Zdravje
Požar v Kemisu
15. maja je v vrhniškem podjetju Kemis, ki se ukvarja s predelavo odpadkov, izbruhnil obsežen požar. Foto: BoBo
Gasilci poročajo le o dveh poškodbah: eden se je nadihal dima, a bil že naslednji dan odpuščen iz zdravniške oskrbe, drugi pa si je zvil gleženj. Foto: BoBo/Borut Živulović
       'Od vseh osebnih zdravnikov gasilcev, ki smo jih pozvali, se nam je oglasil le eden.       
 Predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak
Vodja intervencije Boštjan Turk: 'V trenutku, ko so se začele kocke topiti, so se snovi začele sproščati in goreti in požar se je začel spet širiti.' Foto: TV Slovenija

Dodaj v

Biti gasilec in hkrati kadilec je ubijalsko

Osem mesecev po požaru v Kemisu: Analiza gašenja in zdravstvenega stanja gasilcev
19. januar 2018 ob 13:33
Vrhnika - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Pristojni s Kliničnega inštituta za medicino dela so pregledali 283 gasilcev in jim sinoči predstavili skupno zdravstveno poročilo. V nekaj dneh po izbruhu požara v Kemisu se jih je tam zvrstilo kar 480 iz 32 gasilskih enot.

Dva meseca po požaru so zdravniki Kliničnega inštituta za medicino dela pregledali 283 gasilcev, od skupno 480, ki so sodelovali pri gašenju požara. Tretjina gasilcev, ki so jih pregledali, je starih od 20 do 29 let. 36 odstotkov jih je gasilo, drugi so pomagali pri požarni straži ali kako drugače. V povprečju je vsak gasil osem ur. Devet jih je imelo stik z onesnaženim potokom Tojnica. Zdravstvene preglede je plačalo podjetje Kemis.

47 odstotkov gasilcev je poročalo o težavah zaradi gašenja, a so te pri 92 odstotkih gasilcev po nekaj tednih izzvenele. Pri sedmih odstotkih gasilcev so ugotovili odstopanja pri pljučnih funkcijah, a jih zdravniki niso mogli povezati z gašenjem - morda je vzrok kajenje, domnevajo pristojni. Pri petini so ugotovili odstopanja pri delovanju jeter, a je to morda povezano z uživanjem alkohola. Trije gasilci so poročali o dihalnih težavah, a povezave z gašenjem tudi pri teh niso potrdili.

Tvegan gasilski poklic v kombinaciji z nezdravimi življenjskimi navadami
Pristojne najbolj skrbi, ker je tretjina pregledanih gasilcev mladih, kar četrtina pa jih kadi. Gasilski poklic je v kombinaciji s slabimi življenjskimi navadami izjemno tvegan, pravi predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela Metoda Dodič Fikfak: 'Kajenje v kombinaciji z gasilskimi plini je ubijalec, debelost v kombinaciji z gašenjem je drugi ubijalec, alkohol v kombinaciji z gašenjem kemikalij je tretji ubijalec.' Tretjina pregledanih gasilcev je pretežkih, veliko jih uživa alkohol, več kot je priporočeno. So pa po drugi strani zelo športno dejavni.

Gasilski poklic danes je bistveno bolj tvegan, kot je bil v preteklosti, ko so gorele predvsem lesene stvari. Od leta 1970 naprej pa so gasilci izpostavljeni predvsem kemikalijam. Pene, s katerimi gasijo, so našli tudi že v telesih gasilcev. Veliko je rakavih obolenj, za katerimi bolj umirajo gasilci.

Kdor je nosil le zaščitno masko, je bilo enako, kot da ne bi nosil nič
79 zaščitnih oblek gasilcev je bilo popolnoma uničenih, 143 umazanih z nevarnimi snovmi. Umazana gošča je skozi rokavice prehajala na telo, nevarne snovi pa skozi kožo verjetno v kri. 88 gasilcev je imelo blago umazano kožo, 13 zelo umazano. Veliko se jih je umazalo pri padcu zaradi drsečih tal, nekateri ob vlečenju cevi.

V zrak se je sproščalo veliko rakotvornih snovi (nikelj, krom, formaldehid, benzen …), atrazin in druge kemikalije. Le 111 gasilcev je nosilo dihalni aparat, 44 kirurške maske, 61 jih je bilo brez kakršne koli zaščite. Dodič Fikfakova gasilce opozarja, da je dihalni aparat edino pravo zaščitno sredstvo pri gorenju takih kemikalij. Vse drugo je enako kot nič. Zanimiv je podatek, da ima izpit za nošenje dihalnega aparata le 65 odstotkov pregledanih gasilcev. 69 jih je odšlo na dekontaminacijo. 40 odstotkov gasilcev je bilo srednje izpostavljenih, 72 pa zelo in maksimalno izpostavljenih nevarnim snovem.

Osebni zdravniki se niso odzvali
Po pregledu poklicev, s katerimi se ukvarjajo pregledani gasilci, pa so ugotovili, da so enakim snovem izpostavljeni tudi na svojih delovnih mestih. Zato je predstojnica Inštituta gasilcem položila na srce: 'Pri gašenju požara v Kemisu ste neko dozo snovi prav gotovo dobili. Mi vemo le približno, kaj. Vnaprej pa se primerno zaščitite.'

Gasilcem bi morali odvzeti vzorce krvi takoj po gašenju, da bi ugotovili, katere kemikalije so prešle v njihovo telo. Ker pa tega niso storili, jim ostane le, da jih osebni zdravniki prihodnja desetletja pozorno spremljajo. Z inštituta so o tem obvestili vse osebne zdravnike gasilcev, a se je obvestilu odzvala le ena zdravnica iz Kranja.

Gasilci opozorili na požarni zid in preveč nakopičene odpadke
Sicer pa so svoje izsledke gašenja predstavili sinoči tudi gasilci. V nekaj dneh po izbruhu požara se jih je tam zvrstilo kar 480 iz 32 gasilskih enot. Intervencijo je vodil gasilski poveljnik občine Vrhnika Boštjan Turk, ki je povedal, da so ljudi v radiju dvesto metrov okoli Kemisa evakuirali že sedem minut po izbruhu požara.

Da so porabili 1.000 m3 vode, skoraj polovico za gašenje požarnega zidu, ki je bil tik pred tem, da popusti, in 2.000 litrov gasilske pene. Vodo za gašenje so črpali tudi iz Tojnice. Predstavnika Kemisa, ki je sinoči tudi sedel med njimi, so opozorili: če bi bil požarni zid zgrajen na boljši osnovi, bi porabili manj vode in posledično bi manj onesnaženja steklo v okolje. Prve pivnike v Tojnico so namestili že uro po izbruhu požara.

Težava je nastala, ko so začeli goreti zabojniki, t. i. kocke, v katerih so bile shranjene različne kemikalije. Te kocke so bile zložene štiri metre visoko in med njimi je bilo zelo malo prostora za dostop gasilcev, je povedal Turk: 'Mi smo požar v nekem trenutku že kar dobro umirili, smo že začeli tisto fazo, da bi ga do konca, v našem žargonu potolkli, ampak v trenutku so se začele te kocke topiti, te snovi so se začele sproščati in goreti in požar se je začel spet širiti.'

Gasilci poročajo le o dveh poškodbah: eden se je nadihal dima, a bil že naslednji dan odpuščen iz zdravniške oskrbe, drugi pa si je zvil gleženj.

Spomnili pa so tudi na kratek stik pri klicanju na interventno številko 112. Operater, ki je sprejel njihov klic, verjetno ni dobro razumel, da pomoč potrebujejo takoj, zato ekipe nujne medicinske pomoči sprva sploh ni poslal.

Erika Pečnik Ladika, TV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
opranaglava
# 19.01.2018 ob 14:21
Tisti ki sproducira take zaključke je brez obraza, pokvarjen do obisti. Ko tole bereš, dobiš občutek, da so gasilci krivi za povzročeno sranje. Še ožigosali so jih za debeluhe, alkoholike, kadilce.... Kemis, Ekosistemi.... pa praktično nedolžni in brez sankcij. Krasna dežela.
ManBoy
# 19.01.2018 ob 14:19
Vsa čast tem gasilcem, ki so tvegali svoja življenja in brez potrebne zaščite gasili te kemikalije in ogrožali sebe.

Za mene so to ljudje z veliko začetnico in srcem na pravem mestu in lahko zaradi mene kadi kolikor hoče.. Da bojo pa sedaj tem ljudem to obirali gor in iskali luknje v tem, da so si sami krivi za posledice in da za to ne bodo odgovarjali tisti, ki so to sranje naredili pa je v Sloveniji tak nekaj vsakdanjega.
Binder Dandet
# 19.01.2018 ob 14:35
Res sramotno! Da se takole izpostavlja, da imajo neprimerne navade. In da se jim pokroviteljsko reče, da nekaj ste gotovo fasali (sprijaznite se), za v bodoče se pa primerno zaščitite. Polovica je bila brez ustrezne dihalne zaščite. Vemo tudi, da zaščitne obleke niso bile vodotesne in je bila koža ure v stiku s tisto vodno kemično brozgo, ki je menda bila do kolen. To je njihova krivda???

Kaj pa vzrok za požar, do katerega menda v primerno urejenih razmerah sploh ne bi smelo priti??? Aja, samovžig. Pa vsi računalniki so priročno zgoreli, tako da se ne da ugotavljat, kaj je gorelo.

Očitno smo odkrili tržno nišo. Zažiganje nevarnih snovi. V Sloveniji ne škoduje okolju niti zdravju gasilcev ali okoliških prebivalcev.
Joker
# 19.01.2018 ob 14:11
Se že začenja proces, s katerim želijo odgovorne oprati krivde in jo prevaliti na tisto, ki so tragedijo reševali in to na račun lastnega življenja in zdravja.
pene
# 19.01.2018 ob 14:00
No, takrat se je poskušalo ustvariti vtis v javnosti, da gre povsem za nedolžen požar v rangu zagorelega travnika, danes pa beremo, kaj vse je gorelo. Čestitke državi za tako zavajanje.

Pa še to - Kemis je financiral zdravstvene preglede gasilcev, kar je lepo in prav, ampak poraja se predvsem vprašanje, zakaj javno razgaljati zdravstveno stanje in življenjske navade gasilcev (kadilske in pivske), ki so tvegali svoja življenja? Verjetno se bojijo kakih odškodninskih tožb in bodo potem lažje s prstom kazali na pir in čike kot vzrok posledic, ki so jih imeli na zdravje...
aless70
# 19.01.2018 ob 14:46
Skratka, ko bomo imeli imeli v gasilskih brigadah samo super-mane, od katerih nihče ne bo kadil, spil kozarca vina in imel kakšno kilo (pre)več, bomo lahko kurili kemične obrate brez nevarnosti za gasilce.
.
Okoliške občane, po itak ko ji =be.
.
Kako pa kaj lastnik Kemisa, Gorenje.
Bobi ima že potrjen 4. mandat. Bravo,
d(-_-)b
# 19.01.2018 ob 13:59
Operater, ki je sprejel njihov klic, verjetno ni dobro razumel, da pomoč potrebujejo takoj, zato ekipe nujne medicinske pomoči sprva sploh ni poslal.
Seveda g. Operater, 112 pokličemo, ko se nam klepeta ...
kolnkista
# 19.01.2018 ob 14:10
Hvala še enkrat vsem gasilcem za opravljeno delo in požrtvovalnost.
Opravite še enkrat analize tem 72 maksimalno izpostavljenim gaslicem če 5, 10 let. Upam, da jih takrat ne bo treba iskati na Onkološki kliniki...
Srečno fantje!
Janezski
# 19.01.2018 ob 13:48
'Kajenje v kombinaciji z gasilskimi plini je ubijalec, debelost v kombinaciji z gašenjem je drugi ubijalec, alkohol v kombinaciji z gašenjem kemikalij je pa tretji ubijalec.'

Pač gasilci ne smejo kadit, biti debeli in se ga nacejat, pa bo.
gorenc007
# 19.01.2018 ob 15:14
da ne bo nesporazumov, 70% medicinskih sester je predebelih, a to mogoče kej vpliva na odzivnost v intervencijah, a je bla že narjena kakšna analiza, poznam tud nekaj zdravnic, ki ga kar lepo cuknejo, posledice so lahko zelo hude, ko vinjen postavljaš diagnozo.........
tureavanture
# 19.01.2018 ob 13:58
alkohol in gasilci, to pa še nisem slišal
pene
# 19.01.2018 ob 14:02
plus izpostavljanje (ne)nošenja mask in usposobljenost z dihalnimi aparati. Če bi bil jaz gasilec bi komu jajca odtrgal zaradi te 'študije'!!!
boro007
# 19.01.2018 ob 14:38
Pristojne najbolj skrbi, ker je tretjina pregledanih gasilcev mladih, kar četrtina pa jih kadi. Gasilski poklic je v kombinaciji s slabimi življenjskimi navadami izjemno tvegan,

No verjetno ni naklučje da povdarjajo ravno kadilce in slab slog življenja, s tem se nekako odvrača pozornost od pravega problema glede kemisa.

Jaz bi kot tvegan slog življenja nakazal že na gasilsko službo samo. In služba je stresna, sam nisem ne gasilec in ne kadilec, a razumem zakaj tistih 25% gasilcev ki so jih pregledali kadi.
sumtb
# 19.01.2018 ob 15:11
Tole je pa fake news.

Se že pripravlja teren da se gasilcem ne izplača odškodnin pri pospravljanju svinjarij političnega razreda na osnovi kajenja, debelosti in gledanja TV.

Nekaj podobnega kot tisti gasilci ki jim je v obraz razneslo plinsko napeljavo pa jim na Zavarovalnici Sava pravijo bi morali biti pri intervenciji bolj pazljivi in da ne dobijo odškodnine.

Dobra šola predvsem - gasilcem.

Če bi bil jaz gasilec bi posredoval le ko bi šlo za varovanje individualnega življenje in lastnine, etatisti in korporacije pa naj si najdejo privat butlje.
REsnica
# 19.01.2018 ob 14:39
skratka, zdravniški pregledi ne morejo dokazat da gašenje požara in stik s strupenimi snovmi škodita zdravju.

Pa- pa poklicne bolezni! in država bo spet privarčevala... kriva je seveda lahko tudi soseda, ki uporablja parfum z alkoholom ali pa sosed, ki je preveč zapekel čevapčiče, veter pa je dim zanesel na sosedov balkon .... ali pa pasivno kajenje šefa v službi.

Požar ali požigalec bi moral sam izdajati potrdila v dokaz, da škodi vdihovanje dima v požaru in jih overovit pri notarju in v roku 8 dni izdat gasilcem... drugače ne bo dakazov in gasilci si bodo sami krivi.
25kur
# 19.01.2018 ob 15:29
kak naslov ja pa niste čisti
Celt
# 19.01.2018 ob 15:52
...a jih zdravniki niso mogli povezati z gašenjem - morda je vzrok kajenje, domnevajo pristojni

Ah seveda, kaj pa drugega....

Pri petini so ugotovili odstopanja pri delovanju jeter, a je to morda povezano z uživanjem alkohola...

Morda, mogoče... a vi tole "znanstveno ugibate" ali samo nakladate? Bolj se mi zdi da pač nekaj nakladate ker niste indentificirali povzročitelja pa je najlažje pokazati na najbolj izpostavljene vzroke za nastanek neke bolezni. Zelo strokovno, ni kaj.

Dodič Fikfakova gasilce opozarja, da je dihalni aparat edino pravo zaščitno sredstvo pri gorenju takih kemikalij. Vse drugo je enako kot nič.

To ravno ne bo držalo... maska zagotovo zadrži večino trdih in nehlapnih delcev, ne zadrži pa hlapov, pare in plinov. Za ta namen je respirator ali dihalna maska.

o pregledu poklicev, s katerimi se ukvarjajo pregledani gasilci, pa so ugotovili, da so enakim snovem izpostavljeni tudi na svojih delovnih mestih.


Aha, potem pa skapirate da ni kajenje, niti alkohol ampak njihovo delovno okolje. Bravo geniji!

Klinični inštitut za medicino dela - da vas ni sram kakšne neumnosti trosite.
opranaglava
# 19.01.2018 ob 14:49
Samo to še manjka, da napišejo, da je za vse skupaj kriv Macerl. S tem, ko je "pojahal" Lafarge, se je pojavil višek smeti, ki se jih je bilo terba nekako losat. Leto 2017, leto gorečih smetišč!
Joker
# 19.01.2018 ob 14:31
Tudi to o osebnih zdravnikih je odraz stanja pri nas. Ti reveži so na robu preživetja, zato se morajo neprestano boriti za višje plače in koncesije. Ves čas so v stresu in se niso mogli posvetiti gasilcem, ki so v končni fazi še vsi dihali.
Janezski
# 19.01.2018 ob 14:05
d(-_-)b
Operater, ki je sprejel njihov klic, verjetno ni dobro razumel, da pomoč potrebujejo takoj, zato ekipe nujne medicinske pomoči sprva sploh ni poslal.
Seveda g. Operater, 112 pokličemo, ko se nam klepeta ...

Žalostno in sramotno, da nek operater kao odloča, če bi takoj poslal pomoč ali ne. Kdo pa je ta operater? Doktor znanosti?
Madtsoia
# 19.01.2018 ob 15:58
Celoten članek je nekam čudno napisan, naslov opozarja na nezdravje gasilcev, članek pa pravi, da vpliv kemikalij na tiste, ki so jim bili izpostavljeni, ni mogoče jasno dokazati.

Velik večina gasilcev je prostovoljcev, gre za povsem običajne ljudi z običajnimi navadami. Delež slovenske populacije, ki zraven opravlje še to vrsto prostovoljnega dela, tako da nas ta študija ne sme presednetiti, ki so jo res malce potuhnjeno in neposrečeno dodali z namenom, da bi dokazali kako majhen je vpliv teh kemikalij.

Če želite v gasilski organizaciji imeti samo tiste, ki ustrezajo najzahtevnejšim zdravniškim pregledom, se bo pa število prostovoljnih gasilcev v Sloveniji zmanjšalo za 75%. In verjetno bo do tega tudi počasi prišlo, glede na to, da so zahteve vedno večje, časa pa vse manj.
fah-q
# 19.01.2018 ob 15:47
kdo poleg medicinca v rešilcu na mestu nesreče pomaga (reže pločevino naprimer) hudo ranjenim? kdo mora v gorečo hišo iz katere mogoče ne pride živ? to niso heci. vem, da v teoriji naj bi blo tako in tako-realnost pa je, da je gasilec pod pritiskom, doživlja travme in potem si pač pomaga kakor pač zna... če siistem podpor gasilcem ne deluje potem to ni krivda gasilca.
pene
# 19.01.2018 ob 14:15
Joker, točno tako!!!
fah-q
# 19.01.2018 ob 15:49
@sumtb
ekaj podobnega kot tisti gasilci ki jim je v obraz razneslo plinsko napeljavo pa jim na Zavarovalnici Sava pravijo bi morali biti pri intervenciji bolj pazljivi in da ne dobijo odškodnine.

no, ko bo gorela ta zavarovalnica bodo pač previdni...pa naj pogori do tal...me zanima kako bo takrat z odškodnino...
opranaglava
# 19.01.2018 ob 14:45
Psihofizično stanje gasilcev bi morala biti domena gasilskih enot, društev, To je zgodba, ki bi se je morali lotiti drugje in na drugačen način. Ne pa da se to zlorabi za manipulacijo pri dogodkih, ki se sploh ne bi smeli zgoditi!
boro007
# 19.01.2018 ob 14:40
Nekih pretresljivih rezultatov od pregledov ki jih je skoraj leto po požaru plačal Kemis, si pa ne moremo obetati.
Tao3
# 20.01.2018 ob 09:34
Jaz nisem v tem kontekstu razumel članka kot ostali. Preprosto piše, da je zelo težko dokazovati, da imaš kakšne pljučne težave zaradi požara, če hkrati tudi kadiš. Če ima težave s pljuči nekadilec je to dosti lažje. Problem je v tem da je težko določiti VZROK.

Če pa nekoga jetra bolijo in je gasil a je hkrati tudi alkoholik je tudi težko rečt, kaj je vzrok za bolečine v predelu jeter ...

Vsi vemo da so gasilci spoštovanja vredni in požrtvovalni, ni pa zato potrebno biti navijaški. Zdravnik mora najti dejanski vzrok, ampak pri kadilcu ali alkoholiku ali predebeli osebi je malce težje določiti DEJANSKI vzrok. Če je gasilec normalne teže, ne kadi in pije samo občasno (socially) potem bodo dosti lažje določili vzrok ...
hifi
# 20.01.2018 ob 08:31
Fantastičen spin naše birokracije:
sedaj so krivi kadilci, ki kadijo tobak, tisti ki pa kurijo zelo strupene snovi (tudi namenoma, v Kemisu so bili po poročilih mesečno manjši požari) pa za to nobeden ne nosi odgovornosti. Terra fuego, kot v Neaplju - strupene snovi skurijo in pokasirajo za zelo drago storitev uničevanja strupenih snovi. Le da tam smetarski mafiji ne pride na misel, da bi izpostavljali kadilce.
mikic007
# 19.01.2018 ob 18:43
Očitno so samo kadilci in alkoholiki dovolj neumni ali altruistični, da pomagajo drugim. Zdravo živečih se tuja nesreča očitno ne dotakne preveč, važno da so sami zdravi...
kristjan31
# 20.01.2018 ob 16:37
Pozabil sem dodati, da je tudi država kriva za stanje gasilstva v Sloveniji, ker nimajo dobre zakonodaje, ter slabo financirajo gasilsko službo, se pravi niso samo gasilci krivi za veselice, da zaslužijo kakšen denar za opremo in tekoče poslovanje gasilskih domov.
ufojani
# 19.01.2018 ob 17:11
Bi rad videl rezultate pregledov, ki bi jih plačala gasilska zveza ali pač celo kakšna odvetniška družba, specializirana za tožbe odškodnin pri delovnih ali ekoloških nesrečah...
opranaglava
# 19.01.2018 ob 16:30
samogledam
zakaj pa jim nisi postregel preden so začeli gasiti, da bi videl, če so iz tapravega testa...
krtmenedva
# 20.01.2018 ob 15:27
'Kajenje v kombinaciji z gasilskimi plini je ubijalec, debelost v kombinaciji z gašenjem je drugi ubijalec, alkohol v kombinaciji z gašenjem kemikalij je tretji ubijalec.' Tretjina pregledanih gasilcev je pretežkih, veliko jih uživa alkohol, več kot je priporočeno.

Ker ostali moški v Sloveniji pa ne ustrezajo temu opisu, a ne?
firtoh
# 19.01.2018 ob 22:59
V registru poklicnih bolezni imamo tudi rubriko 1.poklicne bolezni povzročene z nevarnimi kemičnimi snovmi,fizikalnimi in biološkimi dejavniki
Našteto je 42 elementov in spojin.Pod številko 42.so pesticidi in nikjer ni napisano,kakšne vrste.Dokazati,da si zbolel zaradi npr. pesticida(škropljenje polj) je misija nemogoče.Misija nemogoče na kubik,pa če si kadilec,alkoholik,debel.
Janezski
# 19.01.2018 ob 14:08

pene
Pa še to - Kemis je financiral zdravstvene preglede gasilcev, kar je lepo in prav, ampak poraja se predvsem vprašanje, zakaj javno razgaljati zdravstveno stanje in življenjske navade gasilcev (kadilske in pivske), ki so tvegali svoja življenja? Verjetno se bojijo kakih odškodninskih tožb in bodo potem lažje s prstom kazali na pir in čike kot vzrok posledic, ki so jih imeli na zdravje...


Zakaj pa ne? Za koga drugega, običnega državljana, tudi pod drobnogled vzamejo življenjske navade (kadilske in pivske in debelost in še kaj).
slovannn
# 22.01.2018 ob 22:44
Oprostite,
Uničite prostovolne gasilce, anarho-levičarji ter lažni svetniki to żelite storiti. Gasilci so v vse težavah v pomoč ljudem in v primeru vojne edina množična organizacija , ki lahko vsestransko posreduje. V mnogih kraji se edino gasilci ukvarjajo z mladino, je vzgojna organizacija. Na tekmovanjih nastopajo ekipe vseh starosti in obeh spolov, pred tem se mesece pripravljajo na to, ure in ure delajo brezplačno. Potem se pa pojavi neki fikfak, ki jih proglasi za propalice, pijance, debeluhe, kadilce. Naj pogleda malo na roge, metelkove, sokolske domove na Dolenjskem..........
SKEpsiS
# 21.01.2018 ob 10:41
Tu se dobro vidi, da je organizacija naših državnih inštitucij in ustanov, blago rečeno, manj kot zadovoljiva. Lahko se samo čudim in izkažem spoštovanje vsem operativcem gasilcem, reševalcem, urgencam, med drugimi tudi policistom, da še vedno uspejo svoje naloge izvesti uspešno.
Haloo
# 20.01.2018 ob 14:16
"Pri sedmih odstotkih gasilcev so ugotovili odstopanja pri pljučnih funkcijah, a jih zdravniki niso mogli povezati z gašenjem - morda je vzrok kajenje, domnevajo pristojni. Pri petini so ugotovili odstopanja pri delovanju jeter, a je to morda povezano z uživanjem alkohola"

Prepovedati veselice s točenjem alkohola in jedmi na žaru (rakotvorno). Kadilce pa itak nebismeli imeti v svojih vrstah!.
d_a_r_k_o
# 13.08.2018 ob 22:38
Takšnih ne bi vzeli med gasilce.
vsx1016
# 23.01.2018 ob 13:02
Ne vem no, poklicni gasilci imajo verjetno zakonsko določene redne zdravniške preglede.
Prostovoljni gasilci pač ne.
Nekatera mesta nimajo poklicnih gasilcev zato na pomoč pridejo prostovoljni. To so civili, ki so doma, v trgovini, gostilni, se sprehajajo po mestu,... in imajo ali pagerje ali walkitalkije in ko jih pokličejo, ti, kje pač so, pridejo v gasilski dom, se preoblečejo in odpeljejo na kraj nesreče.
Med temi se najde kateri, ki je že spil pivo ali dva. Kako boš zdaj vedel, če je ta sposoben opravljati delo? Tu bi zdaj verjetno moral poveljnik ali vodja intervencije izločit te. Za alko teste ni časa.
kingeston
# 23.01.2018 ob 09:00
a gasilci pa niso ljudje?

ne smejo kaditi?
andre3lion
# 20.01.2018 ob 14:36
Biti gasilec in seksat brez kondoma je tud nevaren, so pozabl povedat. Samo dodajam. Zakaj jim pa ne svetujejo elekrtonskih cigaret, tko kot drugje v razvitem svetu? Zato ker samo blejajo. Oh ta mizerija Slovenska.
NoriGoban
# 19.01.2018 ob 19:37
"
Žalostno in sramotno, da nek operater kao odloča, če bi takoj poslal pomoč ali ne. Kdo pa je ta operater? Doktor znanosti?"

Ne! Ampak dijak, ki je samo zelel zasluziti nekaj penez! Kaj pa je on vedel da je tako kriticna situacija!
RJSlo
# 19.01.2018 ob 17:26
Pristojni s Kliničnega inštituta za medicino dela
--------------------------------------------------------
No ja. Žalostno, da takšno skropucalo sploh objavite. Varovanje zdravstvenih podtakov gasilcev pa to, nič? Lahko bi napisali: "Gasilci bodo za "odličen" zrak, ki so ga imeli privilegij vdihavati plačali odškodnino Kemisu. Peno in vodo, ki sta se "slučajno" napojili z raznimi sredstvi za "nego kože" pa bodo plačala gasilska društva." Ajajaj
anny22
# 19.01.2018 ob 17:16
Večina teh gasilcev prihaja iz podeželskega okolja, kjer je več alkohola, kajenja in debelosti. V urbanih okoljih je malo bolje, ker s preveč kg in čikom zelo težko dobiš službo. Poleg tega je dostop do zdravstvene oskrbe na deželi precej slabši.
Ne ubije te samo alko in dim in - upam vsaj! - ne ubijejo te hlapi in umazanija na mestu gašenja. Oboje skupaj pa se glede na obremenjenost organizma ne sešteva v smislu 1+1 =2, temveč 1+1= 7. Vsaj tisto, kar lahko narediš, je potrebno narediti, sicer bodo otroci prezgodaj sirote.
samogledam
# 19.01.2018 ob 16:21
Zal moram pritrdit...ko smo imeli pri nas pozar v gospodarskem poslopju leta 1975 so prisli gasilci iz treh postaj...po sestih urah smo jim postregli z narezkom, zganjem, pivom, mineralno vodo...bili smo veseli da so preprecili vecjo skodo ki je grozila bliznjim objektom...in res je , vsi so poplaknili grlo z slivovko in pivom ter kavo..med njimi so skoraj vsi kadili, kolikor se spomnim.
kristjan31
# 20.01.2018 ob 16:10
Zdravniki imajo prav, večina gasilcev po vaseh je pijancev, pa tudi kadi večina, da je večina debelih tudi ni treba izgubljati besed ( veselice in pečenje packarij na žaru itd. ).

V RS bi morali biti vsi gasilci vsaj enkrat letno testirani na droge in alkohol ( kot policisti ), ter če je ugotovljeno, da so alkoholiki ali pod vplivom prepovedanih substanc jih je potrebno odstraniti iz gasilske službe. Taki v gasilski službi nimajo kaj iskati. Še varnostnika pred nastopom službe pregledajo na prepovedane substance. Zakaj ne bi gasilca? V Sloveniji je zakonodaja totalno zgrešena. Že kajenje je za človeka, ki dela kot gasilec sporno, ker s tem reklamira nezdrav način življenja ostalim ljudem, gasilci bi pa morali biti s svojim ZDRAVJEM VZGLED OSTALIM! KAR pa NISO.
tu in tam
# 20.01.2018 ob 09:16
@Joker
>>Tudi to o osebnih zdravnikih je odraz stanja pri nas.

A si sploh prebral, kaj piše v članku?

>>... jim ostane le, da jih osebni zdravniki prihodnja
>>desetletja pozorno spremljajo. Z inštituta so o
>>tem obvestili vse osebne zdravnike gasilcev, a
>>se je obvestilu odzvala le ena zdravnica iz Kranja.

A misliš, da na vsak papir, ki ga dobijo, pošljejo potrdilo, da so ga dobili?
Dnevno dobijo nekaj 10 izvidov, priporočil in podobnega za svoje paciente.
A misliš, da na vsako nazaj odpišejo "sem dobila vaš izvid, bom spremljala stanje" ?
V karton napiše "Kemis, letne kontrole" in z rumenim markerjem označi.
NoriGoban
# 19.01.2018 ob 19:41
"Klinični inštitut za medicino dela - da vas ni sram kakšne neumnosti trosite."

Saj ni problema! Nikogar se ne sili da bi zivel bolj zdravo! Vsak je svoje srece in zdravja kovac kot pravijo ze pradedki!

Je pa procent debelih gasilcev manjsi kot v splosni populaciji! V tej je delez predebelih moskih 70%!
sik
# 19.01.2018 ob 16:10
Vsak človek dobi dnevno škodljive pline v sebe.Vsak dan otroci in ljudje ki hodijo v solo in sluzbo po mestu od avto plinov do plinov in dimov iz kurisc, delavci na deponijah v tovarnah; da ne govorimo o kadilcih kaj vse je v cigaretnem dimu....
Tisti, ki se je odlocil postati gasilec je vedel v kaj gre.Vsa cast jim seveda in se bolj prostovoljnim ampak tako je.
Ni hujsega ko novica da se je slovenskemu vojaku na misiji noga zvila, ali da je bil ranjen v prst...vojak...
Kazalo