Po ugotovitvah komisije je v času, za katerega so opravili nadzor, umrlo nekaj več kot 30 otrok. Foto: BoBo
Po ugotovitvah komisije je v času, za katerega so opravili nadzor, umrlo nekaj več kot 30 otrok. Foto: BoBo
false
Bolje bi bilo, če se program sploh ne bi izvajal, naj bi zapisali v poročilu. Foto: BoBo
Zdravniki
Izraelski kirurg naj bi bil navzoč le tri dni mesečno. Foto: BoBo
Zdravniška zbornica Slovenije
Na zdravniški zbornici zavračajo poskuse diskreditacije nadzorne komisije. Foto: STA
Porazno stanje otroške srčne kirurgije

Po ugotovitvah mednarodne komisije, ki je izvedla nadzor, so za kritično stanje najbolj odgovorni zlasti izraelski kirurg David Mišali, njegov slovenski učenec Robert Blaumauer in samo vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je iz zanesljivih virov neuradno izvedela Slovenska tiskovna agencija (STA).

Večino obdobja, ki ga je zajel nadzor, sta UKC vodila Simon Vrhunec in Brigita Drnovšek Olup. Komisija ugotavlja, da je od leta 2007 do 2014 v slovenskem programu otroške srčne kirurgije umrlo nekaj več kot 30 otrok. Podatek, ki ga je bilo mogoče zaslediti v medijih, da naj bi zaradi napak pri zdravljenju umrlo 10 otrok, ne drži. Ugotovili naj bi, da so zaradi napačnega zdravljenja oziroma neustrezne obravnave v programu zagotovo umrli štirje otroci, vse štiri smrti pa so se zgodile leta 2012. V poročilu o nadzoru so primeri tudi podrobno opisani.

Število vseh otrok, ki so umrli zaradi neustreznega zdravljenja, je sicer zelo težko oceniti, je pojasnil neimenovani vir za STA in dodal, da je imela komisija velike težave pri pridobivanju dokumentacije in statistike o zdravljenju. UKC naj namreč ne bi ustrezno vodil statistike, podatkov o zdravljenju otrok, zapletov in smrtnosti pa niso vnašali v evropsko bazo podatkov.

Prirejanje podatkov
"Če bi to storili, potem bi v roku dveh let iz baze prišlo opozorilo, da program ne poteka v redu," navaja vir. UKC naj bi v preteklosti tudi prirejal podatke o uspešnosti programa, ki so jih predstavljali javnosti. Smrtnost v programu otroške srčne kirurgije naj bi tako bila v resnici dvakrat višja od podatkov, ki so jih predstavljali.

V poročilu naj bi komisija opozarjala tudi, da program ne more potekati tako, da je kirurg v bolnišnici navzoč le tri dni na mesec. Mišali je v Slovenijo prihajal enkrat mesečno in vsakič ostal samo nekaj dni, v katerih je operiral več otrok, nato pa odletel nazaj v Izrael.

Poročilo naj bi razkrivalo tudi, da je v celotnem obdobju, ko je Mišali operiral, njegov delež operacij ostajal enak, kar izpodbija navedbe vodstva UKC-ja iz tistega obdobja, da naj bi slovenski kirurgi, ki jih Mišali uči, skozi leta napredovali in sami opravljali večino operacij.

Nekateri primeri v rokah policije
Z več smrtnimi primeri v okviru programa otroške srčne kirurgije se ukvarja tudi policija. Zadeva je sicer še v fazi predkazenskega postopka, policija pa sodeluje tudi z drugimi institucijami, ki preiskujejo okoliščine dogodkov, potrjujejo na Policijski upravi Ljubljana. Postopke je policija sprožila maja lani, oktobra pa so o zbranih obvestilih z vmesnim poročilom obvestili tožilstvo.

Komisija, ki jo sestavljajo kardiovaskularni kirurg Igor Gregorič, pediatra Metka Derganc in Andrej Robide ter nizozemska kardiotorakalna kirurga Tjark Ebels in Mark Hazekamp, je delo izrednega strokovnega nadzora nad programom začela julija lani, mednarodne strokovnjake na tem področju pa je v komisijo imenovala Zdravniška zbornica Slovenije.

Poskusi diskreditacije poročila
Na zdravniški zbornici zavračajo poskuse diskreditacije nadzorne komisije za otroško srčno kirurgijo in poudarjajo, da v njej sodelujejo najbolj priznani mednarodni presojevalci z ugledom, znanjem in številnimi referencami v svetovnem merilu.

V javnosti so se namreč pojavile nekatere izjave posameznikov, ki so po besedah zbornice zavajajoče in poskušajo zasejati dvom o kompetentnosti članov komisije. V komisiji so trije kardiokirurgi, od tega dva otroška kardiokirurga, vsi z največ izkušnjami, položaji in referencami, ki so dostopni javnosti na svetovnem spletu, sporočajo.

"Trditve o slabem poročilu so seveda legitimne, jih razumemo v kontekstu interesov in jih težko sprejemamo, zavedajoč se nespornih mednarodnih referenc avtorjev poročila," so zapisali.

Porazno stanje otroške srčne kirurgije