Macron je vse necepljene prebivalce Francije pozval k cepljenju. Foto: EPA
Macron je vse necepljene prebivalce Francije pozval k cepljenju. Foto: EPA

Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da bo od 15. decembra naprej za starejše od 65 let obvezen poživitveni odmerek cepiva proti covidu za izpolnjevanje pogojev covidnega potrdila.

V Franciji je covidno potrdilo, pri nas poznano kot pogoj PCT, obvezno za vstop v bare in restavracije, na konferencah, v fitnesih ter na letalih in daljših poteh z vlakom. Za izpolnjevanje pogojev je treba imeti potrdilo o cepljenju, negativni izvid testa na novi koronavirus ali potrdilo o prebolelosti.

V državi so poživitveni odmerek cepiva do zdaj ponujali le starejšim od 65 let, od zdaj naprej pa je tretji odmerek na voljo za vse starejše od 50 let.

Cepljenih je sicer 68,5 odstotka izmed vseh okoli 67 milijonov prebivalcev Francije. "Vsem necepljenim sporočam, cepite se. Cepite se, da se zaščitite, cepite se, da boste lahko normalno živeli," je pozval Macron.

Francoski predsednik je poudaril, da Evropa doživlja peti val okužb, v Franciji pa imajo "alarmanten porast" hitrosti širjenja virusa in števila hospitaliziranih covidnih bolnikov.

V torek so v državi potrdili 12.476 okužb, kar je največ po 8. septembru, kažejo podatki ministrstva za zdravje.

Obveznost tretjega odmerka za covidno potrdilo so pred Francijo uvedli le v Izraelu, a tam velja za vso populacijo, starejšo od 12 let.

Na Danskem covid znova bolezen, ki ogroža družbo

Premierka priznava, da bo covidno potrdilo otežilo življenje necepljenim. Foto: EPA
Premierka priznava, da bo covidno potrdilo otežilo življenje necepljenim. Foto: EPA

Kot je napovedala premierka Mette Frederiksen, bodo znova uveljavili tudi obveznost covidnega potrdila, ki so jo odpravili pred manj kot dvema mesecema.

Poleg tega je za epidemijo pristojni odbor vladi svetoval vnovično razglasitev covida-19 za bolezen, ki ogroža družbo, je povedala premierka in dodala, da bo vlada predlogu sledila, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V skladu z načrti vlade bo covidno potrdilo, ki dokazuje cepljenje, prebolelost ali negativen izvid testa na novi koronavirus, obvezno predvsem za obisk barov, restavracij in nočnih klubov, pa tudi za prireditve v notranjih prostorih z več kot 200 udeleženci. Za dogodke na prostem bo veljala omejitev največ 2000 udeležencev. Poleg tega naj bi morali potrdilo pokazati tudi obiskovalci bolnišnic in domov za starejše.

Premierka je priznala, da bo vrnitev covidnega potrdila otežila življenje za necepljene, a meni, da "tako mora biti", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 85,9 odstotka prebivalcev

Na Danskem s približno 5,8 milijona prebivalci je v celoti cepljenih 85,9 odstotka ljudi, starejših od 12 let. Oblasti so že 10. septembra, ko naj bi imeli epidemijo pod nadzorom, odpravile obvezno covidno potrdilo.

Od sredine oktobra pa število okužb znova narašča in konec prejšnjega tedna so zdravstvene oblasti posvarile pred preobremenitvijo bolnišnic zaradi covida-19, gripe in drugih nalezljivih bolezni. "Zdravstvene oblasti so pričakovale, da bo več ljudi zbolelo za covidom-19 in končalo v bolnišnicah, a stvari se dogajajo hitreje od pričakovanj," je glede tega opozorila Mette Frederikson.

Število novih okužb z novim koronavirusom je bilo v ponedeljek že peti dan zapored višje od 2000. V bolnišnicah so zdravili 303 covidne bolnike, od tega na intenzivni negi 36 obolelih.

Cepljenje v Bolgariji, ki ostaja najmanj precepljena članica Evropske unije. Foto: EPA
Cepljenje v Bolgariji, ki ostaja najmanj precepljena članica Evropske unije. Foto: EPA

V Bolgariji rekordno število umrlih

Medtem iz Bolgarije, ki se spopada s četrtim valom epidemije, poročajo o rekordnem številu umrlih bolnikov s covidom-19. Umrlo je še 334 ljudi, potrdili pa so 5286 novih okužb.

Več kot 8500 covidnih bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega jih je 734 na oddelkih za intenzivno nego.

V državi je z vsemi potrebimi odmerki cepljenih le 30 odstotkov odraslih, zato so oblasti, ki želijo zamejiti širjenje virusa in pospešiti cepljenje, prejšnji mesec uvedle covidno potrdilo, ki je potrebno za vstop v večino zaprtih prostorov.

Po uvedbi potrdila 21. oktobra je vsaj en odmerek cepiva prejelo več kot 250.000 ljudi. Številni prebivalci Bolgarije sicer ostajajo skeptični glede cepiva zaradi nezaupanja v državne institucije, napačnih informacij in nasprotujočih si sporočil politikov in strokovnjakov.

V državi bodo 14. novembra potekale parlamentarne volitve.

Na Hrvaškem umrlo še 59 ljudi, največ do zdaj

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 4966 okužb z novim koronavirusom, medtem ko je število smrti zaradi covida-19 doseglo 59, kar je nov rekord, poroča hrvaški portal Index. Med umrlimi je 17 cepljenih z vsemi odmerki in en cepljen z enim odmerkom. Delež pozitivnih izvidov testov je bil tokrat 38,4-odstoten.

V bolnišnicah se zdravi 1952 covidnih bolnikov, od tega jih je na medicinske ventilatorje priključenih 253.

V Avstriji so zaostrili omejitvene ukrepe
Vsa Evropa je v primežu pandemije