Teste so razvili pri univerzi v Aberdeenu. Foto: Reuters
Teste so razvili pri univerzi v Aberdeenu. Foto: Reuters

Test lahko zazna protitelesa na novi koronavirus z več kot 98-odstotno točnostjo in 100-odstotno specifičnostjo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Testi protiteles, ki so trenutno na voljo, so manj točni in ne razlikujejo med različicami novega koronavirusa. Z novimi testi pa lahko ocenjujejo, katera različica virusa trenutno prevladuje na določenem območju. To velja tudi za različici alfa in delta, ki sta se prvič pojavili v Angliji in Indiji.

Svetovna trgovinska organizacija je opozorila na različico novega koronavirusa, ki se pojavlja predvsem v Latinski Ameriki. Ta različica, ki so jo poimenovali z grško črko lambda, naj bi bila nalezljivejša in odpornejša proti protitelesom, so opozorili.

Različica lambda ima večje število mutacij, katerih posledice še ugotavljajo in zanesljivih študij še ni. Kot kaže, pa bi lahko bila bolj kužna in morda tudi odpornejša, povzema nemška tiskovna agencija DPA.

Različico so prvič identificirali v Peruju avgusta lani. V tej državi so od aprila odkrili 81 odstotkov vseh novih okužb s to različico. Delež okužb s to različico narašča tudi v Argentini in Čilu, kjer ugotavljajo, da je novih okužb s to različico za tretjino vseh.

Po mnenju znanstvenikov z univerze v Aberdeenu na Škotskem bo novi test lahko dramatično spremenil pot iz pandemije. Testi lahko namreč ocenijo tudi dolgotrajno imunost posameznika in ali je imunost posledica cepljenja ali prebolele bolezni. S pomočjo tega se lahko oceni, kako dolgo traja imunost po cepljenju in kakšna je učinkovitost cepiv proti novim različicam.

Teste so razvili pri univerzi v Aberdeenu v sodelovanju z biotehnološko skupino Vertebrate Antibodies in zdravstvenega urada NHS Grampian.

"Točni testi protiteles bodo vse pomembnejši pri upravljanju pandemije," je povedala profesorica Mirela Delibegović, ki je vodila projekt. Opozorila je, da so nove bolj nalezljive različice že zdaj negativno vplivale na učinkovitost cepljenja in splošno imunost, obstoječi testi protiteles pa so vse manj natančni, zato je bil po njenem mnenju čas za nov pristop in za to, da se razvijejo testi, ki lahko zaznajo nove različice.

Trenutno se dogovarjajo z britanskim javnim zdravstvenim sistemom za širšo uporabo teh testov.

Testi uporabljajo inovativno tehnologijo protiteles, znano pod imenom EpitoGen. V teste so vključili tudi umetno inteligenco, s katero prepoznavajo posebne elemente oziroma žarišča virusa, ki spodbudijo imunski sistem. Znanstveniki so lahko nato razvili nov način, kako se prikažejo elementi virusa, to pa izboljša zmogljivost testa, saj se vključijo le pomembnejši elementi virusa.

Platformo EpitoGen lahko sicer uporabijo tudi za razvoj visoko občutljivih diagnostičnih testov za nalezljive in avtoimunske bolezni, na primer sladkorno bolezen tipa 1.