Kuštrin meni, da bi morali biti zdravniki elitni tudi po plačah. Foto: BoBo
Kuštrin meni, da bi morali biti zdravniki elitni tudi po plačah. Foto: BoBo
Bolnišnica, zdravnik, pacient, bolnik
Stavkajoči zdravniki poudarjajo, da se med stavko za bolnike ne bo nič spremenilo. Foto: BoBo

Kuštrin je zdravnikom tudi dejal, da standardi in normativi, ki so ena od stavkovnih zahtev, niso "fasada za zvišanje plač". "Iz nas so se delali norca, ampak se ne bodo več," je dejal in dodal, da se bodo postavili v prve vrste. Tako pričakuje, da se bodo pri zaostritvah stavkovnih zahtev v prve vrste, pred mlajše in ranljivejše zdravnike, postavili predstojniki oddelkov.

Dejal je, da je standarde in normative, določene v modri knjižici, treba takoj izpolniti. Poleg tega zahtevajo tudi zviševanje zdravniških plač na trikratno povprečno slovensko plačo. "Zdravniki smo elita pri svojem delu, ne pa po plačah," je prepričan.

Če vlada zahtevam zdravnikov ne bo prisluhnila, bodo 28. maja izvedli celodnevno opozorilno stavko. "To pomeni hudo motnjo v zdravstvenem sistemu. A za to bo odgovorna politika," je napovedal. Poleg tega pa je delovanje Fides in zdravniških organizacij usmerjeno tudi v reformo, ki je po Kuštrinovem mnenju nujno potrebna.

Na napoved se je odzvala tudi Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in ponovila, da so se s predstavniki zdravstvenih organizacij, med njimi tudi Fidesom, že v začetku marca dogovorili o načinu dela in o časovnici. "Vsi se lahko vprašamo, kako to, da je bila modra knjižica pripravljena 2008 in da se ti pritiski pojavljajo ravno sedaj," je dejala.

Za eno uro odložili delo
V zdravstvenih zavodih so zdravniki danes organizirali enourno opozorilno stavko. Zdravniki in družinski zdravniki so se za stavko odločili, ker vlada še ni sprejela predlaganih standardov in normativov, zbranih v t. i. modri knjižici. Hkrati želijo tudi povprečno plačo zdravnikov v višini trikratne povprečne slovenske plače.

Povprečna plača zdravnika po besedah predsednika Kuštrina zdaj znaša 1,89 povprečne slovenske plače. Da bi dosegli cilj trikratnik povprečne slovenske plače, bi se jim morala plača povišati za okoli 40 odstotkov.

Stavka je pritisk na ministrstvo
"Stavka je pritisk na ministrstvo, da se zave resnosti položaja. Realno gledano, se za bolnike ne bo nič zgodilo, za vse bo poskrbljeno. Morda bodo le tisti, ki bodo prišli zaradi administrativnih stvari, morali malce dlje čakati in bo zato nekoliko več negodovanja," je za Radio Slovenija povedal Igor Muževič iz sindikata Pratik.um.

Muževič je za MMC povedal, da njihov sindikat ne organizira stavke, temveč se ji je pridružil, ker podpirajo Fidesove zahteve po sprejetju oz. ureditvi normativov. Hkrati je poudaril, da ne podpirajo Fidesovih zahtev po enormnem zvišanju plač zdravnikov, saj se jim zdijo nesmiselne. Država pa bi po njegovih besedah morala izobražene poklice ustrezneje davčno stimulirati.

Zdravniki podpirajo Fides
Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je poudaril, da so si zdravniške organizacije enotne in podpirajo zahteve Fidesa. Standardi in normativi so po njegovem mnenju simbolni akt začetka in izkaz volje ministrstva za zdravje, da začne z zdravstveno reformo.

Ministrstvo za zdravje po njegovih besedah sicer nima zadostne avtoritete, da bi uspešno krmarilo slovensko zdravstvo in je to vlogo že prevzel Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), kar naj bi bila poguba za slovensko zdravstvo.

Ministrica za zdravje po mnenju Možine sama ne more preseči dediščine, ki jo je dobila od hitro se menjajočih zdravstvenih ministrov, pač pa ji mora dati podporo predsednik vlade Miro Cerar. Brez reforme in vizije pa slovensko zdravstvo ne more biti v stiku s sodobno medicino in biti konkurenčno z zdravstvo v zahodnih evropskih državah.

Kirurg Valentin Sojar je potrebo po standardih in normativih ponazoril s primerjavo: "Če siliš zdravnika, da mora delati več in hitreje, je enako, kot da siliš pianista, da hitreje igra, da bo prej končal".

Zaletavanje v zid
V konfederaciji sindikatov Pergam razumejo stavko zdravnikov, vendar si želijo, da bi zadeve reševali celovito. Če se ministrstvo za zdravje do konca aprila ne bo odzvalo na njihove predloge, bodo o stavki razmislili tudi sami.

Generalni sekretar Pergama Jakob Počivalšek je poudaril, da bi se moralo do konca leta pripraviti standarde in normative za vse poklicne skupine v zdravstvu, ministrstvo pa pozval, da naj se loti odpravljanja anomalij v plačnem sistemu. Do konca junija pričakujejo sistemsko rešitev za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo.

Predsednik sindikatov v zdravstvu Slovenije Pergam Matija Cevc je dodal: "Žalosti nas to, da v vseh teh letih, ko se pogovarjamo o odpravi plačnih nesorazmerij, vedno znova zaletavamo v zid."

Ali bo stavka plačana ali ne?
Vladna stran na drugi strani meni, da razloga za stavko ni, saj se je s sindikati že dogovorila o nadaljnjem sodelovanju. "S sindikati smo se že 4. marca dogovorili o prihodnjem sodelovanju, o delovni skupini, ki bo pregledala modro knjižico," je povedala zdravstvena ministrica Milojka Kolar. Po pojasnilih ministrstva za zdravje pa zdravniki za enourno stavko ne bodo plačani.

V. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec je sicer pojasnil, da bolnišnica od ministrstva ni dobila nobenih informacij v zvezi s tem, ali bodo zdravniki v času stavke plačani. Kot je pojasnil, je Kuštrin zdravnike pozval, da se opravi delo, ki je za danes načrtovano. "Če je delo opravljeno, ne vidim nobenega razloga, da to delo ne bi bilo tudi plačano," je poudaril.