Gre za podkupovanje zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih v zameno za izbor oziroma nabavo medicinskih materialov in zdravil. Foto: Pixabay
Gre za podkupovanje zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih v zameno za izbor oziroma nabavo medicinskih materialov in zdravil. Foto: Pixabay

Konec meseca bodo na Okrožnem sodišču v Ljubljani predobravnavni naroki. Ali se kateri od obtoženih pogaja o priznanju krivde, na specializiranem tožilstvu ne razkrivajo.

Gre za obsežno zadevo. Spis ima več kot 20 tisoč prilog, samo obtožnica obsega več kot 500 strani, nanaša se na kazniva dejanja nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril, pranja denarja, ponarejanja ali uničenja poslovnih listin in preprečitve dokazovanja. Ko je specializirano tožilstvo avgusta lani vložilo obtožnico, so jo pripeljali s tovornjakom, na Okrožnem sodišču v Ljubljani pa so opozarjali, da bodo morali gradivo shraniti kar v eni od razpravnih dvoran.

Za kaj pravzaprav gre?

Gre za podkupovanje zdravnikov in drugih zaposlenih v nekaterih zdravstvenih zavodih v zameno za izbor oziroma nabavo medicinskih materialov in zdravil. Skupno oškodovanje javnih sredstev je za skoraj milijon 200 tisoč evrov. Tožilstvo sumi, da naj bi trije prejeli okoli 100.000 evrov podkupnine, dva pa še več. Med hišnimi preiskavami kriminalisti niso našli samo denarja, ampak tudi zlate palice.

V eni največjih korupcijskih afer so se znašla številna znana zdravniška imena. Podkupnine naj bi v naši največji bolnišnici UKC Ljubljana prejemala radiolog Zoran Miloševič in predstojnik ortopedije Vane Antolič, ortoped iz Valdoltre Robert Cirman in ortoped v novomeški bolnišnici Gregor Kavčič. Na sodišče bodo najverjetneje morali tudi travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaovič, radiolog iz UKC-ja Maribor Jožef Matela ter vodji lekarn v Valdoltri Nataša Faganeli in na onkološkem inštitutu Monika Sonc.