Zdaj je na potezi ministrstvo za zdravje, da začne graditi center. Foto: MMC RTV SLO
Zdaj je na potezi ministrstvo za zdravje, da začne graditi center. Foto: MMC RTV SLO
Ptujska urgenca vendarle bo

Glede na to, da so zdaj končno izpolnjeni pogoji, ki jih je zahtevalo ministrstvo za zdravje, na Ptuju ne pričakujejo več zapletov z gradnjo. Razpis za gradnjo bi lahko objavili še letos, graditi pa bi radi začeli prihodnje leto.

Gospodarstveniki in posamezniki s Ptujskega so v pol leta zbrali 331.000 evrov. "Ko se v gospodarstvu nekaj odločimo, to tudi naredimo in tudi prevzamemo odgovornost za to, kar počnemo," pravi Marko Drobnič, predsednik uprave Taluma. Predsednik uprave Perutnine Ptuj Tibor Šimonka pa dodaja: "Na vsak način mora vsak prebivalec imeti to osnovno zdravstveno oskrbo, in tukaj je država poklicana, da to zagotovi, sploh pa v obdobju, ko gospodarstvo funkcionira dobro."

Podoben znesek - 300.000 evrov bodo za urgenco zagotovile še občine v Spodnjem Podravju, ptujska bolnišnica pa 250.000. 2,5 milijona evrov bo prispevala država. Po zadnjih podatkih je namreč vrednost ptujske urgence 3,4 milijona evrov. Graditi naj bi jo začeli pomladi.

Polovico vseh zbranih sredstev v akciji, ki so jo začeli aprila, je prispevalo sedem lokalnih podjetij - poleg Taluma, Perutnine Ptuj in Finakosa še Re-mont, Cestno podjetje Ptuj, Silkem in Gradbeno podjetje Drava Ptuj.
.
Med občinami bo največji delež pokrila ptujska, dobrih 82.000 evrov, glede na število prebivalcev ji sledi Ormož s skoraj 44.000 evri, po več kot 10.000 evrov bodo dodale tudi občine Kidričevo, Videm, Majšperk, Markovci, Hajdina, Gorišnica in Dornava.

"V terminskem planu, ki ga imamo, bi morala biti gradnja končana v novembru, decembra prevzemi, konec leta pa začetek delovanja urgentnega centra," napoveduje direktor Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj Andrej Levanič.

S tem pa bo končno tudi okoli 140.000 prebivalcev iz Spodnjega Podravja deležno enake zdravstvene oskrbe kot drugi Slovenci.

Ptujska urgenca vendarle bo