Aplikacija za pametne telefone, DarsPromet+, uporabnikom zagotavlja sveže prometne informacije in na osnovi teh predlaga optimalno pot do želenega cilja. Foto: Avtomobilnost
Aplikacija za pametne telefone, DarsPromet+, uporabnikom zagotavlja sveže prometne informacije in na osnovi teh predlaga optimalno pot do želenega cilja. Foto: Avtomobilnost

Ker je na trgu aplikacij za pametne telefone pestra ponudba namenskih navigacijskih programov, so DarsPromet+ v osnovi načrtovali drugače, zato vas aplikacija med vožnjo ne bo usmerjala. Zasnovana je kot pomočnik vozniku na vsakdanjih poteh, kjer mu bo postregla s svežimi prometnimi informacijami in ob upoštevanju količine prometa, morebitnih del na cesti in drugih dogodkih predlagala najhitrejšo pot do cilja.

Aplikacija pri svojem delovanju uporablja različne podatkovne zbirke, odvisna pa je tudi od informacij, ki jih posredujejo vzdrževalci, nadzorni centri, cestninski delavci, policija in ne nazadnje tudi vozniki, ki so se s svojimi klici v preteklosti izkazali za natančne in zaupanja vredne sporočevalce razmer na cesti. Čeprav aplikacija za potrebe boljših predvidevanj v prihodnje tudi beleži in shranjuje iskane pojme, kot so, denimo, naslovi, so ti podatki anonimni in ne vsebujejo informacij o iskalcu ali iskalčevi napravi.

Podobno kot nekatere druge namenske navigacijske aplikacije vam bo tudi aplikacija DarsPromet+ informacije posredovala govorno, v slovenskem jeziku. Nekateri že obstoječi navigacijski sistemi vozniku posredujejo podatke o gostoti prometa, a pri načrtovanju poti pogosto izberejo pot, ki je najhitrejša v optimalnih pogojih. DarsPromet+ pozna vse državne ceste in trenutno stanje na njih, zato bo uporabnikom vedno pokazala optimalno pot do cilja, četudi bo ta nekoliko daljša od tiste, ki jo predlaga navadna navigacija.

DARS napoveduje, da bo aplikacijo še naprej razvijal, a so na tej stopnji z delovanjem aplikacije zadovoljni, zato so jo predstavili širši javnosti. Nekaterim skupinam voznikov bi bila dobrodošla razširitev delovanja aplikacije tudi na sosednje države.