Foto: EPA
Foto: EPA

V Združenem kraljestvu bodo začeli pilotno testiranje uporabe delnih odmerkov. Iz ene viale bodo tako namesto le enega naredili pet odmerkov cepiva.

Bavarsko-nordijsko cepivo, imenovano Jynneos, Imvanex in Imvamune, odvisno od geografskega območja, je zasnovano tako, da ga vbrizgajo v sloj maščobe pod kožo.

V skladu z novim pristopom pa bodo manjši odmerek cepiva vbrizgali med različne sloje kože. Nov pristop je podprt z raziskavo, ki je vključevala okoli 500 odraslih ljudi. Ta je primerjala učinkovitost cepiva glede na način vbrizganja.

Ljudje, ki so prejeli medkožno injekcijo, so prejeli petino odmerka, ki so ga drugi prejeli v sloj maščobe pod kožo, a so vseeno proizvedli podobne stopnje protiteles, kaže raziskava.

Tudi v Španiji so sprejeli novo strategijo cepljenja proti opičjim kozam, da bi lahko z obstoječimi zalogami cepiva cepili več ljudi. Tudi tam bodo eno vialo razdelili na pet odmerkov, izjeme bodo le nosečnice in ljudje z oslabljenim imunskim sistemom.

Španija je v ponedeljek prejela še 5000 odmerkov cepiva, skupaj več kot 17.000. Ta država je med najbolj prizadetimi zaradi opičjih koz. Od maja so potrdili več kot 6110 primerov okužbe. Po svetu so potrdili več kot 40.000 primerov v državah, kjer virus ni endemičen. Nekaj ljudi je umrlo.

Združeno kraljestvo pa je do zdaj prejelo okoli 50.000 odmerkov, naročilo pa jih je 150.000.