Ministrica Sanja Ajanović Hovnik in minister Danijel Bešič Loredan med izjavo za javnost po tretjem krogu pogajanj s Fidesom. Foto: YouTube
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik in minister Danijel Bešič Loredan med izjavo za javnost po tretjem krogu pogajanj s Fidesom. Foto: YouTube

Vlada je na tretjem srečanju nadaljevala pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides. Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan je na novinarski konferenci po srečanju dejal, da so dopoldne potekala "kar konstruktivna pogajanja" z zdravniškim sindikatom Fides. Nadaljevala se bodo v ponedeljek, a minister je dejal, da so si blizu in da imajo s sindikatom isti cilj. "Predvsem sem zadovoljen, ker vsi vidimo, da smo tukaj za paciente." Vlada ponuja roko, podoben občutek je minister dobil na sindikalni strani, "da do stavke ne pride".

Na obzorju nov sistem plač v javnem sektorju?

"Danes smo bili zelo blizu ustrezne dikcije sporazuma, ki bi stavko ustavil ali jo zamrznil." Kot je dodal minister, bi se tako vlada kot sindikat Fides lahko obvezala, da skupaj pristopijo k novemu sistemu plač v zdravstvu. "Vladna stran si stavke ne želi, dejstvo pa je, da smo dali Fidesu vedeti, da izstopa katere koli skupine iz obstoječega sistema plač javnih uslužbencev ne sprejemamo. Pripravljeni pa smo se v miru pogajati za nov sistem plač javnih uslužbencev."

Bešič Loredan je dodal, da si vlada želi, da bi s sindikati našli rešitev, kako sistem javnih uslužbencev obravnavati v prihodnje. A brez pritiskov, stavkovnih zahtev in odprtih stavk. "Vsaka stavka, ki bi se zgodila, bi bila na račun ljudi," je dejal minister, pri čemer je naslovil celotni javni sektor, ne le zdravstvo. Navezal se je na izjavo predsednika vlade Roberta Goloba in predlagal, da se to jesen in zimo lotijo vseh anomalij, nato pa v letih 2023 in 2024 sistemsko rešujejo nakopičene težave.

Podrobnosti pogovorov s Fidesom Bešič Loredan znova ni želel razkriti, dejal pa je, da so si "precej bližje" in da so posebno pozornost namenili mladim zdravnikom specialistom. "Danes imajo zdravniki specialisti, ki nosijo vso odgovornost, nižje plače kot marsikdo v zdravstvenem sistemu, kar se ne bi smelo nikdar zgoditi."

Fides: Pogajanja potekajo

Predstavniki sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides so bili tudi danes skopi v izjavah po koncu pogajanj. Član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič je dejal le, da "pogajanja potekajo".

Še vedno ni jasno, ali bodo zdravniki stavkali

Ajanović Hovnik: Paziti je treba na krhka plačna razmerja

"Včeraj je bila sklenjena prva faza centralnih pogajanj, ki so se jih udeležili vsi sindikati javnega sektorja, vseh 46 sindikatov, in na tistih pogajanjih smo se dogovorili, da se vsem javnim uslužbencem dvignejo plače s 1. oktobrom, da dobijo višje nadomestilo za malico s 1. septembrom, s 1. oktobrom se poračuna tudi letošnji regres, in sicer za najšibkejše največ in tako naprej do 50. plačnega razreda," je v izjavi za javnost v uvodu spomnila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Dodala je, da so našli tudi konsenz, da vlada realizira vse dogovore iz preteklosti, ki so ostali nerealizirani. "Ob odpravi nesorazmerij, ki so nastala predvsem z novembra podpisanim dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva, en plačni razred za vse, ki tega niso bili deležni lani, in dogovor, da se v okviru sistemskih sprememb pogajamo o odpravi nesorazmerij in dogovorimo, kako bomo plače v javnem sektorju obravnavali v prihodnje," je nadaljevala Ajanović Hovnik in dodala, da je glede zadnjega treba najti družbeni konsenz.

Napovedane so tri stavke, in sicer na področju zdravstva in socialnega varstva, Fides je napovedal stavko in tudi visokošolski in šolski sindikat, je spomnila ministrica. "Z dogovorom z eno skupino moramo paziti, da ne porušimo razmerij, ki so zdaj krhka in za katera smo našli konsenz v okviru centralnih pogajanj," je opozorila na krhka plačna razmerja med različnimi poklicnimi skupinami.

Foto: Twitter ministrstvo za zdravje
Foto: Twitter ministrstvo za zdravje

Ajanović Hovnik: Škoda je ogromna, za razmisliti je o ovadbah

"Lani novembra podpisan dogovor, ki je bil delno realiziran, je povzročil veliko škode, celo tako veliko škode, da bi bilo mogoče na tem mestu razmisliti, da bi koga ovadili z odškodninsko in kazensko odgovornostjo, naš sistem plač v javnem sektorju je tako narejen, da se plačne skupine med seboj primerjajo," je nadaljevala Ajanović Hovnik in dodala, da je tako velik parcialni poseg v plačni sistem za zgolj eno poklicno skupino povzročil "ogromno nezadovoljstva, zato imamo zdaj napovedane stavke v šolstvu, zdravstvu in verjetno bi bile še kje, če ne bi včeraj sprejeli dogovora".

Če bi tak dogovor prenesli na vse javne uslužbence, bi bil težak od 1,5 do dve milijardi evrov, je opozorila ministrica.

Minister za zdravje Bešič Loredan je dodal, da se s četrtkovim podpisom dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja, prvič v zgodovini uresničujejo vsi podpisani sporazumi predhodnih vlad. "1. aprila 2023 bomo prvič dosegli odpravo plačnega stropa. Številni si to napačno predstavljajo, da bodo zdravniki od jutri dalje imeli 65., 70. plačni razred." Bešič Loredan je ob tem poudaril, da imajo v javnem sektorju hudo stisko zaradi dogovora, ki je bil podpisan novembra 2021, označil ga je za izjemno škodljivega. "Na vladi se sprašujemo, kako je mogoče, da katera koli vlada tak dogovor podpiše ne glede na učinke, ki jih prinaša. Če bi tak dogovor prenesli na vse javne uslužbence, bi vlada potrebovala milijardo in pol oziroma dve milijardi evrov."

Od trije do štirje razredi več

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po neuradnih informacijah naj bi vlada mladim zdravnikom ponudila največ štiri, večinoma pa tri razrede več. Tisti specialisti, ki so zdaj najvišje na plačni lestvici, pa bi napredovali za en plačni razred, ob možnosti napredovanja nad zdajšnjo najvišjo uvrstitev v 57. razred. Pri tem naj bi bil v vse predlagane višje uvrstitve vključen dodaten plačni razred, o katerem se je vlada dogovorila s sindikati javnega sektorja.

Kaj o tem menijo v Fidesu, ni jasno, je pa predsednik Fidesa Konrad Kuštrin po prvem krogu pogajanj prejšnji petek na vprašanje, ali so se pripravljeni pogajati znotraj enotnega plačnega sistema, odgovoril, da "če se ne bi bili pripravljeni pogajati, sploh ne bi bili tukaj" in da so "vse možnosti odprte".

Uradno o vladni ponudbi zdravnikom in zobozdravnikom ni znanega veliko. Minister Bešič Loredan je bil jasen le v izjavah, da je za vlado zahteva zdravništva po izstopu iz enotnega plačnega sistema nesprejemljiva, pa tudi, da je treba popraviti plačna razmerja, ki so nastala z dvigom plač delu medicinskih sester po novembra lani sprejetem sporazumu.

Bosta vlada in Fides dosegla dogovor?