev. Foto: Reuters
Grčija spada med najpogostejše počitniške destinacije Evropejcev. Foto: Reuters

"Vemo zagotovo, da je 37 pozitivnih, to se pravi covidnih, trenutno smo že dobili kompleten seznam vseh udeležencev, računamo, da bomo več kot 600 ljudi dali v karanteno, kjer je prišlo do tesnih stikov med okuženimi in drugimi," je za Radio Slovenija pojasnil direktor NIJZ-ja Milan Krek.

Razlog je izjemno nalezljiva koronavirusna različica delta, zato Krek poziva dijake, starše in preostale, ki so dobili odločbe o karanteni ali izolaciji, naj jo dosledno spoštujejo.

Minister za zdravlje Janez Poklukar napoveduje najtežjo jesen doslej. Foto: BoBo
Minister za zdravlje Janez Poklukar napoveduje najtežjo jesen doslej. Foto: BoBo

244 okužb in dve smrti

V soboto so ob 1397 PCR-testih potrdili 244 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih izvidov je 17,5-odstoten. Umrla sta dva bolnika s covidom-19. V bolnišnici je 66 bolnikov.

Na oddelkih za intenzivno nego se zdravi 18 bolnikov s covidom-19, kar so trije več kot dan prej.

Sorodna novica Poklukar o najtežji jeseni: Delta je do 2,5-krat bolj kužna kot lanski virus

Po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 3423 aktivnih primerov okužbe.

Ob PCR-testih je bilo v soboto opravljenih tudi 24.048 hitrih testov, kažejo podatki Sledilnika za covid-19.

V zadnjih dveh tednih je bilo pri nas na 100.000 prebivalcev potrjenih 159 primerov okužbe z novim koronavirusom, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je 296.

Glede na potrjene primere smo, upoštevaje sobotne številke, tam, kjer smo bili lani 8. oktobra. Glede na število hospitaliziranih in število tistih, ki potrebujejo intenzivno nego, pa smo tam, kjer smo lani bili 16. septembra. Število okuženih se nam trenutno podvoji na 14 dni, je poročal Radio Slovenija.

Do zdaj je bilo v Sloveniji z enim odmerkom proti covidu-19 cepljenih 46 odstotkov prebivalcev, z vsemi odmerki pa je bilo doslej cepljenih 41 odstotkov.

V soboto 244 novih okužb