Virus ebole je zelo trdoživ. V spermi preživelih oziroma ozdravljenih moških lahko obstane tudi do 12 mesecev. Foto: EPA
Virus ebole je zelo trdoživ. V spermi preživelih oziroma ozdravljenih moških lahko obstane tudi do 12 mesecev. Foto: EPA
Nova žrtev ebole v Sierra Leoneju

Vsebnost virusa ebole sta potrdila dva testa pri dečku, ki je umrl na severu države, poročajo tuje tiskovne agencije. Teste so izvedli britanski strokovnjaki. Ni sicer znano, kdaj je deček umrl.

V Sierri Leone so konec epidemije ebole sicer razglasili že 7. novembra lani, WHO pa je konec epidemije, ki se je začela decembra 2013 v Gvineji in se nato razširila na sosednjo Liberijo in tudi Sierro Leone ter nekatere druge države, razglasil, potem ko v Liberiji 42 dni niso odkrili nobenega novega primera okužbe.

Strokovnjaki WHO-ja so ob tem opozorili, da bi se ebola lahko znova pojavila, saj virus, recimo, v spermi preživelih oziroma ozdravljenih moških lahko obstane tudi do 12 mesecev.

Ebola v zadnji epidemiji ubila 11.000 ljudi
Zaradi ebole je v Sierri Leone od decembra 2013 umrlo skoraj 4.000 ljudi. Skupno je zadnja epidemija ebole zahtevala 11.315 življenj, okužilo pa se je skoraj 29.000 ljudi.

Ebola je ena od hemoragičnih mrzlic, ki je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Povzroča jo virus, njegov rezervoar pa so divje živali. Kako je virus prvič preskočil z živali na človeka, še ni popolnoma raziskano, predvideva pa se, da z uživanjem mesa divjih živali.

Po okužbi z virusom ebole mine od osem- do desetdnevna inkubacijska doba, po kateri se začnejo kazati bolezenski znaki. Pojavijo se visoka vročina, slabo splošno počutje, lahko tudi bolečine v mišicah, glavobol, bruhanje ali driska. Pri hujših oblikah bolezni takoj odpovedo nekateri organi, na primer jetra, ledvice ali centralni živčni sistem, pojavi se šok, ki se konča s smrtjo bolnika.

Nova žrtev ebole v Sierra Leoneju