Kitajska se sooča s porastom okužb. Foto: Reuters
Kitajska se sooča s porastom okužb. Foto: Reuters

V Šenzenu se je zaprlo vso javno življenje, ljudje se morajo zadrževati notri. Vsakega prebivalca bodo trikrat testirali, če bo negativen, bo lahko zapustil stanovanje. Ves promet z avtobusi in podzemnimi železnicami je začasno prekinjen, piše Guardian. Prav tako so se morala zapreti vsa podjetja v mestu, delo je dovoljeno le od doma. Prebivalci lahko zapustijo mesto le v posebnih okoliščinah in še to le v primeru, da oddajo negativni test 24 ur pred potovanjem.

Omejitve v Šenzenu bodo v veljavi vsaj do 20. marca. Šenzen se je tako pridružil več drugim kitajskim mestom, v katerih zaradi porasta okužb veljajo določene omejitve. Te so uvedli tudi v Šanghaju pa tudi v mestih Čangčun in Džilin na severovzhodu države. V nedeljo so poročali o 1938 primerih okužb, od tega 1400 v Džilinu. Gre sicer za nizko število okužb v primerjavi z nekaterimi drugimi državami, a Kitajska še vedno zasleduje politiko ničelne tolerance do koronavirusa.

Z velikim skokom okužb se srečujejo tudi v Hongkongu, saj so jih v nedeljo našteli več kot 32.000, zato so bolnišnice preplavljene z bolniki.

Okužen tudi trikrat cepljeni Obama


Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je v nedeljo sporočil, da je zbolel za covidom-19, čeprav je bil trikrat cepljen. Nekdanja prva dama Michelle Obama, prav tako cepljena s tremi odmerki cepiva, je zdrava.

Obama je sporočil, da ga le malo praska po grlu, sicer pa se počuti dobro. "Z Michelle sva hvaležna, da sva se cepila tudi s poživitvenim odmerkom. To je dober opomin, da se je v času, ko okužbe padajo, pametno cepiti za preprečitev resnejših simptomov ali prenosa okužb na druge," je na svoji Facebook strani sporočil 60-letni Obama.

V Franciji pogoj PCT le še izjema

Evropske države medtem še naprej rahljajo ukrepe. V Franciji od danes ne velja več večina omejitev za zajezitev novega koronavirusa. Potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu je nujno le še za obisk domov za starejše in zdravstvenih ustanov. Maske pa so obvezne le še v javnem prometu. Od sredine januarja je v Franciji veljalo pravilo PC (preboleli in cepljeni) za večino storitev, med drugim obisk muzejev, kinodvoran in restavracij. Pred dvema tednoma je vlada odpravila obveznost mask za več notranjih prostorov.

Ob začetku leta so v Franciji imeli rekordne številke okuženih z novih koronavirusom. Incidenca okužb na 100.000 ljudi v zadnjih sedmih dneh je bila takrat okoli 3800, trenutno pa je malo več kot 600.

Podobno kot v nekaterih drugih državah Evrope pa tudi Francija znova opaža postopno naraščanje števila okužb. Premier Jean Castex je tako starejšim in kroničnim bolnikom svetoval, da še naprej nosijo maske. Obenem pa lahko starejši od 80 let dobijo četrti odmerek cepiva proti covidu-19, če je od tretjega minilo najmanj tri mesece.