Najmanj presežnih smrti so imeli na Islandiji, v Avstraliji, Singapurju, na Novi Zelandiji in Tajvanu, poroča BBC.

Prizor iz Brazilije v času najhujšega vala pandemije covida-19. Foto: Reuters
Prizor iz Brazilije v času najhujšega vala pandemije covida-19. Foto: Reuters

Na univerzi Washigton je ekipa strokovnjakov proučila podatke 191 držav in območij, da bi dobila vpogled v sliko po vsem svetu. V podatke so vključene smrti zaradi covida-19 in s covidom-19, kajti številni umrli so imeli že pridružene bolezni. Izsledke so objavili v reviji The Lancet.

Strokovnjaki so proučevali število presežnih smrti, torej so primerjali podatke iz preteklih let, koliko ljudi je umrlo. Pri tem so združili podatke iz različnih virov, navaja BBC, od svetovne baze smrtnosti do evropskega statističnega urada.

Stopnje presežnih smrti se med državami in regijami močno razlikujejo, svetovni izračun pa je, da je bilo število presežnih smrti 120 na 100.000 ljudi. To pomeni, da je od začetka pandemije 2020 do konca 2021 umrlo okoli 18,2 milijona ljudi, kar je trikrat več, kot navajajo uradni podatki. Število presežnih smrti so računali le za celotno obravnavano obdobje, ne za posamezne tedne ali mesece. Razlog za to so bile nekonsistentnosti in zamud pri poročanju o smrtih, povezanih s covidom-19.

"Razumevanje resničnega smrtnega davka, ki ga je terjala pandemija, je ključnega pomena za učinkovito sprejemanje odločitev v povezavi z javnim zdravjem," je ob objavi izsledkov študije dejal vodja študije Haidong Wang. "Študije iz različnih držav, med njimi tudi Švedske in Nizozemske, nakazujejo, da je bil covid neposredni razlog za večino presežnih smrti, toda trenutno nimamo dovolj dokazov za večino lokacij po svetu." Ob tem je dejal, da bodo šele nadaljnje raziskave razkrile, koliko smrti je povezano neposredno s covidom-19, koliko pa jih je bilo posredna posledica pandemije.