Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn in generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug.
Strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn in generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug. "Še enkrat želim izraziti sožalje staršem otrok. Tukaj smo zato, da pomagamo, a ne uspemo vedno. Zato je na nas, da analiziramo vzroke," je povedal Jug. Foto: Zajem zaslona

Otroka, stara deset in osem mesecev, sta umrla lani poleti v Izraelu. Tja sta bila iz UKC-ja Ljubljana poslana na zdravljenje zaradi hude oblike prirojene srčne napake. Obravnaval ju je kirurg David Mišali, ki je pred leti že sodeloval z UKC-jem. Žal zdravljenje ni bilo uspešno.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so zato uvedli strokovni zunanji nadzor. V komisiji nadzora sta bila dva tuja strokovnjaka, ki z UKC-jem Ljubljana ne sodelujeta, eden je predstojnik oddelka otroške kardiologije v Gradcu Hannes Sallmon, drugi pa otroški srčni kirurg Daniel Zimpfer z oddelka na srčno kirurgijo na medicinski univerzi na Dunaju. Za predsednika komisije, ki je koordiniral delo mednarodnih presojevalcev in pri sami izdelavi mnenja po besedah pristojnih ni sodeloval, pa je bil imenovan dr. Nikola Lakić iz UKC-ja Ljubljana.

"Strokovnjaka sta dobila kompletno dokumentacijo s povzetki zdravljenja, izvidi, opisi operacij. Imela sta dodatna vprašanja, na katera smo odgovorili," je v izjavi pred novinarji pojasnil strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

Izsledki nadzora po Pokornovih besedah kažejo, da so na pediatriji pri obravnavi teh otrok naredili vse prav in v najboljšem interesu otrok. "Nihče od nas, ki delamo tukaj, ni šel sem zato, da bi mu pri delu umirali otroci. Za nas so to hude izkušnje, seveda si ne moremo predstavljati, kako je staršem, ki izgubijo otroka, a smo prizadeti tudi mi. Zato smo toliko bolj odrešeni, da je nadzor pokazal, da smo ravnali po načelih medicinske stroke, da so bile odločitve pravočasne in pravilne," je dodal.

Ta analiza nam daje upanje za naprej, brez zaupanja pa naš trud ne more imeti uspeha.

Marko Jug

Kompleksni posegi, da bi srce pošiljalo kri po celotnem telesu

Opisal je, da se sicer v UKC-ju Ljubljana zdravijo najhuje bolni otroci, tudi otroci s sindromom hipoplastičnega levega srca. Ta sindrom sta imela tudi umrla otroka. Otrok se v tem primeru rodi z nerazvito ali slabo razvito levo polovico srca, ki sicer skrbi za preskrbo organov s kisikom. Zaradi takšne diagnoze so otroci pred desetletji umirali v prvih dneh življenja, zdaj pa se ta napaka lahko kirurško zdravi, čeprav se je ne da popraviti, je opisal Pokorn. V treh kirurških posegih desna polovica srca prevzame vlogo črpanja krvi po celotnem telesu. "Vsak otrok, ki mu na ta način podaljšamo življenje, je medicinski čudež." Ker so posegi kompleksni, je večja možnost pojava zapletov in tudi neugodni izidi.

"Na naši kliniki poskušamo za otroke narediti vse, tudi ko možnosti uspeha niso velike. Lani poleti je bila za dva otroka ponujena možnost zdravljenja v Izraelu. Zavedali pa smo se, da je njuno zdravstveno stanje slabo in so možnosti za uspeh majhne. Tako kot starši tudi mi nismo izgubili upanja. Žal se je zgodba obeh otrok končala na najslabši možen način," je spomnil.

Pediatrična klinika v primeru umrlih otrok ravnala strokovno

Odhodi srčnih kirurgov

Starši otrok so bili prepričani, da za otroka zaradi dogajanja na programu otroške srčne kirurgije v UKC-ju Ljubljana ni bilo optimalno poskrbljeno. Po odhodu kirurga Mihe Weissa je namreč UKC Ljubljana maja 2023 ostal z enim otroškim srčnim kirurgom Igorjem Šehićem. Pred tem je marca sodelovanje z UKC-jem Ljubljana prekinil tudi češki otroški srčni kirurg Roman Gebauer. Zdaj Center za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami vodi Janez Vodiškar, ki je zaposlen 25-odstotno in prihaja dvakrat na mesec.

Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Marko Jug je povedal, da se je končal tudi zunanji nadzor, ki ga je odredila Zdravniška zbornica, v katerem sta sodelovala dva druga zunanja strokovnjaka. Izsledke bodo predstavili v maju.

Starša: Izsledki niso odgovorili na najbolj pereča vprašanja

Starša umrle deklice sta v odzivu na poročilo zapisala, da izsledki niso odgovorili na zanju najbolj pereča vprašanja. Prav tako ne vesta, na podlagi katere dokumentacije je strokovna komisija mnenje sploh izdelala. Želita si, da bi ju na pediatrični kliniki bolj transparentno in ažurno seznanjali z zdravstvenim stanjem njune hčerke in da bi o dejstvu, da na pediatrični kliniki ni več kirurga, ki bi jo lahko operiral, izvedela neposredno od klinike, ne pa iz medijev.