Warning: file_get_contents(): https:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_fopen=0 in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Warning: file_get_contents(https://www.rtvslo.si/api/header?type=v2019&custom_container=wrapSite): failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/monocms/monocms/public_html/theme/zivalskiotok/index.php on line 164 Živalski otok, MMC RTV Slovenija

Novice

Gozdarji za odstrel jelenov, lovci ne

Zadnjih 70 let se število jelenov povečuje

9. april 2017 ob 22:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Med gozdarji in lovci vre. Prvi pravijo, da je v naših gozdovih preveč jelenov in da ti uničujejo drevje, zato predlagajo večji odstrel kot lani. Lovci pa svarijo, da bodo jeleni ob povečanem odstrelu iztrebljeni.

Letošnji načrt zavoda za gozdove, ki ga mora potrditi še minister, je odstreliti nekaj manj kot 9.000 jelenov, torej 16 odstotkov več, kot je bilo načrtovano za prejšnje leto. V resnici se jih odstreli manj, nekaj sto pa jih pokončajo volkovi. Največ škode jeleni povzročijo na Kočevskem in Postojnskem po gozdovih, travnikih, njivah. Odškodnine pa kmetje ne dobijo.

Koliko je jelenov v Sloveniji, nihče ne ve. Vemo pa, da jih je vsako leto 1.900 več. Zadnjih 70 let se število jelenov povečuje, zdaj pa je zraslo čez vse meje, pravijo na Zavodu za gozdove Slvoenije. Pojavili so se tudi na območjih, kjer jih prej ni bilo, denimo na Dravskem polju in na Vipavskem. Gozdarji opozarjajo, da uničujejo gozd - predvsem mlado drevje, ki si ga država prizadeva zasaditi, potem ko sta staro uničila žled in lubadar.

Vabljeni k ogledu celotnega videoprispevka novinarke TV Slovenija Erike Pečnik Ladika.

  • Gozdarji za odstrel jelenov, lovci proti
Erika Pečnik Ladika, TV Slovenija Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 56

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 

Avdio & Video

  • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

  • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

  • Varuh pravic živali

  • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!