Štrukelj vladi ne zaupa več. Foto: BoBo
Štrukelj vladi ne zaupa več. Foto: BoBo
Boris Koprivnikar
Boris Koprivnikar je bil pred pogajanji optimističen, a ta do dogovora tokrat niso peljala. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Dogovor Fidesa razburil javni sektor

Pogajanja so že bila ogrožena, od danes naprej je vprašanje, ali je dogovor sploh še mogoč, je dejal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Pogajanja so prekinjena.

S Fidesom naj bi do srede septembra sklenili aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike. "Vsaj kar zadeva Konfederacijo sindikatov javnega sektorja, to pomeni, da verjetno ni mogoče pričakovati kakršnega koli podpisa ali parafe dogovora, kajti v tem aneksu se lahko zgodi kar koli, in to je na neki način bel list papirja, ki omogoča, da se vanj zapiše vse," je izjavil.

Dodal je, da tega ne bodo tvegali, ker po ponedeljkovem in današnjih dogodkih vladi ne zaupajo "niti v temelju. Očitno je potegnila poteze, za katere še sama ne ve, za kaj jih je naredila."

Da bodo terjali zelo natančna pojasnila, ali bo ta sporazum z zdravniki sploh sklenjen in kaj je njegova vsebina, je napovedal tudi vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek. "Seveda pa dokler ni znano, kaj se bo zgodilo na tistih pogajanjih, verjetno možnosti za sklenitev dogovora ni," je dejal tudi Počivavšek.

Pogajanja za javni sektor so sicer trenutno prekinjena, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa se je vrnil na sestanek pri predsedniku vlade. Kot je povedal ob prihodu, imajo do nekaterih določb stavkovnega sporazuma, kot so zapisane, v nekaterih delih kar precej pomislekov. Zato meni, da ga bo treba pred morebitno potrditvijo še natančno pregledati.

Nova vladna ponudba
Vladna ponudba, da se najslabše plačanim v javnem sektorju v prihodnjem letu nameni deset milijonov evrov, je sindikate vrnila za pogajalsko mizo, a so presodili, da so ponujena sredstva prenizka, in predlagali njihovo povišanje na 28 milijonov. Koprivnikar je v ponedeljek dejal, da jim bo uspelo zbližati stališča. "Naše razlike niso nepremostljive in sem kar optimističen, da bomo našli dogovor," je dejal minister.

Bližje so si pri regresu in zdravstvenem zavarovanju
Sodeč po zadnjih predlogih obeh strani, bi se vlada in sindikati za leto 2017 lahko poenotili pri višini regresa, premijah kolektivnega dopolnilnega pokojninskega zavarovanja, sindikati bi privolili tudi v zamik izplačila napredovanj na december.

Prav tako je sindikalna stran z zadnjim predlogom odstopila od svoje prejšnje zahteve, da se v letu 2017 za redno delovno uspešnost nameni 0,5 odstotka plačne mase (18 milijonov evrov). Zdaj predlagajo, da se teh 18 milijonov evrov namesto za delovno uspešnost dodatno nameni za odpravo anomalij v plačni skupini J, torej za najslabše plačane.

Ukrepi za 2018 in 2019 še neusklajeni
Obenem pričakujejo, da se bodo najpozneje do konca marca prihodnje leto dogovorili tudi glede odprave nepravilnosti pri vrednotenju drugih delovnih mest in nazivov v javnem sektorju. Od vlade si želijo še drugih zavez, tudi o doseganju soglasja s sindikati pri temeljnih vprašanjih s področja uslužbenske in plačne zakonodaje.

Usklajeni niso še niti ukrepi za leti 2018 in 2019. Ob regresu, delovni uspešnosti, pokojninskih premijah, usklajevanju plač pa sindikati želijo, da se dogovorijo tudi o odpravi drugih ukrepov na področju stroškov dela, ki so bili uveljavljeni z zakonom za uravnoteženje javnih financ.

Dogovor Fidesa razburil javni sektor