Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Zaradi botoksa ducat kamel izključili iz izbora za najlepšo

Savdska Arabija želi glas o festivalu kamel poslati v svet

23. januar 2018 ob 12:07
Riad - MMC RTV SLO, Reuters

Savdska Arabija se v zadnjem času posodablja, a obenem želi ohraniti svojo kulturo - tudi z velikim festivalom kamel, na katerem je posebna komisija ocenila njihove glave, kolena, ustnice in obraz ter med njimi izbrala "mis kamel".

Kamele so se, podobno kot lepotice po modni stezi, sprehajale po zaprašeni poti, množica gledalcev pa je glasno vzklikala vsakič, ko je mimo njih prišla tekmovalka, ki pripada njihovemu plemenu. A komisija je morala biti pozorna, saj so kar 12 kamel letos diskvalificirali. Zakaj? Ker so njihovi lastniki skušali do zmage priti na nedovoljen način - uporabili so botoks, da bi bile kamele videti lepše.

"Kamela je simbol Savdske Arabije. Nekdaj smo jih ohranjali zaradi nuje, danes zaradi tradicije," je povedal glavni žirant Favzan Al Madi. Beduini so dolga stoletja te živali imeli za hrano, prevoz, družbo in pomoč v bojih. Prav zato skušajo Savdijci večji pomen dati vsakoletnemu festivalu kamel, za katerega si želijo, da bi ga začeli obiskovati tudi tujci. Zato so ga iz puščavskega mesta prestavili na obrobje prestolnice Riad in ga raztegnili na kar mesec dni.

V tem času bodo poleg izbora za najlepšo kamelo na festivalu, imenovanem Kamelji festival kralja Abdulaziza, tudi drugi dogodki - izbor najnižje kamele, tekmovanje v izdelavi peščenih kameljih skulptur, dirke, pokušnje kameljega mleka in pomerjanje oblačil iz kameljih dlak. Na festivalu bodo tudi prodajali najbolj cenjene primerke teh živali, ki lahko dosežejo celo ceno okoli milijon evrov.

Tri metre visoka kamela
Izbrali pa so že najvišjo kamelo, ki v višino meri kar tri metre, s čimer upajo, da se bo zapisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Najvišja do zdaj izmerjena kamela na festivalu je merila "le" 190 centimetrov. Lastnik osemletne kamele je eden izmed savdskih sultanov.

Veliki podpornik festivala je tudi kronski princ Mohamed bin Salman, ki je lani z odlokom ustanovil prestižno združenje Camel Club, ki bo združevalo najpremožnejše ljubitelje teh živali.

A. P. J. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 14

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!