Trump je dejal, da si želi, da ameriško gospodarstvo znova začne v polnosti delovati maja. Foto: Reuters
Trump je dejal, da si želi, da ameriško gospodarstvo znova začne v polnosti delovati maja. Foto: Reuters

Po podatkih univerze Johns Hopkins so najhujše razmere v zvezni državi New York, v kateri je v petek umrlo 783 ljudi, skupno število žrtev pa se je povzpelo na 8627. "Petkova številka ni najvišja do zdaj, tako da lahko vidimo, da se razmere počasi stabilizirajo, a umrljivost je še vedno grozljiva. Govorimo o neverjetnih številkah, ki povzročajo nepredstavljivo izgubo in bolečino," je po poročanju Guardiana dejal newyorški guverner Andrew Cuomo.

V vseh ZDA je okuženih več kot 514.000 ljudi, na seznamu držav z največ okužbami sledita Španija z 161.000 okuženimi in Italija s 152.000. V ZDA je ob tem ozdravelo skoraj 30.000 ljudi.

Po vsem svetu je novi koronavirus zahteval 108.168 življenj, okuženih je skoraj 1.800.000 ljudi. Bolezen covid-19 je premagalo skoraj 400.000 ljudi.

Izredne razmere v vseh 50 zveznih državah

Wyoming je edina ameriška zvezna država, kjer še niso potrdili smrti zaradi covida-19, vendar je Trump tudi za to državo v soboto zaradi koronavirusa razglasil izredne razmere, tako da so zdaj razglašene v vseh 50 zveznih državah.

V soboto je časopis New York Times objavil obsežno kritiko (ne)ukrepanja administracije Donalda Trumpa, ki je več mesecev prezirala opozorila o uničujočih posledicah koronavirusa. Razloga za takšen razmah okužb sta po njihovem mnenju predvsem dva - počasni odziv vlade in neusklajenost ukrepov posameznih zveznih držav.

Ameriške oblasti so se na grožnjo odzvale prepozno, prepočasi in premalo odločno. Foto: Reuters
Ameriške oblasti so se na grožnjo odzvale prepozno, prepočasi in premalo odločno. Foto: Reuters

Pod vprašajem predsedniške volitve?

Direktor nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je dejal, da se v ZDA "počasi nakazuje umirjanje krivulje okužb in smrti", a opozoril, da je treba glavni ukrep, to je omejitev socialnih stikov, še naprej spoštovati. "Upam, da bomo v nekaj mesecih virus spravili pod nadzor, da ne bo več tako strašljiv, a zagotovo bo grožnja z njim ostala," je dodal. Na vprašanje, ali bi lahko epidemija ogrozila tudi izvedbo novembrskih predsedniških volitev, pa je odgovoril: "Upam, da se bomo do takrat že vrnili v običajno življenje."

Trumpov ukaz o ohranjanju varne razdalje med ljudmi, ki velja za vse zvezne države, trenutno velja do 30. aprila.

Zaradi novega koronavirusa je v zadnjih tednih delo izgubilo najmanj 16 milijonov ljudi. Trump je odločitev o tem, kdaj znova zagnati gospodarstvo, označil za "najtežjo v svojem življenju".

ZDA postale epicenter pandemije