Foto: EPA
Foto: EPA

Ob prišteti izgubi starejših sorodnikov, ki so živeli v skupnem gospodinjstvu z otroki, je skrbnika izgubilo več kot 1,5 milijona otrok, je pokazala raziskava, ki jo je vodil Seth Flaxman z Imperial College v Londonu in je bila objavljena v znanstveni reviji Lancet, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

Gre za pomembno, vendar v glavnem spregledano posledico pandemije, je ob objavi izsledkov raziskave zapisal Nacionalni inštitut za zdravje ZDA (NIH). Raziskava kaže, da bi morala biti pomembna psihosocialna in ekonomska podpora omenjenim otrokom v odzivu na pandemijo.

Raziskovalci so svoje delo med drugim utemeljili s podatki o številu rojstev in številu smrtnih žrtev covida-19 iz približno 20 držav. Zbiranje teh podatkov se po državah sicer močno razlikuje, zato gre v določeni meri za približke oziroma ocene, a dejanske številke so verjetno še višje, so pojasnili avtorji študije.

Posebej veliko otrok, ki so zaradi pandemije postali polsirote ali sirote, je glede na število prebivalstva v Južni Afriki, Mehiki, Braziliji in Kolumbiji. Število otrok, ki so izgubili očeta, je od dva- do petkrat večje od števila otrok, ki so izgubili mamo.