Fotografija tablet podjetja Merck. Foto: Reuters
Fotografija tablet podjetja Merck. Foto: Reuters

Zdravilo molnupiravir v obliki tablet je pri visoko rizičnih bolnikih za polovico zmanjšalo možnost hospitalizacije ali smrti, so sporočili iz podjetja.

V tretjo fazo klinične študije so vključili 775 ljudi, ki so jim potrdili blažjo ali zmerno obliko covida-19 ter niso bili cepljeni. Prejšnji rezultati študije so pokazali, da zdravilo ni koristilo bolnikom, ki so bili že hospitalizirani s hudo boleznijo, poroča Associated Press (AP).

Glede na začasne rezultate študije je bilo v roku 29 dni po okužbi hospitaliziranih 7,3 odstotka bolnikov, ki so prejeli molnupiravir. Mrtvih ni bilo. V skupini, v kateri so prejeli placebo, je bilo hospitaliziranih ali je umrlo 14,1 odstotka bolnikov.

Bolniki so pet dni zapored prejemali osem tablet na dan. O neželenih učinkih sta poročali obe testni skupini, a so bili pogostejši pri skupini, ki je prejela placebo. Merck neželenih učinkov ni opredelil.

Sledi vložitev prošnje regulatorjem

Iz podjetij Merck in Ridgeback Biotherapeutics so sporočili, da nameravajo čim prej vložiti prošnjo za odobritev zdravila za nujno uporabo v ZDA, prošnje pa bodo naslovili tudi na pristojne regulatorje po vsem svetu.

V Evropski uniji je izmed zdravil za uporabo pri covidu-19 že odobren remdesivir, se pa uporabljajo tudi nekatera druga, kot sta deksametazon in zdravila s protitelesi.

Molnupiravir bi postal prvo zdravilo proti covidu-19, ki se zaužije v obliki tablete. Vse ostale znane terapije bolniki prejmejo v obliki injekcij ali intravenozno.

Manj pritiska na bolnišnice?

Tablete, ki jih lahko zaužijemo doma, bi olajšale pritisk na bolnišnice, lahko pa bi pomagale tudi pri zajezitvi izbruhov v revnejših državah, kjer cepivo še ni dostopno, še poroča AP.

Strokovnjaki so pozdravili začasne izsledke nove študije, a poudarili pomen cepiv za obvladovanje epidemije covida-19, saj zmanjšujejo možnost prenosa in zmanjšajo resnost bolezni pri tistih, ki se okužijo. "Dobro je imeti na voljo več zdravi, vendar je preventiva prvi cilj. Cepljenje je osnova tega, kako lahko premagamo covid-19," je za AP povedal strokovnjak za nalezljive bolezni William Schaffner z univerze Vanderbilt.