Kakšne ukrepe glede novega koronavirusa načrtuje bodoča vlada?

Krizni štab bi začel delovati, če bi širjenje novega koronavirusa prešlo v drugo fazo. V njem bi delovala celotna vlada oziroma večina ministrov ter vsi ostali pristojni, od poveljnika civilne zaščite do ključnih vodij organov v sestavi in strokovnjakov, ter zunanjega ministra.

O tem, katere ukrepe v boju z novim koronavirusom še načrtuje bodoča vlada, se je z Janšo pogovarjala voditeljica Tanja Starič.

Najprej o odločitvi, da zapremo mejo z Italijo za potniški promet. Kako jo ocenjujete, ste bili o tem ukrepu morda dogovorjeni z Marjanom Šarcem in njegovo ekipo?
Ta ukrep je bil komuniciran praktično že včeraj, danes se je za nekaj podobnega odločila tudi Avstrija, ki je tudi soseda Italije, torej ključnega žarišča virusa v Evropski uniji. Jaz osebno, kolikor poznam predpise, mislim, da to ni nek sui generis ukrep, ampak je to ukrep, ki je predviden za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni. Se pravi, mislim, da ni potrebnih nekih posebnih soglasij Evropske komisije. To ni mejna kontrola, kot jo je Avstrija uvedla glede migracij. Pa tudi če bi šlo za to, gre za nekaj, kar je potrebno. Vedeti je treba, da smo sosednje države najbolj izpostavljene, da država, ki bo sledila krizi, kakršno ima Italija - zagotovo Slovenija spada v krog sosednjih držav, žal, - se pravi, da smo tudi mi ena od teh kandidatk. Jaz ta ukrep podpiram. V naslednjih dneh bomo vsi držali pesti zato, da ga bosta slovenska policija in ministrstvo za zdravje sposobna tudi v praksi izvajati.

Jaz ta ukrep podpiram. V naslednjih dneh bomo vsi držali pesti zato, da ga bosta slovenska policija in ministrstvo za zdravje sposobna tudi v praksi izvajati.

Janez Janša

O podrobnostih še ne vemo, kako bo to videti, bomo videli v prihodnjih dneh. Kako pa ocenjujete izjavo gospoda Macrona?
Ne vem, zakaj je komentiral samo ukrep Slovenije, ne pa tudi Avstrije. Avstrija je to sprejela pol dneva prej, slovenski ukrep mislim, da niti še ni sprejet, kolikor vem, poteka dopisna seja vlade. Vlada mora sprejeti tovrstno odločitev, ne ministrstva. Mislim, da gre za šum v komunikaciji. Kolikor vem, da je bil tudi elektronski vrh Evropskega sveta ob 17.00, videl sem zaključke, in ti govorijo o tem, da je treba združiti sile, da se širjenje virusa zaustavi. In to je ukrep v tej smeri.

Morda bi lahko bili ti pomisleki v smislu, da to pomeni še en korak stran od schengna, ti nadzori na meji?
Glejte, schengen je uveden zato, da se Evropa zaščiti. To so tudi ukrepi v isto smer. Pravzaprav Sloveniji ne bi bilo treba zapirati meje z Italijo, če bi ukrep, ki ga je razglasila italijanska vlada, lahko italijanska vlada tudi dejansko izvajala in nadzorovala. Saj potem tega pretoka sploh ne bi bilo. Italija je sprejela vrsto ukrepov, ki zvenijo zelo odločno, bombastično, jih je pa sprejela prepozno in nepripravljeno, zato jih ni sposobna izvajati. Upam, da smo se Slovenci iz tega nekaj naučili.

Pravzaprav Sloveniji ne bi bilo treba zapirati meje z Italijo, če bi ukrep, ki ga je razglasila italijanska vlada, italijanska vlada tudi dejansko izvajala in nadzorovala.

Janez Janša

Za slovensko gospodarstvo, ki je izvozno usmerjeno, so zaprte meja zagotovo slaba novica. Ali se bo vaša vlada skušala izogniti še novim omejitvam, denimo tudi za tovorni promet na mejah?
Prvo vprašanje je, katere ukrepe je še možno sprejeti, kljub zamudam, da se splošna škoda, ki ni samo gospodarska, ampak se meri v življenjih, kot lahko vidimo v sosednji državi, prepreči oziroma omeji, kolikor je možno. Ta ukrep, o katerem sva prej govorila, ne velja za tovorni promet. Tovorni promet bo, kolikor je pač možno, normalno tekel, tudi oskrba z živili in tako naprej, zato ni ravno na mestu kopičenje pretiranih zalog. Je pa na mestu ustvarjanje nekih razumnih zalog, zato da vam ni treba vsak dan v trgovino, v primeru, če boste morali v samoizolacijo oziroma karanteno in ne boste odvisni od drugih. Tukaj apeliram na vse, da pride do izraza tudi slovenska solidarnost in medsosedska pomoč, ker nobena institucija nima toliko kapacitet, da bi v primeru, če pridemo v podobno situacijo, v kakršni je Italija, zadostila vsem tem potrebam. Torej se moramo tudi samoorganizirati, moramo se odgovorno obnašati, predvsem od nas, državljanov, je odvisno, kako učinkovito bomo omejevali širitev tega virusa. Cilj pa je, da ta širitev ne preseže zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema, za katerega pa vemo, da je že v normalni situaciji precej napet.

Apeliram na vse, da pride do izraza tudi slovenska solidarnost in medsosedska pomoč, ker nobena institucija nima toliko kapacitet, da bi v primeru, če pridemo v podobno situacijo, v kakršni je Italija, zadostila vsem tem potrebam.

Janez Janša

Kar se je zgodilo oziroma se dogaja tudi v Italiji. No, mandat vaše vlade se zagotovo začenja v neke vrste izrednih razmerah zaradi širjenja virusa. Morda imate v mislih kakšne konkretne ukrepe, ki bi jih sprejeli takoj?
Že včeraj sem na svetu za nacionalno varnost, kjer sem bil v vlogi svetovalca, ker pristojnosti so še vedno v rokah vlade, ki opravlja tekoče posle, predlagal vrsto ukrepov. Veliko jih je bilo sprejetih, hvalabogu, in se zahvaljujem za pozornost, nekateri niso bili. Za to ne krivim nikogar, ker na koncu je odgovoren tisti, ki mora to podpisati in to za zdaj nisem jaz. Bi pa jaz zagotovo nekatere stvari delal drugače in mi je žal, da recimo pred tremi tedni, ko je bil prvi predlog, ni prišlo do takšnega sestanka, kot je bil včeraj. Marsikaj bi bilo drugače. Ampak zdaj nima smisla razpravljati za nazaj, ker to samo pobira energijo, ki jo potrebujemo za to, da naredimo tisto, kar je v tej situaciji še možno. In še veliko je možno narediti.

Tudi danes ste imeli sestanek, vaša ministrska ekipa s staro. Kako poteka ta primopredaja, verjetno ne tako, kot je bilo v prejšnjih mandatih, ko si ministri izročijo mape in nastopi nova vlada. Imate vse podatke? In še to vprašanje: pravite, da zdaj sodelujete dobro, ali boste nadaljevali to obliko sodelovanja slovenske politike, dokler bodo razmere takšne, kakršne so?
No, najprej to zadnje. Sodelovanje je nujno, saj virus ne izbira levice in desnice, to je skupen problem. Če uporabim neko znano besedo - to je zunanji sovražnik, ki se mu je treba skupaj upreti. Danes je prišlo do tega sestanka, ne med obema ekipama, ampak med ključnimi ministri. Jaz sem to predlagal že v soboto, danes je prišlo do tega. Začelo se je izmenjavati informacije, zato da, ko bo nastopila nova vlada, ne bo potrebnega preveč časa, da se stvari vzamejo v roke. Mislim, da bo to sodelovanje precej izboljšalo položaj. Nova ekipa bo dejansko v kriznih razmerah prevzela posle in kot vse kaže, če bo šlo vse po sreči, bomo to storili prej kot naslednji teden.

Kdaj pa?
Takoj, ko bodo končana zaslišanja, ko bo to poslovniško možno, bomo predlagali sejo državnega zbora, zato da se ta čas čim bolj skrajša.

Se pravi bi lahko že ta teden dobili vlado ali pa najkasneje v začetku prihodnjega tedna?
Da, praktično je to možno.

Sodelovanje je nujno, saj virus ne izbira levice in desnice, to je skupen problem. Če uporabim neko znano besedo - to je zunanji sovražnik, ki se mu je treba skupaj upreti.

Janez Janša

Zaradi širjenja epidemije bo nastala velika gospodarska škoda, o tem ni nobenega dvoma. O tem so govorili tudi voditelji evropskih držav. Fiskalno pravilo imamo zapisano v ustavi. Verjetno bomo vsa ta pravila kršili?
Prvič, fiskalno pravilo omogoča izjeme za takšne situacije in je fleksibilno. Poleg tega bo Evropska unija po teh napovedih pa tudi po obvestilih kolegov tukaj ukrepala in bodo "odpustki" od tega fiskalnega pravila, tako da to ni problem. Sredstva, ki bodo porabljena za spopad s širjenjem virusa, bodo zunaj teh omejitev, vprašanje pa je, kakšno bo splošna gospodarska škoda zaradi prekinitve dobavnih verig, manjšega povpraševanja, situacije na borzah in tako naprej. V tem trenutku ni nikogar, ki bo to lahko zanesljivo napovedoval. Bi pa rekel še to, ko govorimo o gospodarstvu. Slovenija ima sama kapacitete za izdelavo velikega dela zaščitnih sredstev, ki jih zdaj rabimo in treba se je organizirati, da bomo zaščitne maske, očala in vse ostalo, kar lahko sami proizvajamo, delali za nas, ne pa za to, da bo to na trgu. Mislim, da je treba tudi počasi sprejeti ukrep, kot ga je sprejela Francija, se pravi regulirati cene teh zaščitnih sredstev, da ne bo prihajalo do vojnega dobičkarstva. Francija je pred časom tudi že nacionalizirala tovrstne kapacitete. Po moje tega pri nas ni treba, se je pa treba organizirati za to, da stvari, ki so na razpolago, ki jih lahko sami uporabimo za to, da se zaščitimo, dejansko damo v funkcijo.

Slovenija ima sama kapacitete za izdelavo velikega dela zaščitnih sredstev, ki jih zdaj rabimo in treba se je organizirati, da bomo zaščitne maske, očala in vse ostalo, kar lahko sami proizvajamo, delali za nas, ne pa za to, da bo to na trgu. Mislim, da je treba tudi počasi sprejeti ukrep, kot ga je sprejela Francija, se pravi regulirati cene teh zaščitnih sredstev, da ne bo prihajalo do vojnega dobičkarstva.

Janez Janša

Se pravi, načrtujete neke vrste krizni štab?
Absolutno.

V katerem bodo ...
V katerem bo celotna vlada, če bo stvar prešla iz te, kot pravijo, da smo še v prvi fazi, v naslednjo fazo, bo krizni štab, ki ga bo sestavljala celotna vlada oziroma vsaj večina ministrstev, in vsi ostali pristojni, od poveljnika civilne zaščite do ključnih vodij organov v sestavi in strokovnjakov, ki bodo dnevno podajali sliko, do ministra za zunanje zadeve, ki bo vsak dan predstavil ukrepe, ki so jih v zadnjih 24 urah sprejeli v drugih državah, še posebej v sosedstvu, ker to ne nazadnje zadeva tudi nas.

Se pravi, ključna prioriteta vlade, ko bo nastopila, je boj proti širjenju koronavirusa? Ali imate še kakšne druge načrte?
Imamo še veliko prioritet, ki so napisane v koalicijsko pogodbo. Žal bodo nekatere morale počakati. Mislim, da bodo čez nekaj dni, ko bo vlada dejansko prevzemala posle, vsi razumeli, zakaj.