Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

"Ne za marec ne za april, na računu ni še ničesar," je za Televizijo Slovenija o dodatkih k plačam, do katerih so zaposleni upravičeni za delo v času epidemije, dejal Matjaž Fležar, pulmolog na Kliniki Golnik.

Medtem ko so zaposleni v ljubljanskem kliničnem centru že dobili oba dodatka za marec in april, na Golniku in v mariborskem kliničnem centru, delno pa tudi v Splošni bolnišnici Celje, na poseben dodatek še čakajo, je poročala novinarka Televizije Slovenija Špela Lobe.

Večina bolnišnic ima likvidnostne težave, zato čakajo na sredstva, ki jih je obljubila država. Prvi del sredstev v vrednosti 18,6 milijona evrov je bil bolnišnicam, ki so oddale zahtevke, že nakazan pretekli teden. Sredstva za drugi sklop zahtevkov v vrednosti 9,4 milijona evrov bodo predvidoma nakazali v prihodnjem tednu, tretji sklop zahtevkov za dodatke pa je še v postopku obravnave na ministrstvu za zdravje.

V sindikatih pa so kritični do tega, da so nekateri zdravstveni delavci še vedno brez obljubljenega dodatka. "Tudi izplačila različnim profilom so izrazito različna od zavoda do zavoda in pravzaprav nihče ne zna pojasniti, zakaj se je neki delodajalec odločil, da bo izplačal dodatek v določenem odstotku ali pa znesku. Zmeda je v tem trenutku absolutno popolna," pa je za Televizijo Slovenija dejal predsednik konfederacije sindikatov Pergam Jakob Počivavšek.

Za dodatke za povečano obremenitev oz. delo v tveganih razmerah je predvideno povračilo iz državnega proračuna, ki se mora zagotoviti na podlagi protikoronske zakonodaje. A najprej morajo javni zavodi resornim ministrstvom poslati zahtevke.

Kot je pojasnil Peter Pogačar, generalni direktor direktorata za javno upravo, so nekatere bolnišnice že oddale zahtevke in iz proračuna že prejele plačilo, spet druge zahtevkov niti še niso oddale. Po prejemu zahtevka ga resorno ministrstvo pregleda in posreduje finančnemu ministrstvu, ki pripravi predlog za zagotovitev denarja. Sicer pa je vlada proračunska sredstva na petkovi dopisni seji prerazporedila in so zdaj zagotovljena.

Nekateri javni uslužbenci še vedno niso prejeli dodatkov