Foto: Reuters
Foto: Reuters

Merck je pred mesecem dni poročal, da je zdravilo 50-odstotno učinkovito pri zmanjšanju hospitalizacij in smrti, v petek pa je podatke popravil na le 30-odstotno učinkovitost. Člani panela, ki so glasovali proti, so izražali zaskrbljenost zaradi nizke učinkovitosti zdravila in zaradi možnih tveganj pri nosečnicah.

Proti je med drugim glasoval Sankar Swaminathan z univerze Utah, ki meni, da je tveganje za okvare pri novorojenčkih preveliko glede na nizko učinkovitost zdravila.

Predsednik panela Lindsey Baden s Harvardske univerze, ki je glasoval za zdravilo, pa je dejal, da je šlo za težko odločitev, a da prednosti odtehtajo negativne posledice, če bo FDA previden in določil omejeno uporabo zdravila le za tiste bolnike, ki jim lahko zdravilo najbolj koristi.

Zdravilo priporočeno le za ljudi z blažjimi in zmernimi simptomi

Panel je priporočil uporabo za odrasle z blažjimi in zmernimi simptomi covida-19, ki imajo največja tveganja. To so starejši, bolniki z astmo in s preveliko telesno težo. Ne sme pa se uporabljati pri cepljenih, ker naj ne bi bilo nobene koristi.

Zdravilo prav tako ni preizkušeno za zdravljenje po okužbi z novo koronavirusno različico omikron, ki so jo šele nedavno odkrili v Južni Afriki.

Zdravilo vzbuja tudi skrbi

Merckovo zdravilo učinkuje tako, da v genetski zapis koronavirusa vstavi napako oziroma neke vrste virus in mu onemogoči razmnoževanje. To pa vzbuja skrbi, da lahko povzroči nove različice virusa.

Svoje zdravilo za covid-19 ima tudi Pfizer, ki deluje podobno kot zdravila za aids in hepatitis C in ne vzbuja skrbi glede možnih mutacij kot Merckovo zdravilo. FDA bo kmalu odločal tudi o tem zdravilu.