Mladi zdravniki Fidesu očitajo, da skrbi zgolj za elito zdravnikov. Foto: Pixabay
Mladi zdravniki Fidesu očitajo, da skrbi zgolj za elito zdravnikov. Foto: Pixabay
Konrad Kuštrin
Kuštrin meni, da se lahko srečajo z mladimi zdravniki in se pogovorijo o njihovih težavah. Foto: BoBo
Mladi zdravniki ogorčeni proti Fidesu

"Morda je krik, morda le opazka," se začne čustveno pismo, ki so ga podpisali mladi zdravniki enega kliničnega centra s skrivnostnega elektronskega naslova mzdravniki. Na družbenih omrežjih delujejo anonimno, pod imenom Mladi zdravniki. Nihče izmed specializantov, specialistov ali mladih zdravnikov noče prevzeti odgovornosti za napisane besede, saj bi javno izpostavljanje pomenilo karierni samomor.

"Tukaj prihaja do grdih in grobih iger za tiste oddelke, ki so zelo tekmovalni. Kjer je težko priti zraven, je lahko strah utemeljen, ker tvoji nadrejeni odločajo o tvoji karieri," je povedal Igor Muževič z zdravniške zbornice.

Slab odnos do specializantov
Predvsem gre za očitke o vzvišenem vedenju mentorjev. Medtem ko naši profesorji in vodje stavkajo ali na sestankih lobirajo, mi delamo, piše v pismu. Raven komunikacije je kot na tržnici, na nas vpijejo vodje in nad nami vihajo nos sestre. Zadnji smo v vrsti za dopust, napredovanje in izobraževanja. Zaradi dolgih dežurstev smo odtujeni od partnerjev in svojih otrok - vse to za pičlih 1.300 evrov mesečno.

"Pred nekaj leti sem moral delati v enakih razmerah," je na to dodal Muževič.

"Marsikaterega dela tega pisma jaz nisem doživljal tako, tu gre predvsem za odnos. Kar pa zadeva kroženje, je pa dejstvo, da se tu velikokrat delo prepušča nadzornikom ali stalno zaposlenim zdravnikom," je pojasnil Sašo Rebolj, zdravnik iz kamniškega zdravstvenega doma.

Mladi zdravniki se v pismu sprašujejo, ali je sindikat na njihove pravice pozabil namenoma. "Dejanske plače specializantov niso visoke in mladi zdravniki bodo dočakali dvig plač pred upokojitvijo," na to dodaja Rebolj. Muževič pa kot krivca za to vidi ZUJF, ki je po njegovem mnenju popolnoma onemogočil napredovanje mladih zdravnikov in povzroča trenje in generacijski konflikt.

Kuštrin bi se dobil z mladimi zdravniki
Težke besede so komentirali tudi v Fidesu in UKC-ju Ljubljana. Poudarili so, da izpisov mladih iz sindikata ne opažajo. Menijo pa, da takšne razmere najverjetneje vladajo v Mariboru.

Kot mogoče rešitve pa je napovedal sestankovanje. "Jih bomo sklicali, poslušali in videli, kaj lahko dejansko zanje naredimo, ter jamčili za diskretnost," je napovedal. O vsebini pisma pa: "To je katastrofa."

Očitno se ob stavki zdravnikov Pandorina skrinjica, ki jo je zapirala zdravniška stroka, šele dobro odpira.

Mladi zdravniki ogorčeni proti Fidesu