Že zdaj letno v Valdoltri opravijo 150 izjemno zahtevnih in tveganih operacij, ki pa bolnišnici prinašajo zgolj izgubo. Foto: BoBo
Že zdaj letno v Valdoltri opravijo 150 izjemno zahtevnih in tveganih operacij, ki pa bolnišnici prinašajo zgolj izgubo. Foto: BoBo
Valdoltra, Milojka Kolar Celarc
Ministrica ne vidi zadržkov, da se bolnišnica Valdoltra ne bi preoblikovala v kliniko. Foto: Eugenija Carl

Ministrica za zdravje Milojka Celarc Kolar je ob obisku bolnišnice Valdoltra povedala, da bodo z novim elektronskim registrom čakalnih vrst odpravljene vse manipulacije s čakalnimi vrstami, ki so bile mogoče do zdaj. "To bo zelo pregleden sistem, ne bo več mogoče dodajati ali brisati, kar je zdaj mogoče, saj imajo nekatere bolnišnice ročno napisane sezname," je dejala.

Seznama z oktobrom sicer še ne bo mogoče popolnoma prečistiti, saj "je potrebno prej spremeniti zakon o pacientovih pravicah in pravilnik, da s seznama izbrišemo vse tiste, ki nanj ne sodijo", je povedala ministrica. V mislih je imela paciente, ki so vpisani na sezname, vendar njihovo zdravstveno stanje trenutno ne omogoča ortopedske operacije, veliko pa je tudi takih, ki oklevajo z operacijo in s tem "odžirajo" prostor drugim čakajočim.

Valdoltra bi se preoblikovala v kliniko
Zdravstvena ministrica je bolnišnico Valdoltra obiskala, ker si ta že leta prizadeva pridobiti status klinike. S tem statusom bi dobila več denarja za terciarne operacije. Že zdaj letno v Valdoltri opravijo 150 izjemno zahtevnih in tveganih operacij, ki pa bolnišnici prinašajo zgolj izgubo. Če bi pridobila status klinike, bi ji zdravstvena zavarovalnica plačevala okoli 30 odstotkov več za posamezno operacijo.

"Na ravni cele države v Valdoltri opravimo več kot četrtino vseh zahtevnih ortopedskih operacij. Danes smo od ministrice dobili zagotovilo, da bodo našo prošnjo za pridobitev status klinike obravnavali jeseni. Za to izpolnjujemo vse pogoje, takoj pa bi pripravili še finančni načrt za ZZZS, da naše operacije dosežejo primerno ceno," pravi direktor bolnišnice Radoslav Marčan.

Valdoltra statusa klinike še nima, ker je v času, ko naj bi o tem odločal zdravstveni svet, odstopil tedanji zdravstveni minister Tomaž Gantar in se je nato razšel tudi zdravstveni svet. Ministrica Kolar Celarc ne vidi zadržkov glede spremembe statusa, vendar morajo o tem odločati institucije znotraj ministrstva. Lahko pa bi se zataknilo na zdravstveni blagajni, saj bi to pomenilo, da bi morala Valdoltri za operacije plačevati več denarja.