David Pizziga je pred preiskovalno komisijo zatrdil, da podjetje Mark Medical ni imelo privilegiranega položaja. Foto: Reuters
David Pizziga je pred preiskovalno komisijo zatrdil, da podjetje Mark Medical ni imelo privilegiranega položaja. Foto: Reuters
DZ
Parlamentarno komisijo vodi Jelka Godec iz SDS-a. Foto: DZ/Borut Peršolja

ekdanji vodja prodaje pri podjetju Mark Medical, ki je v spornem obdobju dobavljalo opornice slovenskim bolnišnicam, je pred parlamentarno komisijo zatrdil, da podjetje ni imelo privilegiranega položaja.

V uvodni predstavitvi je David Pizziga, ki ima tako slovensko kot italijansko državljanstvo, pojasnil, da je bil v Mark Medicalu zaposlen do lani, zdaj pa za podjetje vodi le še dva projekta v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. V obdobju, ki ga preiskuje komisija, je vodil logistiko v italijanski centrali podjetja in prodajo v hčerinski družbi v Sloveniji.

Pizziga je na zaslišanje prišel v spremstvu odvetnika Matije Jamnika, ki je opozoril na Pizzigov predlog, naj se seja komisije zapre za javnost. Po njegovih besedah bi namreč razkritje poslovnih skrivnosti pomenilo kaznivo dejanje. Predsednica parlamentarne komisije Jelka Godec iz SDS-a je odgovorila, da seje ne bo vnaprej zapirala, ampak le če se bo govorilo o tajnih podatkih.

Med pričanjem je poudaril, da je bil velik delež Mark Medicala na slovenskem trgu izključno posledica dejstva, da je na javnih razpisih ponudil žilne opornice proizvajalca Abbott po nižjih cenah od konkurence. Podjetje se je lahko po njegovih besedah pohvalilo z dinamiko padanja cen, kar mu je tudi prinašalo uspeh na razpisih.

"Cene v medijih so napihnjene"
Cene, ki jih omenjajo slovenski mediji, so napihnjene, je opozoril Pizziga. Mark Medical po njegovih besedah žilnih opornic slovenskim bolnišnicam nikoli ni prodajal po 1500 evrov, kot je zaslediti v medijih. Dejal je, da je bil Mark Medical, vsaj kolikor se spomni, takrat v Sloveniji edini zastopnik za Abbottove opornice.

Predsednica preiskovalne komisije Godčeva je pripomnila, da je poleg Mark Medicala v tistem obdobju enake žilne opornice prodajala tudi Abbottova zastopnica Katja Klopčar Jazbec. Na pripombo je Pizziga odgovoril, da na to imel nobenega vpliva. Hkrati je zanikal, da bi kadar koli skušal vplivati na pristojne, da bi razpis prilagodili Mark Medicalu.

Mark Medical je bil v nekaterih primerih edini ponudnik v določenem sklopu javnega razpisa, je opozorila Godčeva. Pizziga pa je na to odgovoril z besedami, da je odgovor treba poiskati pri upravi kliničnega centra. Dodal je, da slovenske zakonodaje na področju javnih razpisov ne pozna podrobno, vendarle pa lahko oceni, da je preveč rigidna.

Cena opornice vključuje strošek izobraževanja
Pizziga se je strinjal z razlago zdravnikov, ki so pred njim pričali pred komisijo, da cena žilne opornice vključuje tudi strošek izobraževanja, za katero poskrbi dobavitelj. Ob tem je zatrdil, da se je Mark Medical o izobraževanju vselej dogovarjal s predstojniki, tudi če so predlogi prišli neposredno od zdravnikov.

Poleg Pizzige bi moral danes pred komisijo pričati tudi direktor Mark Medicala v Sloveniji Aleš Nanut, ki pa po pojasnilu Godčeve ni prevzel vabila.

Preiskovalna komisija DZ-ja o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic je bila ustanovljena aprila 2016, medtem ko zgodba o preplačilih žilnih opornic sega v leto 2013. Takrat se je izkazalo, da slovenske bolnišnice kupujejo t. i. stente po bistveno višji ceni kot v tujini.

Komisija je 25. aprila letos sklenila, da bo na zaslišanje povabila vse ministre za zdravje od leta 2009 naprej. Od takrat se je namreč na zdravstvenem resorju, vključno z aktualno ministrico Milojko Kolar Celarc, zvrstilo sedem ministrov.