Neuradno naj bi bili povezani z očitki o cepljenju mimo vrste in domnevnem mobingu, ki naj bi ga nad zaposlenimi izvajalo vodstvo bolnišnice, potem ko so ti opozorili na nekatere nepravilnosti, tudi finančno oškodovanje bolnišnice.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Jože Šabeder, ki je vodenje sveta UKC Maribor prevzel maja lani, razlogov za svoj odstop javno ne želi pojasnjevati. Bodo pa o njih in domnevnem mobingu, ki ga vodstvo bolnišnice izvaja nad delavci, potem ko so ti opozorili na nekatere nepravilnosti, člani sveta med drugim govorili na nujni seji, ki jo je sklical namestnik predsednika sveta zavoda Mitja Hojs, je za Radio Slovenija poročala Katarina Klep - Černejšek.

Hojs je sejo sklical, ker je predsednik Šabeder pred dvema tednoma odstopil. Danes pa je vrh bolnišnice na podlagi pravnega mnenja sejo označilo za nezakonito. Ker Šabedrov odstop baje še ni veljaven, zato pa je njegov namestnik prekoračil pooblastila pri sklicu seje. V pravnem mnenju je zapisano tudi, da svet zavoda ni pristojen za odločanje o vprašanjih mobinga, kar bi bila osrednja točka današnje seje. To točko nekateri člani skušajo že dlje časa uvrstiti na dnevni red, a neuspešno. Poraja se torej vprašanje, ali ni današnji manever samo še eden v vrsti odlašanja tega, da se resnici pride do dna, je za TV Slovenija poročala Jasmina Gregorec. Kdaj bo prestavljena seja, še ni znano.

Očitki

Med očitki, s katerimi so trije zaposleni seznanili člane sveta zavoda, so sumi o neustreznem kadrovanju v bolnišnici, na katere je opozorila nedavno odpuščena kadrovnica, in sumi o korupciji in finančnem oškodovanju bolnišnice. Gradivo javnosti ni dostopno, tudi obravnava te točke bo potekala brez novinarjev, toda Hojs povzema: "Gre tako za nepravilnosti v skladišču tehničnega materiala kot za mobing nekdanje pomočnice direktorja, ki je sicer pooblaščena oseba za mobing v UKC-ju, pa je sama izvajala mobing in samovoljno posegala v delovanje njihovih oddelkov."

Za rešitev naj bi se zaposleni, kot je zapisano v gradivu, najprej obrnili na direktorja, vendar so se zadeve samo še stopnjevale. Prišlo pa je tudi že do odpovedi ene od žvižgačev.

Da bi preprečili nadaljevanje postopkov, so člani sveta zahtevali obravnavo te točke že na prejšnji seji, a je zdaj že nekdanji predsednik sveta zavoda ni uvrstil na dnevni red. Po govoricah naj bi s tem vračal usluge vodstvu – med drugim tudi za predčasno cepljenje proti covidu-19.

Flis: Mobinga ni bilo

Direktor bolnišnice Vojko Flis očitke o mobingu zaposlenih, ki so opozorili na nepravilnosti, zavrača. Prav tako vztraja, da v UKC-ju Maribor izvajajo cepljenje proti covidu-19 v skladu z nacionalno strategijo. "Nihče ni bil cepljen mimo nje," je povedal za STA.

Priznal pa je, da so odpustili vodjo kadrovske službe. To se je po njegovih besedah zgodilo zaradi njenega neprimernega odnosa do anesteziologov, ki so grozili z odhodi. "Kot veste, je vprašanje anesteziologov občutljiva točka v UKC Maribor že leta od 2016," je povedal dopoldne za STA.