Podravski župani želijo od ministrice za zdravje izvedeti, kdaj se bo gradnja ptujske urgence dejansko začela. Foto: BoBo
Podravski župani želijo od ministrice za zdravje izvedeti, kdaj se bo gradnja ptujske urgence dejansko začela. Foto: BoBo

Pri projektu gradnje ptujskega urgentnega centra torej nič novega. Župani spodnjega Podravja so se tudi na sinočnjem kolegiju vnovič prepričali o tem, da jih ministrstvo za zdravje pri iskanju rešitev za zagotavljanje lokalnega finančnega deleža preprosto ignorira. Tako tudi ni dokončnega odgovora na to, ali bi resorni ministrstvi (ob zdravstvenem še ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve) dovolili prodajo oziroma nakup zemljišča bolnišnice, s čimer bi nujno potrebnih 600 tisočakov bolnišnici zagotovil ptujski dom za upokojence .

"Ministrstvo za zdravje oziroma vlada Republike Slovenije nam mora dati dovoljenje za ravnanje s stvarnim premoženjem. Tega dovoljenja ni, prav tako še ni bilo obljubljenega sestanka na ministrstvu za zdravje in tudi glede drugih predlogov nimamo nobenih pisnih povratnih informacij," o neodzivnosti ministrstva, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, razlaga direktor ptujske splošne bolnišnice Andrej Levanič.

Ker tudi župani že več mesecev zahtevajo sestanek pri ministrici za zdravje, ta pa se ne odzove, bodo predstavniki lokalnih skupnosti v spodnjem Podravju zdaj stvari očitno vzeli v svoje roke in se na lastno pest odpravili k ministrici. "Tega več ne prenesemo. Zato smo se odločili, da januarja določimo datum in gremo na ministrstvo za zdravje ter tam počakamo ministrico z njeno ekipo, da nam pove, kdaj bo končana novelacija dokumenta projekta gradnje urgentnega centra in kdaj se bo gradnja dejansko začela," odločitev županov pojasnjuje prvi mož ptujske mestne občine Miran Senčar.

Tudi župan Kidričevega Anton Leskovar je prepričan, da je skrajni čas, da se župani še bolj odločno zavzamejo za pozornost zdravstvenega ministrstva. "V preteklosti smo bili premalo odločni. Zdaj vidimo, da se stvari ne premikajo in gremo vsekakor na sestanek, datum pa si bomo določili sami. Če nas ministrica ne bo sprejela, pa bomo pred vrati čakali tako dolgo, da nas bo sprejela in ji bomo lahko povedali, da urgentni center na Ptuju potrebujemo in da ga je nujno zgraditi," je odločen Leskovar, ki je podobne protestne "izlete" v Ljubljano županom predlagal že v preteklosti.

Zahteva po sestanku je od spodnjepodravskih občin na ministrstvo romala že na začetku septembra, a na odgovor čakajo še danes.