Novice

Kanada pripravljena odstopiti od sporazuma Nafta

Zaradi spornih zahtev ZDA pogajanja zastala

8. februar 2018 ob 10:28
Chicago - MMC RTV SLO, STA

Kanadski premier Justin Trudeau je med obiskom v ZDA ponovil, da je pripravljen odstopiti od Severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma (Nafta), če v novih pogajanjih ne bodo dosegli dogovora, ki bi bil sprejemljiv za Kanado.

"Ne bodo nas prisilili v sprejetje starega sporazuma, konec pogajanj brez dogovora pa bi bil lahko za Kanado celo boljši od slabega dogovora," je dejal v sredo na Univerzi v Chicagu.

"Upravičeno smo zaskrbljeni o prihodnosti Nafte, saj ameriški predsednik ni prepričan, da je to dobra stvar," je še poudaril Trudeau, ki se bo odpravil še v Los Angeles in San Francisco.

Nakazal je tudi, da je bil konec preteklega tedna, ko je bil zadnji krog pogajanj, pripravljen odstopiti od sporazuma, vendar pa je poudaril, da imata od Nafte koristi obe državi. "Naši gospodarstvi 25 let uspevata pod Nafto," je dejal in dodal, da se je treba tudi modernizirati.

Zahteva po posebni klavzuli
Pogajanja so zaradi spornih zahtev ZDA pred časom zastala. Zahtevali so posebno klavzulo, v skladu s katero bo sporazum po petih letih ugasnil, če jim ga ne bo uspelo prenoviti. Kot je že v ponedeljek dejal kanadski premier, "so močno zadržani do sprememb, ki bi podjetjem prinesla določeno stopnjo negotovosti, kot je ta klavzula".

29. januarja se je končal zadnji krog pogajanj med ZDA, Kanado in Mehiko, ob koncu pa so sporočili, da se kaže počasen napredek. Naslednji krog je predviden konec februarja v Mehiki.

K. S. Prijavi napako
 

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 33

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • DrKult 8. februar 2018 ob 11:28
  Prijavi neprimerno vsebino
  Hjah, to ti je pa ta brilijantna Trumpova administracija. Na kratek rok lokalizacija prinese pozitivne učinke, na dolgega pa negativne. ZDA so brez dvoma tista država, ki je od globalizacije pobrala levji delež, ampak Trumpu še vedno ni dovolj. Poslabšal je odnose z najbližjimi partnerji ZDA - od Avstralije, Japonske pa do Južne Koreje. Do določene mere se je že, še bolj pa se še bo skregal tudi z EU. Ni panike, za nas je to samo dobro - je počasi že čas, da nehamo biti podrepniki Američanov in globlje povežemo s Kitajsko in Rusijo.
  +29
  -23
 • mihče 8. februar 2018 ob 11:37
  Prijavi neprimerno vsebino
  Brez nafte propadeta obe državi, pa še kakšna
  +8
  -16
 • Knez_Kocelj 8. februar 2018 ob 11:38
  Prijavi neprimerno vsebino
  Uaaaau to pa je udarna novica !

  Da si ta brezhrbtenični Trudeau upa v imenu Kanade kaj tako bogokletnega izreči. Donald Trump je mogel resnično pretresti te globaliste do kosti.
  +18
  -11
 • lukace5 8. februar 2018 ob 11:54
  Prijavi neprimerno vsebino
  @DrKult
  Temu se rece pogajanja. ZDA so globalna sila in kot taksna drzi vse karte v svojih rokah in to izkoriscajo. Oni pac gledajo najprej na svoj interes, tako kot bi morala vsaka normalna drzava. Tudi ti najprej nahranis sebe in svojo druzino, kajne? Vsaj upam...
  +13
  -14
 • lukace5 8. februar 2018 ob 11:59
  Prijavi neprimerno vsebino
  Sicer pa ko Kanada ni zadovoljna s sporazumom in zeli od njega odstopiti je to sprejemljivo. Ko to zelijo ZDA zaradi enakega razloga, pa so najhujsi zlocinci. A mi lahko razlozis logiko DrKult?
  +12
  -15
 • Rockos 8. februar 2018 ob 12:05
  Prijavi neprimerno vsebino
  DrKult: Hjah, to ti je pa ta brilijantna Trumpova administracija. Na kratek rok lokalizacija prinese pozitivne učinke, na dolgega pa negativne. ZDA so brez dvoma tista država, ki je od globalizacije pobrala levji delež, ampak Trumpu še vedno ni dovolj. Poslabšal je odnose z najbližjimi partnerji ZDA - od Avstralije, Japonske pa do Južne Koreje. Do določene mere se je že, še bolj pa se še bo skregal tudi z EU. Ni panike, za nas je to samo dobro - je počasi že čas, da nehamo biti podrepniki Američanov in globlje povežemo s Kitajsko in Rusijo.


  Kaj ti je všeč pri Kitajski? Izkoriščanje delavcev brez vsakršnih pravic? Delo za 200 eur po 10 ur na dan po 6 dni na teden v nemogočih razmerah? Popolna korupcija? Ekstremno onesnaževanje? Pa pri Rusiji? Da živijo od nafte in zapravljajo tako kot Iran denar za vse mogoče neumnosti - večinoma za orožje - ljudje pa nimajo normalnih cest, bolnišnic, šol.. korupcija in mafija vladata državi. Je to prihodnost Slovenije?

  Amerika se samo pogaja, to je njihova pravica, tako kot od vsake druge države. Prevečkrat so vsakega prejšnjega predsednika okoli prinesli, jim speljali posle, ponaredili tehnologijo in pričeli serijsko in z dumpinškimi cenami zasipati svetovni trg z junk robo, da bi se še pustili speljati na led. Ampak seveda, ti tega ne vidiš. Nisi bil nikoli v kot Ljubljana velikih tovarnah, kjer so razmere za kozlat, na trg pa pride aparat, ki je pol cenejši kot ameriški, proizveden je bil pa za 20x nižjo ceno. Kitajska tehnologija? My ass... ameriška in od njihovih partnerjev, Japoncev in J. Koreje... od tistih za katere praviš, da je z njimi poslabšal odnose. Kr neki... pojma nimaš o mednarodni politiki in NE, ne želimo imeti slovenci nič s tretjerazrednimi komunističnimi mafijskimi državami.
  +17
  -14
 • aktivist 8. februar 2018 ob 12:13
  Prijavi neprimerno vsebino
  Bravo Trudeau!
  +10
  -12
 • Knez_Kocelj 8. februar 2018 ob 12:15
  Prijavi neprimerno vsebino
  Uau to pa je udarna novica !

  Prvič, da se servilni Trudeau postavi na svoje noge in zagrozi ZDA ! Očitno je Donald Trump močno zatresel globaliste po celem svetu.
  +4
  -7
 • Resnica123 8. februar 2018 ob 12:31
  Prijavi neprimerno vsebino
  Kanadcani bodo na slabsem. Davek na vso robo iz DA se ne slisi dobro.
  +3
  -9
 • d07b6d9f64be10a2c23c2ba16c8936a5949fc8bc1d26f81c271f93b17b61b60d 8. februar 2018 ob 13:32
  Prijavi neprimerno vsebino
  Zaradi Nafte je Kanada ena največkrat toženih držav s strani korporacij, ki uničujejo ta planet zaradi kratkoročnih dobičkov. Uboge nacije s takimi ljudmi za krmilom, kot je Trudeau, ki pleše po nareku.
  +8
  -3
 

Avdio & Video

 • Center za rehabilitacijo psov na Koroškem

 • Nevarnost zastrupitve z oporečnim mesom

 • Varuh pravic živali

 • Na Apaškem polju zastrupljenih več psov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!