Po Avstriji meje z Italijo zapira tudi Slovenija

Premier Šarec, ki opravlja tekoče posle, je v sklopu preventivnih ukrepov ministrstvoma za zdravje in za notranje zadeve naročil, da naj Slovenija sledi vzoru Avstrije in zapre mejo z Italijo. Dodal je, da gre za ukrepanje v skladu z dogovorom o skupnem in sorazmernem ukrepanju. "Vemo, da je Italija razglasila karanteno, vendar ljudje tega ne upoštevajo in še kar odhajajo iz Italije, zato je čas, da ukrepamo, kajti vemo, da je na Primorskem veliko dnevnih prehodov meje, in vemo tudi, da otroci prihajajo v vrtce čez mejo. Zato je čas, da ukrepamo. Če želimo zajeziti širjenje virusa, se nam zdi to nujen ukrep. Tovornega prometa ne bomo zaprli, ker bi s tem povzročili dodatno gospodarsko škodo," je dejal.

Sorodna novica Potrjenih 34 primerov okužbe, zadnja dva primera odkrita v Mariboru

Poudaril je še, da si prizadevajo, da Slovenija čim dlje ostane v prvi fazi širjenja virusa, s katerim je po najnovejših podatkih vlade v Sloveniji okuženih 34 ljudi.

Vstop v državo prepovedati bolnim

"Gre za to, da se prepove vstop bolnim v državo," je dodal premier. Pojasnil je, da bosta ministrstvi zdaj pripravili vse potrebno, sledil bo sklep vlade in napoved Evropski komisiji. Zaprtje meje bo Šarčevih besedah začelo veljati, ko bodo izpolnjeni tehnični in administrativni pogoji. "Naročil sem, da to začne veljati čim prej," je poudaril premier. Dodal je, da je treba ukrepati hitro.

"Če se hočemo uspešno spopadati s tem virusom, so potrebni tudi takšni ukrepi. Zagotovo se bodo pojavila vprašanja kot tudi pri drugih ukrepih. Vendar za vse nikoli ne bo prav," je še dodal Šarec.

"Ljudje naj ne izzivajo težav"

Povedal je še, da se bodo lahko posamezniki, če se bodo znašli v situaciji, ki jo bo treba reševati, obrnili na MZZ. "Sem pa že pred dnevi pozval, naj nihče ne odhaja v tujino, zlasti ne v Italijo, ki je razglasila karanteno. Kar se tiče naših ljudi, naj ostanejo doma in naj ne hodijo v Italijo. Ni smiselno, da ljudje hodijo tja in dodatno izzivajo težave," je dodal.

Na vprašanje glede ravnanja ljudi, ki dnevno odhajajo na delo v Italijo, je Šarec pojasnil, da bodo podrobnosti glede tega sporočili v prihodnjih urah in v sredo. Šarec je še dodal, da je Slovenija že omejila tudi letalski promet, saj so, kot je pojasnil, ljudje iz Italije z zasebnimi letali prehajali v Slovenijo in se registrirali, kot da odhajajo iz Slovenije.

Kot je za TV Slovenija poročala Elen Batista Štader, na Škofijah promet med državama še poteka normalno, s PU-ja Koper pa so ji sporočili, da niso dobili še nobene uradne informacije o zaprtju meje med državama.

Macron: To je slaba odločitev

Na odločitev Slovenije se je odzval francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je dejal, da je ta odločitev slaba. Kritičen je bil tudi do ukrepov Avstrije, ki je prepovedala vstop iz Italije.

Dodal je, da tako drastični ukrepi v Franciji trenutno še niso potrebni. Če bodo potrebni v prihodnjih dneh, pa bi jih lahko sprejela tudi Francija.

Po neuradnih informacijah Evropske komisije za zdaj ni še nobena država članica obvestila o načrtih za ponovno uvedbo nadzora na notranjih mejah zaradi novega koronavirusa.

Na slovenskem Goriškem še vedno veliko Italijanov

Župan Nove Gorice Klemen Miklavič je za TV Slovenija dejal: "Življenja in zdravje ljudi so na prvem mestu, predpostavljamo, da je odločitev utemeljena na strokovnih argumentih." Predtem so poročali, da na slovensko stran Goriške še vedno prihaja veliko obiskovalcev iz Italije, in sicer ne glede na vse ukrepe, ki jih je sprejela italijanska država zaradi omejevanja okužb s koronavirusom. Čeprav so igralnice zaprle vrata, prav tako so odpovedane vse večje prireditve, pa prihajajo v Slovenijo po nakupih, na rekreacijo ali v restavracije.

Sorodna novica V Italiji število okuženih naraslo nad 10.000

Avstrija uvedla prepoved vstopa iz Italije

Avstrija je danes uvedla prepoved vstopa v državo iz Italije; izjema so avstrijski državljani, ki se vračajo v domovino, in osebe z zdravniškim potrdilom. Vsi Avstrijci, ki se bodo vrnili iz Italije, bodo morali ob prihodu v domovino v 14-dnevno karanteno. Dovoljena bodo potovanja prek Avstrije, vendar brez postanka v državi.

Poziv k vrnitvi v domovino

MZZ je prek Twitterja slovenskim državljanom, ki so še v Italiji, svetoval, da se na varen način in v lastni organizaciji potovanja vrnejo v domovino ter ob vstopu v Slovenijo dosledno upoštevajo navodila in nasvete Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter ministrstva za zdravje.

V Sloveniji so med drugim na brezplačni telefonski številki 080 1404 na voljo informacije glede novega koronavirusa vsak dan med 8. in 20. uro.

V Italiji, kjer je žarišče novega koronavirusa v Evropi, so doslej odkrili več kot 9000 primerov okužb z novim koronavirusom. Umrlo je najmanj 463 ljudi. V Sloveniji so danes do 14. ure opravili 1643 testov na okužbo z novim koronavirusom, od tega so okužbo z novim koronavirusom potrdili v 34 primerih.

Nadzor na meji z Italijo bi bil lahko po mnenju notranjega ministra, ki opravlja tekoče posle, Boštjana Poklukarja, vzpostavljen v 48 urah. Foto: BoBo
Nadzor na meji z Italijo bi bil lahko po mnenju notranjega ministra, ki opravlja tekoče posle, Boštjana Poklukarja, vzpostavljen v 48 urah. Foto: BoBo

Vzpostavitev nadzornih točk

Kot je še pred Šarčevo napovedjo zaprtja mej za potniški promet na današnji novinarski konferenci povedal Aleš Šabeder, so glede nadzora na meji z Italijo skupaj z notranjimi ministrstvom, civilno zaščito in Rdečim križem Slovenije sestavili delovno skupino, ki bo pripravila ukrepe na meji. Načrtujejo nadzorne točke "ad hoc" na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Podrobnosti o tem, kako bodo delovale, bodo znane do srede, je dejal.

Kot je že v ponedeljek pojasnila direktorica NIJZ-ja Nina Pirnat, potnikom na meji z Italijo zagotovo ne bodo jemali brisov, saj to ne bi bilo smiselno. Šabeder je ob tem dejal, da lahko nadzor na meji z Italijo po mnenju notranjega ministra, ki opravlja tekoče posle, Boštjana Poklukarja, vzpostavijo v 48 urah, "je pa res, da bo verjetno treba maloobmejne mejne prehode zapreti".