Stavke zdravnikov in zobozdravnikov ne bo, če bo vlada sprejela njihov predlog standardov in normativov, sporočajo iz Fidesa. Foto: BoBo
Stavke zdravnikov in zobozdravnikov ne bo, če bo vlada sprejela njihov predlog standardov in normativov, sporočajo iz Fidesa. Foto: BoBo
Kakšni naj bodo zdravniški normativi in plače?
Fides napovedujejo celodnevno stavko

Zdravniki bodo stavko odpovedali, če bo vlada sprejela njihove standarde in normative. "Od napovedane stavke bomo odstopili samo takrat, ko se bo ministrica ali kdo z vlade podpisal pod modro knjižico ter potrdil, da so to sicer ciljni standardi in normativi, a pravi start za to, da se zdravstveni sistem izboljša," je po seji predsedstva Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sporočil Kuštrin.

Zdravniki in zobozdravniki zahtevajo tudi višje plače. Vlada naj jim poviša plače na trikratnik povprečne slovenske plače, zahtevajo. Glede dviga plač Kuštrin pričakuje, da se bodo spremembe začele takoj in da jih bodo predvsem najslabše plačani zdravniki občutili takoj. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je razumel njihove zahteve, je dejal Kuštrin. Dogovorili so se, da mu bodo na naslednjem sestanku podrobneje predstavili svoje videnje kolektivne pogodbe v vsebinskem in finančnem smislu. V Fidesu so mu že pripravili tudi svoj predlog glede variabilnega dela plače.

Stavka bo potekala po pravilih o stavki, zapisanih v zakonu o zdravniški službi, kar pomeni, da bo poskrbljeno za vse nujne primere in nikomur se ne sme poslabšati zdravstveno stanje. "Poskrbljeno bo za otroke in mladostnike do 18. leta starosti, za nosečnice in porodnice ter vse bolnike, starejše od 65 let," je zagotovil Kuštrin.

Stavki, ki jo je Kuštrin označil za legitimno in do katere imajo po njegovih besedah ustavno pravico, naj bi pridružila večina zdravnikov. Podpore Sindikata družinskih zdravnikov sicer nimajo. Kuštrin vendarle upa, da se bo zaradi celodnevne stavke premier Cerar zamislil, koga ima na položaju zdravstvene ministrice.

ZZZS: Nižji normativi in višje plače bi stali 200 milijonov letno
V Zavodu za zdravstveno zavarovanje so opozorili, da bi nižji normativi in višje plače letno stali 200 milijonov evrov, ta denar pa bi lahko dobili le do zavarovancev.

Ministrica: Fides izsiljuje
Ministrica Milojka Kolar Celarc je za stavko dejala, da je to legitimna pravica sindikatov, a da ni razloga, da bi do nje prišlo. "Na tako izsiljevanje ne pristajam," je dejala ministrica za Dnevnik Televizije Slovenije. Nedavno je je ministrica vprašala, zakaj je ravno po letu 2008 zdaj najprimernejši čas, da se na tak način izsiljuje ministrstvo ali vlado. Predlagana modra knjižica standardov in normativov ni popolna, je dejala ministrica. "Notri ni standardov in normativov za vse specialnosti," je dejala.

S stavko tudi medicinske sestre?
S stavko grozijo tudi medicinske sestre, ki prav tako zahtevajo sprejetje standardov in normativov v zdravstveni in babiški negi. Če do junija glede tega ne bo dogovora, bodo v sindikatu začeli priprave na stavko.

Kakšni naj bodo zdravniški normativi in plače?
Fides napovedujejo celodnevno stavko