UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
UKC Maribor. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V mariborskem kliničnem centru so nevrokirurga Matjaža Voršiča razrešili z mesta namestnika predstojnika oddelka in uvedli postopek, ki naj bi razjasnil, ali je sploh kršil pravila in kakšni ukrepi se mu napovedujejo. Končan naj bi bil v kratkem, je za TV Slovenija poročal Matej Korošec.

"Počakal bom na poročilo upravno-epidemiološkega nadzora. V tem nadzoru, v tej komisiji so tudi trije pravniki in seveda za kakršno koli ukrepanje potrebujemo pravne podlage," je povedal Vojko Flis, direktor UKC-ja Maribor.

Voršič naj bi kljub interni prepovedi opravljanja dejavnosti zunaj UKC-ja Maribor in vladni odredbi, ki prepoveduje koriščenje letnega dopusta in presežka ur, operiral v Afriki, od koder se je vrnil okužen z južnoafriško različico novega koronavirusa. Direktor UKC-ja Maribor ob tem zanika očitke, da Voršičevi bolniki, ki so bili z njim po vrnitvi v tveganem stiku, o tem niso bili obveščeni.

"Iz UKC-ja je naša epidemiologinja obveščala, pa ni bila edina, ki je raziskovala ozadja stikov.
Tiste, ki so jih našli, so testirali, dali v karanteno. To so sporočila, ki jih dajejo meni," je pojasnil Flis.

Dogajanja pa še ni komentiral Voršič, ki pravi, da bo odgovore podal po koncu bolniške odsotnosti. Za pojasnila je TV Slovenija povprašala tudi ministrstvo za zdravje in zdravniško zbornico. Odgovora ministrstva še ni, v zbornici pa pravijo, da gre predvsem za vprašanja, ki so v pristojnosti delodajalca.

Nevrokirurga Voršiča razrešili