Stavka bi bila slaba za vse, je prepričan predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Foto: BoBo
Stavka bi bila slaba za vse, je prepričan predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Foto: BoBo
fides
Fides bo zaradi neizpolnjenih vladnih zavez odločal o odmrznitvi stavke. Foto: BoBo
Zdravniki končali zamrznjeno stavko

Po besedah predsednika sindikata Fides Konrada Kuštrina sicer še ni uresničena odprava 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike, še vedno pa ni zaživel niti variabilni del nagrajevanja na sekundarni ravni. Na primarni ravni ponekod je, je pa to odvisno od managementa, je dodal.

Odločitvi, da kljub temu prekinejo stavko, je botrovalo več razlogov. "Razmere v slovenskem zdravstvu so že sedaj skoraj takšne, kot da bi stavka potekala, z njenim nadaljevanjem pa bi škodili predvsem bolnikom," je pojasnil predsednik Fidesa in dodal, da si tega seveda ne želijo. Poleg tega ocenjujejo, da se je lažje pogajati, ko ni stavke in "niso pod takšnim pritiskom".

Kuštrin je ob tem napovedal, da bodo glede na ponedeljkov sestanek pri predsedniku vlade Miru Cerarju obiskali predsednike vseh koalicijskih in vseh opozicijskih strank, da jim argumentirano predstavijo svoje zahteve ter jih prepričajo v svoj prav. Verjame, da je politika tako trezna in tako pametna, da bo naredila prvi korak k umiritvi razmer v zdravstvu. "Da se stavka preneha in da se realizira stavkovne zahteve, je prav gotovo prvi korak," je še menil.

Ministrstvo: zaveze smo izpolnili
Na ministrstvu za zdravje so dejali, da so svoj del zavez iz sporazuma izpolnili, saj po vseh javnih zavodih potekajo napredovanja v višje specialiste. Na primer, v ljubljanskem UKC-ju jih od skupaj 622 kandidatov v ta naziv napreduje polovica, na letni ravni to pomeni dodatnih 2,4 milijona evrov stroškov. Višjo plačo bo imelo tudi dobrih 3.500 zaposlenih z izhodiščnim plačnim razredom do 26. plačnega razreda, kar na leto prinese še skoraj štiri milijone dodatnih stroškov. Če napredovanja tečejo bolj ali manj gladko, pa se znova odlaga izplačilo variabilnega nagrajevanja za skrajšanje čakalnih vrst.

Na ponedeljkovem srečanju pri Cerarju je minister Boris Koprivnikar izrazil pričakovanje, da bi do konca tedna morda našli rešitev glede sprostitve 57. plačnega razreda, zdaj najvišjega predlaga pri 60. razredu, Fides pa na drugi strani pričakuje najmanj 65. plačni razred za vrhunske strokovnjake, in to ne le zdravnike.

Zdravniki končali zamrznjeno stavko