Teksaški sodnik, ki ga je imenoval nekdanji predsednik Donald Trump, bo kmalu odločil o prepovedi prodaje tablet mifepristone, s katerimi izvedejo polovico vseh splavov v ZDA. Foto: Reuters
Teksaški sodnik, ki ga je imenoval nekdanji predsednik Donald Trump, bo kmalu odločil o prepovedi prodaje tablet mifepristone, s katerimi izvedejo polovico vseh splavov v ZDA. Foto: Reuters

Wyominški poslanci so zakonodajo sprejeli marca. Eden izmed členov prepoveduje "predpisovanje, izdajanje, distribucijo, prodajo ali uporabo kakršnega koli zdravila za namen izvajanja splava". Zakon bo začel veljati 1. julija, poroča BBC.

Iz prepovedi so sicer izvzete t. i. jutranje tablete, kontracepcijske tablete na recept, ki se uporabljajo po spolnem odnosu in preden se lahko potrdi nosečnost.

Ukrep vključuje tudi izjemo za kakršno koli zdravljenje, potrebno za zaščito ženske "pred neposredno nevarnostjo, ki bistveno ogroža njeno življenje ali zdravje", kot tudi kakršno koli zdravljenje "naravnega spontanega splava v skladu s trenutno sprejetimi medicinskimi smernicami".

Republikanski guverner Gordon je še sporočil, da brez svojega podpisa dovoljuje tudi uzakonitev ločenega zakona, ki prepoveduje običajne postopke splava, razen kadar je to potrebno za zaščito zdravja in življenja matere ali v primeru posilstva ali incesta. Izjema je tudi prekinitev nosečnosti zaradi smrtne okvare ploda.

Sorodna novica V ZDA po novem lažje dostopne tablete za prekinitev nosečnosti

Direktor Ameriške zveze za državljanske svoboščine Wyominga (ACLU) Antonio Serrano se je kritično odzval na zakon in sporočil, da "bi moralo zdravje osebe, ne politika, voditi pomembne zdravstvene odločitve – vključno z odločitvijo o splavu".

Wyoming s pol milijona prebivalci ima sicer samo eno kliniko, ki izvaja splave. Zvezna država je ena od številnih, v katerih potekajo pravni boji za prepoved splava, potem ko je vrhovno sodišče razveljavilo prelomno sodbo Roe proti Wadu iz leta 1973, ki je dovoljevala splav na zvezni ravni.

V Teksasu odločajo o prepovedi prodaje mifepristona

Teksaško sodišče medtem odloča, ali se lahko še naprej prodaja tableta za splav mifepriston. Ta se lahko jemlje doma in se uporablja pri več kot polovici prekinitev nosečnosti v ZDA. Sodnik Matthew Kacsmaryk naj bi v teh dneh sprejel odločitev, ki bi lahko odločilno vplivala na prodajo mifepristona po vseh ZDA.

Zahtevo za prepoved prodaje je vložila skupina nasprotnikov splava iz Teksasa, ki trdi, da ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) pred potrditvijo ni nikoli ustrezno preučila varnosti zdravila. Administracija predsednika Joeja Bidna na drugi strani trdi, da je znanost ustrezno podprla odobritev mifepristona.

Disable checkingPremium suggestions