Hlastan Ribičeva je pojasnila, da večina odvečne soli pride iz prehranjevanja zunaj (restavracije, menze ...), dosoljevanja pri mizi ter predpripravljenih jedi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Hlastan Ribičeva je pojasnila, da večina odvečne soli pride iz prehranjevanja zunaj (restavracije, menze ...), dosoljevanja pri mizi ter predpripravljenih jedi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Kar 150 odstotkov preveč soli dnevno zaužije povprečen Slovenec, je pojasnila Cirila Hlastan Ribič z Inštituta za varovanje zdravja. Številke se stopnjujejo: 1,5 grama je količina, ki jo človek dnevno potrebuje. Do 5 gramov dnevno je še za zdravje sprejemljivo. Povprečen Slovenec pa je dnevno zaužije okoli 15 gramov - in ker je to povprečna količina, pravi ljubitelji zaužijejo skrb vzbujajoče veliko soli.

Celoten klepet lahko preberete tukaj.

Preveč soli je izvor za številne bolezni. Dviguje krvni pritisk, kar povzroča bolezni srca in ožilja, možgansko kap, želodčnega raka, osteoporozo, astmo, ledvične kamne ter sladkorno bolezen tipa 2. Sol je za telo nujno potrebna, saj natrij uravnava količino vode in s tem osmotski tlak, vpliva na normalno delovanje mišic in živcev ter ima pomembno vlogo pri ravnotežju kislin in baz v telesu in v prebavnih sokovih. Je pomembna za vnos joda in zelo omejila pojav endemske golšavosti.

Toda, potrebe po jodu in natriju so relativno majhne, želja po okusni hrani pa velika.

"V restavracijah zahtevajmo manj slane obroke"
Hlastan Ribičeva je izpostavila nezadostno označevanje na izdelkih, ki veliko prispeva k t. i. skriti soli - za katero niti ne vemo, da jo zaužijemo. V raziskavi inštituta so tudi ugotovili, da so ključni viri soli v prehrani Slovencev naslednji: prehranjevanje zunaj doma (restavracije, menze ...), dosoljevanje pri mizi, neustrezna priprava hrane, polpripravljene in pripravljene jedi in osnovna živila, ki jih tudi veliko pojemo - kruh, krušni izdelki ter mesni izdelki.

"Zato v restavracijah zahtevajmo manj slane obroke, pri domači pripravi jedi raje začinimo z zelišči, predvsem pa hrane ne dosoljujemo," je sklenila strokovnjakinja - že brez tega je zaužijemo več kot dovolj.