ZZZS želi uvesti tudi elektronske prijave in odjave v zavarovanje. Foto: BoBo
ZZZS želi uvesti tudi elektronske prijave in odjave v zavarovanje. Foto: BoBo

"Po novem delodajalci niso več zavezanci za urejanje zavarovanj za družinske člane njihovih zaposlenih, kar pomeni velik prihranek," je povedal Klemen Ganziti z zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Novost je začela veljati 1. junija letos. "Tako naj starši ne nosijo več potrdil o šolanju ali zahtev za prijavo družinskih članov v kadrovske službe k delodajalcu," je opozoril Ganziti.
Starši bodo po novem praviloma uredili zgolj prvo prijavo svojega družinskega člana v zavarovanje, denimo ob rojstvu otroka. Za vse drugo pa bo poskrbel zavod po uradni dolžnosti, in sicer bo za otroke urejal vsa nadaljnja zavarovanja, če bodo zavodu na voljo vsi podatki iz uradnih evidenc.

ZZZS bo tako sam urejal zavarovanje za vse otroke do 18. oziroma 26. leta starosti, če se šolajo, pri čemer gre za okoli 107.000 oseb. S tem bodo razbremenjeni predvsem delodajalci, ki jim ne bo treba več prijavljati ali odjavljati iz zavarovanja družinske člane svojih zaposlenih, pri čemer gre za okoli 120.000 prijav in odjav letno, je pojasnil Ganziti.