Malarijo povzročajo paraziti (plazmodij), prenašajo pa jo komarji. Foto: EPA
Malarijo povzročajo paraziti (plazmodij), prenašajo pa jo komarji. Foto: EPA
WHO
WHO opozarja, da ponekod zaznavajo porast števila primerov malarije. Foto: Reuters

Zadnja država na svetu, ki je pred Paragvajem izkoreninila malarijo, pa je Šrilanka, in sicer leta 2016. "V veliko zadovoljstvo mi je, da potrdim, da je Paragvaj uradno izkoreninil malarijo," je po poročanju Guardiana dejal vodja WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Po njegovih besedah "zgodbe o uspehu, kakršna je zgodba Paragvaja", kažejo, kaj je mogoče. "Če se da malarijo izkoreniniti v eni državi, se jo da izkoreniniti v vseh državah," je dejal Ghebreyesus. "To je močan opomin za širše območje, kaj se da doseči, ko so države osredotočene na pomemben cilj," pa je dejala Carissa Etienne, direktorica Panameriške zdravstvene organizacije, regionalnega urada WHO-ja.

Leta 2016 porast števila primerov
Leta 2016 je zaradi malarije, bolezni, ki jo prenašajo komarji, umrlo skoraj pol milijona ljudi, skoraj 216 milijonov pa se jih je okužilo. To je petodstotni porast glede na leto 2015, ugotavlja WHO.

V zadnjih dvajsetih letih je bil sicer storjen velik napredek na področju zmanjševanja okužb z malarijo in s tem povezanih smrtnih primerov, leta 2016 pa je bilo prvič po desetletju število okužb z malarijo več, še posebej na nekaterih območjih.

Strokovnjaki na področju zdravstva opozarjajo, da je delni razlog za porast primerov te bolezni tudi vse večja odpornost na sredstva, ki se uporabljajo zoper komarje, ki bolezen prenašajo, in parazite, ki jo povzročajo.

Problem pa je tudi v tem, da svetovna sredstva za boj proti malariji stagnirajo od leta 2010. Podnebne spremembe in konflikti lahko prav tako spodbudijo izbruhe malarije.

WHO je še sporočil, da so Alžirija, Argentina in Uzbekistan na dobri poti, da letos izkoreninijo malarijo.