Zaposleni, ki bi bili v drugačnih okoliščinah napoteni v karanteno, delo opravljajo pod določenimi pogoji, kot so redno testiranje, zaščita s posebno osebno varovalno opremo in samozaščitno obnašanje med odmori za malico in v garderobi. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Zaposleni, ki bi bili v drugačnih okoliščinah napoteni v karanteno, delo opravljajo pod določenimi pogoji, kot so redno testiranje, zaščita s posebno osebno varovalno opremo in samozaščitno obnašanje med odmori za malico in v garderobi. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Priporočila za obravnavo zdravstvenih delavcev s sumom na okužbo ali po izpostavitvi okužbi z novim koronavirusom, objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predvidevajo tri faze organizacije dela glede na razpoložljivost zdravstvenih delavcev.

V prvi fazi, ko je na voljo dovolj zdravstvenih delavcev, se delavca po tveganem stiku za obdobje 10 dni odstrani iz delovnih procesov, pri katerih bi se lahko bolezen prenesla na bolnike ali sodelavce. V drugi fazi, ko je število razpoložljivih zdravstvenih delavcev omejeno, pa se delavca po tveganem stiku iz delovnih procesov, pri katerih bi se lahko bolezen prenesla na bolnike ali sodelavce, umakne za sedem dni.

Tretja faza organizacije dela pa nastopi, ko je število razpoložljivih zdravstvenih delavcev zmanjšano, zmožnost zagotavljanja zdravstvene oskrbe pa ogrožena. Priporočila v tej fazi predvidevajo, da po tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, zdravstveni delavec nosi običajno zaščitno delovno opremo (najmanj zaščitno masko) glede na delovno mesto in skrbno spremlja svoje zdravstveno stanje naslednjih 14 dni. Karantena za delavca v tej fazi torej ni predvidena.

V vsakem primeru svetovano testiranje

Če zdravstveni delavec v 14 dneh po tveganem stiku zboli s simptomi covida-19, navodila poudarjajo, da mora ta nemudoma prenehati opravljati delo, ki je tvegano za prenos na bolnike in sodelavce. Ob tem naj skladno s protokolom zdravstvene ustanove delavec opravi test na koronavirus.

Če se je visokotvegan stik zgodil že pred več dnevi, NIJZ zaradi ugotavljanja morebitne okužbe svetuje takojšnje testiranje.

Večina bolnišnic v razglasitev tretje faze

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da zdravstveni zavodi delujejo v skladu s priporočili NIJZ-ja, po katerih lahko v vsakem javnem zdravstvenem zavodu služba za preprečevanje bolnišničnih okužb izdela protokol, ki je prilagojen lokalnim epidemičnim razmeram. Je pa večina bolnišnic res razglasila tretjo fazo, ki je predvidena, ko je zdravstvenih delavcev premalo, so navedli.

Direktorica Splošne bolnišnice Ptuj Anica Užmah je za STA potrdila, da so tretjo fazo razglasili v sredo. Iz SB-ja Celje so sporočili, da bodo tretjo fazo razglasili danes. "Vendar pa bomo odločitve glede vključenosti zaposlenih, ki so imeli visokotvegan stik, v delovni proces sprejemali individualno, glede na izpostavljenost ter glede na specifičnost delovnega procesa," so poudarili. Ob tem so pojasnili, da lahko takšni zaposleni delo opravljajo pod določenimi pogoji, kot so redno testiranje, zaščita s posebno osebno varovalno opremo in samozaščitno obnašanje med odmori za malico in v garderobi.

Strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler je v izjavi za medije v sredo povedala, da naj bi direktor bolnišnice Dimitrij Klančič tretjo fazo razglasil v kratkem.

V Mariboru hujših težav s karantenami v torek še niso imeli

Strokovni direktor mariborskega UKC-ja Matjaž Vogrin pa je v torek v izjavi za javnost pojasnil, da se trenutno ne spopadajo s kakšnim večjim izostankom zaposlenih zaradi karantenskih odločb. Kot je navedel, so v zadnjih 10 tednih imeli izdanih 106 karantenskih odločb, kar je le okoli 10 na teden: "Številke so bile bistveno višje v času drugega in tretjega vala, ko je bilo dnevno odsotnih po več sto, 500 in več, ljudi. Se pa spoprijemamo z odsotnostmi zaradi izgorelosti, kar je treba upoštevati pri načrtovanju dela."

Lea Knez, vodja Enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC-ju Maribor, pa je takrat spomnila ravno na možnost razglasitve tretje faze, če bi bilo potrebno.

Na NIJZ-ju sicer pri priporočilih izrecno poudarjajo, da za zdravstvene delavce, cepljene s poživitvenim odmerkom cepiva, "odstranitev iz delovnega procesa ni potrebna". Priporočajo pa, da se testirajo takoj po tistem, ko prejmejo informacijo, da so bili v tveganem stiku, še enkrat pa čez dva dni.