Zdravje
(6)
Komar
Malarijo povzročajo paraziti (plazmodij), prenašajo pa jo komarji. Foto: EPA
WHO
WHO opozarja, da ponekod zaznavajo porast števila primerov malarije. Foto: Reuters

Dodaj v

Paragvaj je kot prva ameriška država po Kubi uradno izkoreninil malarijo

WHO: Paragvaj je zgodba o uspehu
12. junij 2018 ob 17:49
Asunción - MMC RTV SLO

V Paragvaju v zadnjih petih letih niso zaznali primera malarije, kar pomeni, da je ta država uradno izkoreninila to bolezen. Na ameriški celini je to nazadnje uspelo Kubi leta 1973, sporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Zadnja država na svetu, ki je pred Paragvajem izkoreninila malarijo, pa je Šrilanka, in sicer leta 2016. "V veliko zadovoljstvo mi je, da potrdim, da je Paragvaj uradno izkoreninil malarijo," je po poročanju Guardiana dejal vodja WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Po njegovih besedah "zgodbe o uspehu, kakršna je zgodba Paragvaja", kažejo, kaj je mogoče. "Če se da malarijo izkoreniniti v eni državi, se jo da izkoreniniti v vseh državah," je dejal Ghebreyesus. "To je močan opomin za širše območje, kaj se da doseči, ko so države osredotočene na pomemben cilj," pa je dejala Carissa Etienne, direktorica Panameriške zdravstvene organizacije, regionalnega urada WHO-ja.

Leta 2016 porast števila primerov
Leta 2016 je zaradi malarije, bolezni, ki jo prenašajo komarji, umrlo skoraj pol milijona ljudi, skoraj 216 milijonov pa se jih je okužilo. To je petodstotni porast glede na leto 2015, ugotavlja WHO.

V zadnjih dvajsetih letih je bil sicer storjen velik napredek na področju zmanjševanja okužb z malarijo in s tem povezanih smrtnih primerov, leta 2016 pa je bilo prvič po desetletju število okužb z malarijo več, še posebej na nekaterih območjih.

Strokovnjaki na področju zdravstva opozarjajo, da je delni razlog za porast primerov te bolezni tudi vse večja odpornost na sredstva, ki se uporabljajo zoper komarje, ki bolezen prenašajo, in parazite, ki jo povzročajo.

Problem pa je tudi v tem, da svetovna sredstva za boj proti malariji stagnirajo od leta 2010. Podnebne spremembe in konflikti lahko prav tako spodbudijo izbruhe malarije.

WHO je še sporočil, da so Alžirija, Argentina in Uzbekistan na dobri poti, da letos izkoreninijo malarijo.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Yanez
# 13.06.2018 ob 08:03
Za Kubo, ki je otok, še nekako razumem. Kako pa lahko Paragvaj, kot celinska država, v bodoče preprečuje prelete komarjev preko meje. Z bodečo žico najbrž ne gre...
RamK
# 13.06.2018 ob 09:34
prva ameriška država po Kubi

Potem se pa temu lepo z eno besedo reče 'druga', ali pač?
Ramus
# 12.06.2018 ob 21:25
"Ampak, ker malarije ni pri nas, nihče ne financira zdravljenja.."

Razen hudobnih farmacevtskih firm, ki so razvile cepivo,....

http://pimediaonline.co.uk/science-tech/mosquirix-the-worlds-first-malaria-vaccine/
Brannigan
# 13.06.2018 ob 14:51
Naj počakajo, da internet in svetovna pamet doseže večino prebivalstva. Tu se bodo hitro našli samooklicani medicinski strokovnjaki in bolezni bodo "koj" nazaj.
levidevžej
# 13.06.2018 ob 08:25
Najbolj nevarne živali na svetu niso kače, medvedi, morski psi.... ampak komarji, ki od vseh živali pobijejo največ ljudi.
Zanimivo je, da celinska država razglasi, da je izkoreninila malarijo. Očitno so uvedli vize za komarje iz sosednjih držav. Kuba in Šri Lanka sta otoški državi in je nekoliko lažje, čeprav tudi ne 100 % sigurno.
Pred kratkim je bila na NG oddaja o komarjih in je bilo prikazano tudi njihovo širjenje po svetu. Komarji se po svetu na veliko širijo s prevozom avtomobilskih pnevmatik. Ko so skladiščene na prostem se v njih nabira voda, vanjo komarji izležejo jajčeca. Ličinke, ki se razvijejo iz njih so sposobne preživeti tudi do 6 mesecev brez vode. Ko gume ponovno zalije dež, ličinke oživijo in imamo vrsto komarjev na drugem koncu sveta, kjer pred tem ta vrsta ni bila znana.
V vojni s komarji, po besedah strokovnjakov, dobivamo posamezne bitke, vojno bomo pa verjetno izgubili.
pietetnik
# 12.06.2018 ob 19:35
Za malarijo letno umre več ljudi, kot jih je umrlo za AIDSom.
Ampak, ker malarije ni pri nas, nihče ne financira zdravljenja...
Kazalo